Direktpension - Aktier i värdepappersdepå som sparform?

Skapad - Senast uppdaterad
Anonym
Jag har två frågor angående direktpension

Kan man handla med aktier i vanlig värdepappersdepå som sparform?

Hur hanteras isf avkastningen?

I tidigare inlägg angående direktpension på forumet så skrevs


Med direktpension utan försäkring betalas då bara en enda avgift – den årliga förvaltningsavgiften för själva fondsparandet. Ingen avkastningsskatt tas ut av staten när man sparar med beskattade pengar i bolaget, som ju används i en direktpension utan försäkring. ”

Innebär detta att bolaget kan öppna en vanlig aktiedepå (där den anställde har placeringsrätt), pantsätta den till förmån för den anställde som sedan kan investera avsättningen i aktier utan att betala skatt på avkastningen?
Anonym
#40104
fråga till John Knutsson som skrev det inlägget som refereras till ovan
Inlägg: 21
Tack mottaget: 1
#40133
Hej!

Så här enkelt är det, varje år betalar du 22 % bolagsskatt på vinsten. Resterande 78 % kan du spara i bolaget för all framtid. Du kan kalla det för pension eller vad som. För att inte uppsamlade vinstmedel ska tjänsteinkomstbeskattas den dagen du bestämmer dig för att ta ut dem, så får du upprätta bolagsstämmoprotokoll i slutet av varje år där du reserverar så mycket av ditt kapital som du har möjlighet enligt takbeloppsbestämmelserna i de s.k. 3:12 reglerna som då kallas för "sparad utdelning".

När du en dag bestämmer dig för att lägga ner din firma och går i pension låter du bolaget "vila" i 5 år. Därefter är aktierna s.k. okvalificerade. Det innebär att alla uppsamlade vinstmedel då ska beskattas med kapitalskatt. Någon tjänsteinkomstbeskattning blir i sådant fall inte aktuell, om man uppfyller alla förutsättningar.

Så länge du har kvar pengarna i bolagssfären, så får du investera dina 78 % i aktier med mera. Ange i ditt företags bolagsordning i sådant fall att du även ska jobba med kapitalförvaltning eller hur du vill uttrycka det. Då är ju detta en del av ditt verksamhetsområde.

Det finns olika möjligheter för anställda, ett känt område är s.k. "personaloptioner" eller "incitamentsprogram".

Med vänliga hälsningar

John Knutsson
JK
Inlägg: 536
Tack mottaget: 85
#40136
Hej,

Bara en fråga. Om verksamheten innefattar kapitalförvaltning, är man då pensionerad eller aktiv i företaget under de 5 åren?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.