Startsida

Avsluta enskild näringsverksamhet

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 0
Hej,

Jag har tänkt att avveckla min enskilda firma då det inte är lönsamt alls i dessa tider. Jag inte gjort några inköp alls och har inga andra tillgångar utöver 16 391,34 kr på omsättningstillgångar 1930. Årets försäljning uppgick till 22000kr ink moms. Alltså har jag en momsskuld på 4400kr som ligger på 2611. Utöver det har jag inga skulder att betala vid övergående period. Preliminärskatten är inbetald.

Tillgångar 16 319:34kr
Eget kapital 11 991kr

- Utgående moms: 4400kr

Min fråga är, hur bokföra jag dessa om jag vill göra uttag och ta över tillgångar och skulder vid avveckling? Samt, kan jag återkalla F-skatt och moms för att sedan göra bokslut och momsrapport vid årsskiftet eller måste allt göras i för väg? Tänker att både bokslut och momsrapport får ett verifikat och som jag förstått det så ska det sista verifikatet vid en avveckling vara avskrivning av tillgångar och skulder?

Tack på förhand!
Inlägg: 797
Tack mottaget: 85
#42241
Hej,

Om du ska avsluta en enskild firma behöver du först avsluta all verksamhet. Fakturera det som ska faktureras, avsluta avtal du betalar för (telefon etc). Allt som ska med i redovisningen, så att du inte får saker i efterhand. (Ang telefon etc så kan man fortsätta att betala privat om man vill ha kvar det)

När du sett till att du fått in allt som ska vara med på företagets redovisning kan du avsluta f-skatt, moms mm.

Därefter ska allt avvecklas, dvs balansräkningen ska vara i princip noll. Har du inventarier eller lager ska det köpas ut eller kasseras. Bank, fordringar och vissa skulder kan bokas om så att de i fortsättningen är dina privata.

Momsredovisningen och bokslut bokas sedan på sista datumet som firman är igång (kan vara idag eller sista december, spelar inte så stor roll. Så länge det är 2020 behöver du inte rapportera för ytterligare ett år). Även om själva bokningarna görs senare, för de får ju göras rätt långt i efterhand, så lägger man de på datum för sista dagen firman är igång.

Har beskrivit något förenklat. Finns en bra beskrivning på Skatteverket om vilka steg man ska ta.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.