Startsida

köp av webbshop

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 2
Hej jag driver idag en enskildfirma och har byggt en webbshop som ännu inte lagts ut. Men nu vill jag ändra till aktiebolag(men vill satsa så lite pengar som möjligt :-[). Har prata med en revisor och han tyckte jag skulle köpa websidan av min flickvän och lägga in den i enskildafirman som sedan sälja den för samma summa till AB(för att slippa värderingen).
Men vad kan vara skäligt pris?

Shopen är i grunden byggd på oscommerce men har lagt till ett flertal tillägg tex sts för att kunna få en fin design.
Har lagt in 250 produkter med bilder(photoshop redigerade) och seo skriven produktbeskrivning. I köpet följer det oxå med ett bra dommän namn.
Tyvär finns det inga unika besökare etc, efterom shopen först skall öppnas i januari, men den är 99%klar. Det ligger säkert 150 timmars arbete bakom(foto redigering, webbdesign, fakta sökning till texterna, seo, kodning mm).

Jag har kollat runt lite på nätet och sett att många tar ca 10000kr för en enkel html sida, vad kan en komplett webbshop ligga på? Jag funderar på att köpa shopen för 60000, tror ni att det kan vara för mycket?
Inlägg: 10
#18297
Ska du köpa den av dig själv ?

Förstog nog inte frågan, men förstår inte varför det blev så krångligt om du nu själv har gjort sidan 🙂
Inlägg: 2
#18298
😃 skrev lite rörigt.

Jag har gjort hemsidan själv men eftersom jag vill lägga in den som apportegendom till aktiebolaget så tyckte revisorn att jag skulle "köpa" den av min flickvän till enskildfirman. Sedan kommer Ab att köpa programet. Tydligen så slapp man allt krångel med värderingen. Vet inte om det stämmer, men annars får man väll korrigera det när det skall redovisas i slutet av 2009. Tror ni att värdet på 60000 är skäligt pris? eller är det för högt?
Inlägg: 223
#18299
[quote author=linkan link=topic=4756.msg23082#msg23082 date=1229544347]
Jag har kollat runt lite på nätet och sett att många tar ca 10000kr för en enkel html sida, vad kan en komplett webbshop ligga på? Jag funderar på att köpa shopen för 60000, tror ni att det kan vara för mycket?
[/quote]

Inte mitt expertområde, men det låter som att du försöker aktivera tillgångar för att motivera en retroaktiv ersättning för arbete du lagt ned innan aktiebolagsblanketten ens var ifylld.

Det blir svårt att åberopa nåt sorts "marknadsvärde" för det utförda arbetet. Man kan resonera att en fotograferande vävmästarmogul hade gjort jobbet på halva tiden – å andra sidan hade en enbent häst sannolikt behövt längre tid. Har man kontor vid Stureplan blir det också en annorlunda prisbild än om man sitter i ett tolvmannatält på västgötaslätten.

Med det som utgångspunkt känns det inte orimligt att helt enkelt slå ut nån sorts medianlön på antalet timmar ni lagt ned, t ex 25000*150/160≈23 400:-
Inlägg: 1165
#18300
Jag tycker att Foe:s resonemang är väldigt bra.

Fundera också över det lämpliga i att mer än halva aktiekapitalet utgörs av en inte helt färdig webshop som inte ens öppnat. Om du skall bedriva handel så lär du behöva kapital och då är 100.000kr i aktiekapital bra att ha.

Och om din ensklida firma köper något av din flickvän för 60kkr så får hon och/eller din firma en rätt ordentlig skatt att betala. Det är inte hobbyverksamhet då...Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#18301
Tycker det låter krångligare att dra in flickvännens skatt och ekonomi i startandet av ditt AB än att låta revisorn skriva under på värdet av din webbshop.
Fråga dig själv, hade DU betalt 60000 för att låta någon annan göra det du gjort? Varför gjorde du i så fall inte det?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
Inlägg: 60
#18302
Tycker det hela låter konstigt. 🙂
Man kan köpa en (enkel) färdig e-shop för några tusenlappar.
En nystartad e-shop har ju inget större värde innan den visar resultat.

Villkoret bör vara att det är en Firma som utför ett arbete för 60000:- då ska det bokföras i vanlig ordning och då försvinner meningen med ditt tankesätt.

Är det inte enklare att börja med EF och göra AB av det när det finns riktiga värden i AB.
Misstänker att du ändå är tvungen att gå i personlig borgen för det mesta när du har ett nystartat AB.

www.kamerafilter.se | www.ljustalt.se | www.reflexskarm.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.