Olagligt eller smart skatteplannering

Anonym
Driver Enskild firma med FA-skatt som har gått lite väl bra detta år.
Skulle med andra ord behöva göra av med lite pengar och fick en tanke som jag hoppas någon här kan svara på om det är OK eller om jag kommer få skaka galler 🙂

Äger en bil privat idag som jag funderar på att sälja till företaget som firmabil (ej tjänstebil).
Eftersom det inte är olagligt att göra dåliga affärer som företagare så tänkte jag betala vad bilen kostar hos bilhandlaren. För enkelhetens skull kan vi säga 100 000kr jämt.

Då bör jag ju utan problem kunna låta bolaget stå för reparationer och andra omkostnader.

Jag har dock planer på att göra mig av med bilen. (behöver den egentligen inte) Och då sälja den direkt till en bilhandlare för ca 65 000 kr.

Rimligtvis har jag ju då skapat en förlust i firman på 35 000 kr. Inte den bästa av affärer. Men grejen är att om jag säljer den privat så gör jag samma förlust med skattade pengar.
Låter jag firman ta den smällen så har jag dämpad den förlusten helt rent skattemässigt..
Samt sparat 50% av servicekostnaderna.

Tänker jag helt galet eller är detta lagligt?
Moraliskt är det kanske aningen tvivelaktigt, men vi kan lämna den frågan så länge.

Tacksam för input!
1468
246
Frågan är ju hur du ska kunna motivera att du köpt in den till marknadspris, för att sen sälja den med 35 000 i förlust? Då var ju inte marknadspriset 100 000, utan 65 000. I så fall bör du försöka få så lång tid som möjligt mellan affärerna, så det åtminstone finns en rimlig chans att den förlorat så mycket i värde.
2360
37
För säkert 20 -25 år sedan kom det en lag om planerat företagsfusk. SKV bekymrar sig inte om det är verkligt eller ej. Man går även så långt som att förstöra för företag som gör helt lagliga transaktioner och man drar sig inte för grovt myndighetsmissbruk, bedrägeri, urkundsförfalskning, mm. Jag ska själv för mer än 10 gången begära resning och den här gången ta med papper sedan 2001 som SKV med allra största sannolikhet har slängt som bevisar hur man behandlar företagare som gör rätt för sig. Med en S-styrelseordförande hos HF och alla nämnder med socialistisk majoritet är det svårt att driva företag i Sverige.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.