Vägen till skattade och klara pengar?

4
Hej!

Jag har några frågor om hur mycket av det man drar in som verkligen blir kvar efter alla skatter och avgifter.

Om jag säljer en vara och gör 100:- i vinst på den.
Hur mycket av dom 100:- kan jag då räkna med att ha i fickan sen efter alla skatter och avgifter är betalda? förklara även gärna vilka olika avgifter man måste förbi innan detta är klart.

Förutom momsen, vist är det enbart vinsten i företaget som blir avgiftsbelagt.
Alltså att dom inte drar nån skatt etc på omsättningen?

Om ett företag omsätter säg 5 000 000:- och gör en vinst på 10% dvs 500 000:-.
Den vinsten är väl beräknad efter att alla som skall ha sin lön har tagit ut denna?
Eller är det från vinsten man tar lönen?

Är det olika förmånligt beroende på företags typ , AB , HB enskild firma etc relaterat till avgifter och skatter?
Alltså om det lönar sig mer med någon specifik bolagsform om varje företag omsätter som exemplet 5 000 000:- med exakt samma vinst?

// Han som inte har alla bitar på platts
1165
Det finns en del riktigt tjocka böcker i ämnet, och det är inte lätt att sammanfatta det hela i ett svar som man orkar skriva och läsa.[br][br]Moms är någonting du som företagare hanterar, men aldrig räknar in i dina kalkyler. All omsättning, vinst etc är alltid EXKL moms.[br][br]Om man vill ha pengarna i fickan består "alla skatter" av två stycken. Dels en sociala avgifter (29,71% i normalfallet), dels en inkomstskatt (som jag schabloniserat till 30%. Det räcker mer än väl upp till en inkomst på 380.000kr/år). [br][br]100kr i lönekostnad för företaget, ger 77kr i bruttolön, 23kr i sociala avgifter och efter 23kr i inkomstskatt har man 54kr kvar. Det är worst case scenario.[br][br]I verkligheten så finns det olika sätt att betala lägre skatter genom t.ex. grundavdrag, jobbskatteavdrag, utdelning, periodiseringsfonder och att vara ung. Även företagsform kan spela in.[br][br]I ett AB är du anställd, och där räknas vinsten vanligen ut efter lönekostnader. I HB/KB/EF kommer resultatet att bli din inkomst, och där pratar man som regel om vinst före lönekostnader. (Har man anställda räknas som regel de anställdas löner av först, innan man pratar om vinst).[br][br]Det utgår inte omsättningsskatter i Sverige. [br][br]Vilken bolagsform och vilket skatteupplägg som är mest lönsamt för dig går inte att uttala sig om. Det handlar till inte så liten del hur mycket pengar man satt in i verksamheten, kassaflöden, nivå på inkomster, behov av medel för att expandera och på slutet ofta lite tycke och smak om hur man vill göra. Skattesystemet har ju en tendens att göras om ideligen, så det som är lönsamt ett år, behöver inte vara det nästa år.
4
Tack så jätte mycket för ett bra svar![br]
720
[quote author=swetrot link=topic=5763.msg27933#msg27933 date=1252059726][br][br]Det utgår inte omsättningsskatter i Sverige. [br][br][/quote][br][br]Men visst har vi en omsättningsskatt i Sverige, moms heter den. Att man ändrade namn från omsättningsskatt till mervärdesomsättningsskatt innebär ju enbart att det blivit lite mer administration och lite mer svårbegripligt till förmån då för att inte privatpersoner (som ju faktiskt är de som betalar skatten) ska kunna undgå den genom små finurligheter som att bilda ekonomiska föreningar eller helt enkelt låna kort till snabbgrossarna.
1165
OK, mervärdesomsättningsskatt har vi, fast den bygger som sagt på ett mervärde.[br][br]Stämpelskatten vid fastighetsköp kan också sägas vara en omsättningsskatt.[br][br]
720
[quote author=swetrot link=topic=5763.msg27936#msg27936 date=1252096024][br]OK, mervärdesomsättningsskatt har vi, fast den bygger som sagt på ett mervärde.[br][br]Stämpelskatten vid fastighetsköp kan också sägas vara en omsättningsskatt.[br][br][br][/quote][br][br]I sin nuvarande form ja, precis som jag skrev innan. Men i grunden är ända skillnaden mellan omsättningsskatten (OMS) och mervärdesomsättningsskatten (MOMS) en ren teknikalitet, Skatten är i slutändan exakt lika stor oavsett hur den redovisas.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.