Bokföra kreditfaktura från leverantör (från förra året)

49
Hejsan,

Jag gjorde en beställning från leverantör i december förra året (varor) och betalade direkt via banköverföring. Det tog lång tid innan jag fick beloppet återbetalt men idag har det äntligen kommit in. Hur ska jag bokföra detta? Det är alltså en kreditfaktura, kan man säga, men som avser en inbetalning från förra verksamhetsåret. Det är inga stora belopp ska tilläggas, och det är fakturametoden som tillämpas.

Tack på förhand
/Daniel
cigarrspecialisten.se
34
3
Bokför K 1930 D 1790 på dagen då du betalade. Sen K 1790 D kostnadskontot när du fick fakturan. K kostnadskontot D 1680 när du fick kreditfakturan. K 1680 D 1930 när du fick betalt. Alternativt om du aldrig fick några fakturor: K 1930 D 1680 när du betalade D 1930 K 1680 när du fick tillbaka pengarna. Spara underlag ihop med bokföringen som styrker transaktionerna.
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se
49
Tack så mycket för ditt svar Tommy. Dock så förstår jag inte riktigt, troligen för att jag var otydlig. Situationen är denna: 1. Förra året köpte jag varor och betalade direkt via banköverföring. Jag bokförde detta som: 4000 D 2641 D 1930 K 2. Det visade sig att leveransen skulle ta väldigt lång tid så jag bad om att avbryta ordern och få pengarna tillbaka. 3. Verksamhetsåret 2014 stängdes och jag hade inte en tanke på att denna "fodran" låg latent, inser nu att jag skulle bokfört den som en fodran. Frågan är vad jag skulle ha för verifikat med tanke på att jag bara har ett mail där jag avbryter köpet. 4. Nu är det nytt år och huxflux har pengarna återbetalts in på företagskontot. 5. Nu måste jag alltså på något sätt redovisa att dessa pengar kommit in och varför. Jag har fått en specifikation på vad det är som återbetalts. Jag inser att det blir lite galet nu med tanke på att varuinköpet skedde förra året, vilket är för sent att göra något åt om man inte vill göra ändringar i bokslutet och skicka in ändringar till SKV. Vilket jag gärna inte lägger tid på med tanke på att beloppet är under 1000 kronor.
cigarrspecialisten.se
34
3
Du får fortfarande bokföra i 2014 och bokför då: 4000 K 2641 K (Du får rätta momsdeklarationen för perioden) 1680 D Sen när du fick betalt kan du bokföra: 1680 K 1930 D Spara mail och specifikationen som underlag (till bägge transaktionerna) samt notera uppgifter om motparten om de inte redan står med.
Vänligen, Tommy Axbom Redovisningskonsult www.soldi.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.