LED kommer att växa kraftigt de närmaste 10 åren

Skapad - Senast uppdaterad
LED står idag för ca 9 procent av den totala allmäna belysningen, men man räknar med att om ca 10 år kommer LED att stå för ca 64 procent av den totala allmäna belysningen.


Den framgångsrika utbyggnaden av LED bakgrundsbelysningsmarknaden sedan slutet av 1990-talet. LED-marknaden började redan på 1960-talet med låg ljusstyrka och röda dioder i flera elektronikprodukter. Eftersom tekniken utvecklades, expanderande LED till högre ljusstyrka och vita belysningsapplikationer, till att börja med för mobila bakgrundsbelysningar (ca 1995) och bakgrundsbelysning för bärbara datorer (ca 2005), successivt utökades detta till större skärmbakgrundsbelysningar (från 2009) och andra applikationer. LED marknadsandel i bakgrundsbelysning var redan 50 procent under 2010, tack vare offensiva satsningar av koreanska och taiwanesiska beslutsfattare. Andelen LED bakgrundsbelysning förväntas nå sin topp snart, på närmare 100 procent (ca 2016). Marknaden kommer då sannolikt att övergå från LCD-TV till OLED-TV, som inte använder bakgrundsbelysning.

Växande LED användning inom bilindustrin. 2010 års marknadsandel för LED inom fordonssektorn var 12 procent, främst beroende på röda lysdiodapplikationer, såsom indikatorer och bromsljus. Lysdioder används alltmer i varsellyktor, som i t.ex. Audi A8. LED har också som mål att penetrera strålkastarmarknaden, men tekniken är fortfarande ett hinder på detta område, LED är dyrt när det gäller extremt höga ljusstyrksapplikationer, här har halogen och högintensiva urladdningslampor (HID) fördelar till lägre kostnader.

Allmänbelysning är nyckeln till målet. LED tränger nu ut den traditionella allmänbelysning, som är huvuddelen av belysningsmarknaden. LED´s marknadsandel var fortfarande låg under 2010 på ca 7 procent. Den viktigaste anledningen är att LED fortfarande är dyra för höga ljusstyrksapplikationer. Men RGB LED fungerar redan väl i arkitektonisk belysning eftersom de har klara fördelar jämfört med traditionell belysning. Vit LED belysning tar för närvarande större och större marknadsandelar, som en följd av att kostnaderna avsevärt minskar, samt den globala aktiviteten mot energibesparingar, LED´s andel av den totala allmän belysningsmarknaden beräknas vara 43 procent 2016 och 64 procent 2020.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.