Säljare helt på provision

1
Hej,



Jag har några frågor angående att anställa en säljare vars lön är helt baserad på privision.



Hur gör man för att bokföra detta?



Vad beräknar man arb.giv avg. på?



Vi tänker oss att anställa en säljare som jobbar helt på provision baserat på det som han eller hon säljer. Dels för att företaget inte har råd att anställa någon med fast lön och dels för att hålla företaget mer rörligt.



Någon som vet var man kan läsa mer om just hantering av helt provisionsbaserade löner?



Tacksam för svar,
aroline Andersson
Media Management-studerande
488
Bokföringsmässigt hanterar du det likadant som vilken lön som helst, d.v.s. konto 7210 "lön tjänstemän". Såvida du inte VILL särredovisa just provisionslöner; då kan du lägga upp ett eget konto t.ex. 7205. [br] [br]Arbetsgivaravgiften blir precis som vanligt. Om ni t.ex. kommer fram till att säljaren ska få 15 325 kr i bruttolön den 15 april så blir arbetsgivaravgiften 32,28 % av 15 325 kr d.v.s 4 947 kr.
720
Tänk bara på att oavsett hur personen avlönas så är du ändå arbetsgivare med arbetsgivaransvar. Om du ex avtalar om 10% i provision och det blir totalt 100.000 på ett år så ska du också betala ca 12.000 i semsterersättning dvs 12% på lönen. Om din tanke var att det skulle vara 10% totalt så måste provisonen sättas lägre för att även semesterersättningen ska rymmas inom gränsern. [br]Du påtar ddig också ansvaret för sjulöner och medförsäkringsansvaret i sjukförsäkringen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.