Startsida

Nykomling - fråga om uppstart av EF

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 6
Tack mottaget: 1
Hej alla kunniga där ute.

Är i startgroparna för att försöka komma igång med mitt lilla företag och såklart är det en massa saker man funderar på.

Min första fråga gäller det kapital som man "lånar ut" till företaget för att man ska kunna börja ... Hur gör man när det betalas tillbaka till mig som privatperson?
Jag vill ju ändå på något sätt skilja företagets pengar från mina egna.
Är ett eget uttag att betrakta som något som senare ska beskattas? Eller kan jag kalla dessa pengarna som jag i början sätter in för ett lån till företaget?

Håller på att försöka läsa mig till hur man registrerar allt på verksamt.se .. och en annan fråga som jag stöter på är ju för skatteberäkningens skull... hur mycket kommer man att tjäna? Eftersom jag inte vet ( behåller min anställning under tiden) så hur friskt ska man gissa på summan? Vilket är bäst att höfta till lågt eller högt? Hur gör jag om jag märker att det är på tok fel?

Ska nog skaffa mig en ekonomisk kunnig person som jag får ta hjälp av i början när all bokföring ska igång eller klarar jag det själv tro? Har läst lite ekonomi för typ 15 år sen... snacka om rostig..

Så alla tips mottages tacksamt!
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#33911
Första frågan har du besvarat själv in-ut, svårare än så är det inte och har du en anställning ska du absolut inte uppge något i förskott, det krånglar bara till det. Det kan gå flera år med underskott för att man investerar. Om du tar hjälp innan start är den summan avdragbar mot kommande vinster och även momsen är avdragbar.

Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 100
#33913
Hejsan
Lånar ut till enskild firma bokför man så här ex 50000 kr

har du bank konto 1930 bokför så här

2018 Egna insättningar kredit 50000
1930 Bank Debet 50000

Sen om du vill ta ut allt till dig igen eller del av beloppen i omgångar bokför så här beroende på hur mycket du betalar ut upp till 50000.

1930 Bank Kredit tex summa 10000
2013 Egna uttag Debet summa 10000

Det är vinsten i slutet av året som man beskattas på (resultatet=vinsten = intäkter-kostnader)

;) och i det räknas inte egna uttag och egna insättningar.för de transaktionerna finns liksom i vinsten resultatet. egna uttag och egna insättningar ingår inte i intäkter-kostnader.🙂
Inlägg: 6
Tack mottaget: 1
#34101
Tack för hjälpen till er båda 2!

Nu ska jag nog få till det 🙂

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.