Firman köper, styrelsen betalar

5
Hej!

Styrelseledamot och vVD (ej anställd) i nytt AB behöver ex. köpa en ny dator för uteslutande användning i jobbet, men bolaget har inte pengar till övers.
Finns det några hinder mot att firman köper varan och personen gör ett ovillkorat tillskott för summan ex moms?

Finns det någon risk för förmånsbeskattning?

Bör man göra insättning eller tillskott på annat sätt?


Tack på förhand!
1468
246
Det är lite overkill att krångla med aktieägartillskott för en sån sak. Enklare att personen bara lånar ut pengarna till bolaget, mot kvitto. Sen är det bara för bolaget att betala tillbaka när det finns möjlighet.
5
Tack för input! Kan man också bara sätta in pengar i bolaget utan vidare villkor eller "anledning"? Att man mer eller mindre skänker en vara till bolaget som det ska köpa själv. - i sånt fall hur bokförs det?
1468
246
Du kan alltid låna ut pengar TILL bolaget. Det är inga konstigheter. Däremot får du inte låna pengar AV bolaget. Själva tillvägagångssättet är bara att du skriver en lapp: *Pelle Pettersson lånar härmed ut 10 000 kr till AB Pellesson. Att återbetalas när möjlighet finns/inom ett år/datum xxx* Och sen ska det då gärna synas på bolagets konto att det verkligen kommit in 10 000 också. Bokförs som en kortfristig skuld på exempelvis konto 2499, eller, om det kommer från en närstående till bolaget, på konto 2893. Vad sen bolaget gör med pengarna är upp till behoven. Om det sen visar sig att bolaget spenderat alla pengar på t.ex bensin, och det har inte blivit nåt resultat av det hela, så kan du ju bli tvungen att omvandla de lån som är gjorda till bolaget, till aktieägartillskott. Då flyttar man helt enkelt beloppen från konto 2893 till 2093. Då *försvinner* skulden som skuld, och lägger sig istället bland det egna kapitalet i bolaget. Om det då är en person som inte är aktieägare i bolaget, så bör man ju skriva en lånehandling mellan personerna, så det framgår att pengarna som är insatta som aktieägartillskott i själva verket kommer från nån annan.
5
Stort tack!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.