Starta eget för dummies - guide för dig som ska starta eget!

507
1
Affärsidé – idé till Handling



Många tycker att det här med starta företag är ett stort och krångligt kapitel. Jag kan förvisso hålla med, med det är som så mycket annat här i livet, det gäller att stapla upp en plan för hur man ska gå till väga. På så sätt ser man saker och ting betydligt mycket klarare.



Man skulle kunna jämföra det med att handla matvaror. Många av mina vänner gör så här (inklusive jag) Hungrig = gå å handla = dyrt = en massa varor som jag inte vet vad jag ska ha till = spagetti & stekt ägg.

Mina vänners fruar (inklusive min särbo) Hungrig = Hon är sällan hungrig, hon har planerat sin matsedel för en hel vecka framåt. Hon sätter sig ner varje månad och planerar familjens veckomatsedel. På så sätt sparar hon tid, pengar, gräl, och hon går absolut inte och handlar när hon är hungrig + att dagligvarorna kan gubben handla på vägen hem från jobbet.



Men först måste du ha en idé om vad du ska göra, en affärsidé.

Det finns personer som är så inbundna i sitt arbete, hobby eller fritid så dom förstår inte vilken potentiell guldgruva dom har. Det gäller först att se till att skygglapparna för sinnet försvinner och ställa sig frågan,



vad kan jag,

(Tro mig, du kan mycket mer än du anar)

vem eller vad kan dra nytta av det jag kan,

(Med en befolkning på 6 Miljarder personer, därav 9 miljoner i Sverige, borde det inte vara svårt att hitta någon som behöver din tjänst.)

hur kan jag göra det på bästa sätt.

(Här borde man kunna använde ”enkelhet” som honnörs ord.)



Affärsidén behöver inte vara märkvärdig eller revolutionerande. Det kan lika gärna börja med en korvlåda på magen vid en fotbollsmatch, för att senare vidareutvecklas. Det viktigaste här är att korvlådan följer med i utvecklingen, kanske inte på magen men väl som symbol, kanske som logga. Det viktigaste är att du håller fast vid din affärsidé och inte börjar sväva ut.



Det första du måste göra är det jag har beskrivit här nedanför. Detta har jag försökt gjort så enkelt som möjligt och förutsätter att din idé är klar att omsättas i praktiken



Då kan vi sätta oss ner och skriva den där ”matlistan” tillsammans då!

De flesta personer som är vid sina sinnens fulla bruk kan starta ett företag i Sverige.



Tillstånd.

Vissa rörelser behöver man tillstånd till. Det första du behöver göra är att kolla upp om du behöver tillstånd. Det kan du göra hos Länsstyrelsen eller din kommun.



A-skatt, F-skatt eller F/A-skatt

Valet ligger helt hos dig (beroende på inkomst) men som anställd har man A-skatt, företagare har F-skatt. Kombinerar man arbete med en inkomstbringande hobby (smygstartar ett företag) kan man ha F/A-skatt. Val av skatt sedel bör vara klart innan du startar ditt företag.

http://www.skatteverket.se/



Val av bolagsform.



Enskild firma.

Enskild firma är den enklaste formen av företagande och bedrivs av en fysisk person t ex du. Den som driver företaget kallas enskild näringsidkare. Det är ganska lätt att bilda en enskild firma och kostnaden för detta är inte så stor.



Handelsbolag.

Om minst två personer har kommit överens om att gemensamt driva en rörelse kan de bilda ett handelsbolag. Även ett handelsbolag är lätt att bilda och det är de enskilda bolagsmännen som kommer överens om det krävs någon kapital- insats.



Kommanditbolag.

Är en företagsform som i väldigt mycket liknar ett handelsbolag. I ett kommanditbolag är minst en av delägarna personligt ansvarig för företagets förpliktelser.



Ekonomisk förening.

En ekonomisk förening bildas av minst tre personer i syfte att driva en verksam- het som är till gagn för medlemmarna. För att starta en ekonomisk förening krävs inget grundkapital.



Aktiebolag.

Kan bildas av en eller flera. Dessa personer kallas stiftare och bildar aktiebolaget vid en konstituerande bolagsstämma. För att kunna registrera ett aktiebolag krävs att stiftarna/ägarna satsar ett minimibelopp om minst 100 000 kronor.



Läs mer om bolagsbildning via länken.

http://www.bolagsverket.se

Läs om skillnad mellan bolagen

http://www.expowera.com/starta/foretagsformer/snabbfakta.htm
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal
507
1
Fortsättning: [br] [br]Registrera företaget. [br]Väljer du en enskild firma behöver du inte registrera företaget men du bör göra det annars blir inte företagets namn skyddat. Du kan heller inte öppna bankgiro eller postgiro. [br]Alla andra företagsformer måste registreras. När du registrerar företaget måste även företagets namn vara klart. [br]http://www.prv.se/ [br] [br] [br]Nu äger du ett bolag/firma [br]Nu måste du sälja och det är ett helt annat kapitel, men forumet är till för att ställa frågor i, så sätt i gång och ställ frågor [br]http://www.foretagande.se/ [br] [br] [br]Ben här på forumet har skrivit ihop denna guide för dig som tänker starta eget. Vad du bör tänka på och lite annat! Har du saker du vill lägga till i dokumentet så pm:a mig eller Ben. [br] [br]Stort Tack till ben!
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal
507
1
Här kommer ytterliggare tips på bra sidor där man kan få hjälp! [br] [br]Tack Anders från drivhuset! [br] [br]På NUTEK:s företagarguide finns många tips inför stundande företagsstart. [br]http://www.nutek.se/foretagarguiden [br] [br]Nyföretagarcentrum [br]Hos NFC kan du få rådgivning hjälp när du startar ditt företag. [br]http://www.gbgnfc.se/ [br] [br]Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) [br]Hjälper invandrare som tänker starta eget. På webbplatsen kan man testa sin affärsidé, få info om regler och tillvägagångssätt på tolv språk. [br]http://www.ifs.a.se/ [br] [br]Övrigt [br]Matchar nya uppfinningar med rätt företag. [br]http://www.inventorfocus.nu [br] [br]Många kommer till oss med idéer om att importera olika produkter från utlandet. Går du också i sådana tankar kan du få hjälp att reda ut vad som krävs på Tullverkets hemsida. [br]http://www.tullverket.se
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal
114
Mitt tips är att fundera noga över vad du ska göra själv, sats på det du kan och som är värt att lägga ner tid på. [br] [br]Att till exempel lämna över bokföringen behöver inte kosta så mycket men du slipper en massa bekymmer. [br] [br]Vi har några få fakturor i månaden. Jag gör en enkel lista på våra verfikationer med en liten förklaring, sedan lämnar jag över det till vår revisorn. Han fixar det på en halvtimma och det kostar väl cirka 250:-/mån. Underbar att slippa göra sådant själv.
T-Beam
[quote="danne"]Väljer du en enskild firma behöver du inte registrera företaget men du bör göra det annars blir inte företagets namn skyddat. Du kan heller inte öppna bankgiro eller postgiro. [br]Alla andra företagsformer måste registreras. När du registrerar företaget måste även företagets namn vara klart. [br]http://www.prv.se/[/quote] [br]Hej...jag är inte alls speciellt kunnig runt företagande och har läst detta med spänning....men en liten fundering: Jag har enskild firma som ej är registrerad OCH postgiro....eller plusgiro som det heter nu. Sen är det väl [url]http://www.bolagsverket.se/[/url] som sköter registreringar nu för tiden?
507
1
Ja det är hos Bolagsverket som du registrerar din firma.
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.