Tänker du betala ut ersättning till en privatperson?

507
1
Tänkte detta kunde vara bra att veta:



Behöver du hjälp med något, t.ex. städning, ett snickerijobb, ett målningsjobb eller liknande kan du alltid anlita en företagare med

F-skattsedel. Men du kan också anlita en privatperson.



Då du anlitar en person som har A-skattsedel gäller särskilda regler för skatteavdrag, arbetsgivaravgifter, kontrolluppgift m.m. Vilka regler som gäller beror på hur stor ersättning du betalar ut.



Ersättning under 1 000 kronor

Betalar du ut högst 999 kronor under ett år till en privatperson behöver du inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Du behöver heller inte lämna någon kontrolluppgift.



Mottagaren ska deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.



Ersättning från 1 000 till 9 999 kronor

Betalar du mer i ersättning än 999 kronor men inte mer än 9 999 kronor till en privatperson behöver du inte dra skatt och betala arbetsgivaravgifter. Däremot ska du lämna kontrolluppgift på beloppet. Lämnar du flera kontrolluppgifter för samma år ska du även lämna ett sammandrag över alla kontrolluppgifter.



Den som får ersättningen ska deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration och får då själv stå för skatter och avgifter på beloppet.



Har du betalat ut ersättning men inte vill lämna kontrolluppgift kan du i stället använda en förenklad skattedeklaration. Se nedan under ”Ersättning på 10 000 kronor eller mer”. Men då ska du göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter på beloppet.



Obs! Är den som får ersättningen god man eller förvaltare gäller samma regler som om beloppet är 10 000 kronor eller mer. Se nedan.



Ersättning på 10 000 kronor eller mer

Om du under ett år betalar ut 10 000 kronor eller mer till en privatperson som har A-skatt måste du alltid göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Då kan du använda en förenklad skattedeklaration.



Med den kan du på ett enkelt sätt betala in avdragen skatt och arbetsgivaravgifter. Läs mer i broschyren ”Förenklad skattedeklaration för privata tjänster”. Där finns också de blanketter du behöver.



Mottagaren ska deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.



Om utbetalning av ersättning till god man eller förvaltare överstiger 999 kronor ska skatteavdrag göras och arbetsgivaravgifter betalas. Redovisningen kan göras på en förenklad skattedeklaration.



Om du anlitar en företagare

Har den som gör jobbet F-skattsedel behöver du inte göra någonting. Då sköter företagaren själv inbetalningen av skatt och avgifter. Bygger du till, bygger om eller reparerar ditt hus eller din lägenhet har du dessutom möjlighet att få ROT-avdrag, vilket innebär att du får minskad skatt.



Källa: Skatteverket.se
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal
1
[b]Nu finns det ett digitalt hjälpmedel när man anställer privat.[/b] [url=http://anstallprivat.se]Anställ Privat[/url] Efter att ha fyllt i grundläggande personuppgifter i Anställ Privat, sköter systemet resten. Man behöver inte ha kunskaper om den administrativa processen. Systemet producerar ett anställningsavtal, rapporterar automatiskt till myndigheter, räknar ut lön, ROT/RUT etc. och tar fram en färdig ifylld arbetsgivardeklaration. I samband med att du betalar avgiften till systemet får den du anställer en olycksfallsförsäkring om hen har ett svenskt personnummer. Nils

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.