Startsida

Tvunget att periodisera löner?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 8
Hej! Gäller K2-regler

Måste man periodisera löner som betalas ut månaden efter intjänandeperioden? Alltså boka upp en upplupen lönekostnad i dec för lönerna som betalas ut i januari, och sedan boka bort den mot utbetalningen?

Lönerna är mer eller mindre jämna och det gjordes (tyvärr) inte i samband med förra bokslutet. Enligt vad jag kan läsa är just personalkostnader undantagna från förenklingsregeln. Borde jag ändå vara konsekvent och fortsätta som förr eller börja periodisera dessa nu?

tacksam för vägledning!

/MH
Inlägg: 1378
Tack mottaget: 187
#40545
Ja, du ska periodisera dom. Det är ju dock bara första året som det blir nån avgörande skillnad. Följande år brukar man bara boka in förändringen.

Tänk också på vad du har för löneperioder i bolaget. Det kanske inte är en hel månad som är upplupen?
Inlägg: 8
#40550
Tack för svar! Vad menar du med att ”bara boka förändringen”?
Inlägg: 1378
Tack mottaget: 187
#40551
Blir det t.ex 100 000 i upplupna löner detta bokslutet, så är det helt okej att den siffran sen står kvar i bokföringen under året fram till nästa bokslut.

Då gör du en ny avstämning och om dom då är 110 000, så bokför du bara en förändring på 10 000.

Det är bra att låta dom stå med löpande, eftersom du då får en mer rättvisande resultatrapport när som helst under året.
Sker det dramatiska förändringar i antalet anställda så är det såklart en fördel att göra en ny avstämning när som helst.
Inlägg: 8
#40552
Ok, då är jag med

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.