Lagerförändring per månad

37
Hej!

Sitter med min första månad i bokföringen och funderar på hur man gör med lagervärdet för att få ett rättvist resultat för månaden. Läst att det vanliga är att man flyttar inköpta varor till lager (kvarstående) i slutet av året. Men då får man ju inget rättvisande resultat månad för månad?

Hur gör man detta lämpligast?

Mitt bokföringsprogram tycker att konto 4010 flyttas över till 1400 med undantag för det sålda som flyttas till konto 4950. Det låter vettigt, eller?

Hoppas någon kan ha någon åsikt eller bättre förslag om detta.



/Tommie
12
Du kan om du vill använda full lagerbokföring, men var beredd på att det är ett himla jobb om du har stor omsättning. Dvs. du håller lagervärdet aktuellt hela tiden, lagerbokför så fort du köper in resp. säljer något. Du måste då ha stenkoll på alla förändringar av lagret. [br] [br]Alternativt kan du inventera t.ex. en gång i månaden om du bara vill ha resultatet månad för månad. [br] [br]När du ökar lagret så blir det kredit på 49xx och debet på 14xx, och när lagret minskar så blir det tvärtom. [br] [br]Så, när du köper in t.ex. något för 1000: [br] [br][i][b]14xx[/b] lager [color=green]+1000[/color][/i] [br][b]1930[/b] konto [color=red]-1000[/color] [br][b]4010[/b] inköp [color=green]+1000[/color] [br][i][b]49xx[/b] lagerförändring [color=red]-1000[/color][/i] [br] [br]Vad händer? Jo, du för över tillgångar från bankkontot till lagret, och ditt resultat påverkas inte, och det är ju precis som det ska vara. [br] [br]Sen behöver du alltså inte bokföra lagerdelen av transaktionen (det [i]kursiva[/i]) direkt utan kan klumpa ihop den med flera under samma period, s.k. periodisering. [br] [br]Sen när du säljer samma sak för t.ex. 1200: [br] [br][i][b]14xx[/b] lager [color=red]-1000[/color][/i] [br][b]1930[/b] konto [color=green]+1200[/color] [br][b]3010[/b] försäljning [color=red]-1200[/color] [br][i][b]49xx[/b] lagerförändring [color=green]+1000[/color][/i] [br] [br]Vad händer? Jo, ditt lager försvinner och förvandlas till likvida medel, och värdeökningen (de 200 kronorna) påverkar resultatet, också det precis som det ska vara.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.