Bokföring av inventarier under 10 000:-

49
Hej,

Jag har för första gången köpt in inventarier till företaget i form av fotoutrustning. Inköpen är tre till antalet från två olika leverantörer. Det sammanlagda värdet för prylarna är över 5000 men under 10 000 exkl. moms. Jag har läst mig till lite olika regler, någon säger att över 5000 och som har en livslängd på över 3 år ska bokföras som inventarier medan man på andra ställen kan läsa att under 22 500 (2014-halvt basbelopp) så kan man bokföra allt på samma år men fortfarande som inventarie.

Så till mina frågor:

1. Så slår jag ihop det jag läst antar jag att jag ska bokföra mina inköp som inventarie men att jag kan skriva av allt redan första året?

2. Jag antar att jag ska bokföra varje inventarie för sig och inte allt på samma verifikat så att säga?

3. Kan någon bistå med hur en korrekt kontering (både nu och för bokslutet) skulle se ut så vore det mycket uppskattat.

Tack så jättemycket på förhand
/Daniel
cigarrspecialisten.se
1009
206
Hej Daniel, 1. Jag skulle säga att det normala skulle vara att bokföra de inköpen som förbrukningsinventarie konto 5410. Då tar du kostnaden direkt första året, vilket du också får göra (men måste inte om du inte vill). Bokas debet 5410 och moms, kredit leverantörsskulder 2440. 1b. Om du däremot har många inventarier som du vill ha koll på och har ett anläggningsregister kan det vara motiverat att boka inköpet på balansräkningen även om du vill skriva av allt första året. Då bokar du som ovan, men byter 5410 mot tex konto 1220. Sedan måste du lägga till en rad för avskrivningen (den kan du göra samtidigt eller i bokslut, vilket som känns bäst) - debet 7832, kredit 1229 (samma belopp som du lagt på 1220). 2. Har du inköpen på olika fakturor kan du bokföra det var för sig. 3. Se ovan. Hoppas det besvarar dina frågor. Mvh Johan www.bocekonomi.se
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1470
246
En tredje variant är väl att utnyttja överavskrivningar. Då kan man i balansräkningen visa upp tillgångarna och skriva av dom enligt vanliga principer, men skattemässigt gör man en överavskrivning redan första året. Sen i samma takt som dom skrivs av i bokföringen, så återför man överavskrivningen.
1009
206
Fast du kan ju skriva av dem direkt, så varför använda överavskrivningar? Det blir väl bara att komplicera saken, och värdet av att visa någon tusenlapp mer som tillgång kan väl inte vara så stort. Fast hur menar du att överavskrivningar ska ta hela kostnaden första året skattemässigt? Det går väl bara skriva ner 20 eller 33%?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1470
246
Normalt sett gör det ju inte så stor nytta förstås, men om man tänker sig en hypotetisk situation där du köper in tio prylar som inte har nåt direkt samband med varandra, för 20 000 kr/st, så handlar det ju om 200 000 som antingen sätts som tillgångar eller dras av direkt. Kan ju vara av intresse om man vill visa banken sina papper, t.ex. När det gäller avskrivningsprocenten så har jag tänkt mig att det fungerar tvärtom. Det är i bokföringen man normalt skriver av med 20 eller 30%, medan dessa prylar skattemässigt får skrivas av helt första året. Vid tveksamheter brukar jag kolla på bokföringstips, som oftast har aktuella och värdefulla tips att ge. http://www.bokforingstips.se/artikel/bokforing/inventarier-av-mindre-varde.aspx
1009
206
Hej Ingvar, Spännande sida. Tack för länk. Vet du vem som står bakom sidan? Jag hittar ingen info om det. Vet du om sidan riktar sig till ifrs främst eller allmänt till alla bolag? Just överavskrivningar är jag lite tveksam till. Visst kan man tycka att inventarier redovisningsteoretiskt alltid ska skrivas av över beräknad förbrukningstid. Jag är dock tveksam till att man i praktiken får göra så som sidan ger exempel på. Enligt inkomstskattelagen kap 18 paragraf 13 får man som absolut mest göra avskrivning med 30% (därav överavskrivningar blir en del) justerat med räkenskapsårets längd. Den skattemässigt avskrivningen beräknas också samlat för alla inventarier, och får inte användas på bara en del. Som jag ser det finns det inget utrymme varken i lag eller redovisningssed att göra en överavskrivning på 70-80%. Mvh Johan
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1470
246
Jag har inte lyckats klura ut vem som står bakom sidan, men har blivit rekommenderad den av revisorer och andra som tycker den håller en hög kvalitet. Dessutom alltid uppdaterad med det nyaste. När det gäller avskrivningarna så har jag tolkat det hela som att det är enligt redovisningsprinciperna man kör med 20 eller 30 %, men skattemässigt kan det sen finns andra regler som träder in, och då tillämpar man över- eller underavskrivningar. Ett undantag görs ju då i 4§ i samma lag som du länkade till, där man beskriver att inventarier av mindre värde får 'dras av' direkt, vilket jag tolkar som en omskrivning av 'skattemässigt'. Detta skulle då ge att man kan tillämpa överavskrivningar, och behålla grejerna som inventarier. Jag har inte hunnit kolla i BFNAR om samma undantag för mindre värda inventarier finns där, för då skulle ju valfriheten vara total och man får tillämpa den regel man finner lämpligast.
49
[quote="BoC Ekonomi" post=49257]Hej Daniel, 1. Jag skulle säga att det normala skulle vara att bokföra de inköpen som förbrukningsinventarie konto 5410. Då tar du kostnaden direkt första året, vilket du också får göra (men måste inte om du inte vill). Bokas debet 5410 och moms, kredit leverantörsskulder 2440. 1b. Om du däremot har många inventarier som du vill ha koll på och har ett anläggningsregister kan det vara motiverat att boka inköpet på balansräkningen även om du vill skriva av allt första året. Då bokar du som ovan, men byter 5410 mot tex konto 1220. Sedan måste du lägga till en rad för avskrivningen (den kan du göra samtidigt eller i bokslut, vilket som känns bäst) - debet 7832, kredit 1229 (samma belopp som du lagt på 1220). 2. Har du inköpen på olika fakturor kan du bokföra det var för sig. 3. Se ovan. Hoppas det besvarar dina frågor. Mvh Johan www.bocekonomi.se[/quote] Tusen tack för ett mycket bra svar! Då vet jag hur jag ska gå vidare :)
cigarrspecialisten.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.