Hur blir man Affärsängel?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 9
Har investerat på börsen ett tag men tycker det skulle vara kul prova investera i ett tidigare skede och försöka medverka till att förbättra företaget man investerat i.
Har dock aldrig drivit eget företag innan.

Vilka belopp krävs?
Var hittar man potentiella partners? (här är väl ett ställe iofs)
Hur undviker man bli blåst?
Finns någon bra litteratur i ämnet?
Inlägg: 1165
#26191
Fråga dig själv vad du kan bidra med förutom ekonomi.

Jag har sett rätt många efterlysningar av affärspartners, och det finns en urtyp som efterfrågas betydligt oftare än andra. En person som är mer eller mindre ekonomiskt oberoende, som inte har något emot att arbeta 60-70 timmar i veckan utan semester, ledighet eller lön i 2-3 år, som har mycket goda erfarenheter av försäljning och därtill kan programmera i princip vilka mjukvaror som helst.

Av naturliga skäl finns det inte så många sådana personer... 🙂

Däremot visar de på ett rätt stort behov av att det kommer in resurser i företaget som kan eliminera att man arbetar på det här sättet. Produkten måste kommersialiseras snabbare, resurser måste hyras in för att få saker gjorda och det är viktigt att man gör rätt saker så att arbetsdagarna blir rimligt långa.

För att beta av dina frågor:
1: Många företag behöver inte mer än 50-100.000kr för att kunna förverkliga en utvecklingsidé, och 250.000kr kommer man ofta långt med i en tidig fas.

2: Skaffa dig kontakter på t.ex. banken (som gärna ser en bredare ägarbild när de skall bevilja lån) och kanske någon eller några revisionsbyråer som inte sällan har koll på det lokala företagandet.

3: Välj partners som inte har råd att misslyckas.

4: Läs några slutredovisningar från konkurser med företag i samma eller närliggande branscher. Det är oerhört lärorikt att se vad andra har gjort för fel, och sedan undvika dem.
Inlägg: 36
#26192
Om jag får fråga, I vilken typ av företag tänker du investera?
Inlägg: 9
#26193
Swetrot: Tack för ett kanon svar! =)

eliasn: Ett företag/idé som jag kan bidra med något till eller är så bra att jag bara vill investera, kommer hålla mig långt borta från ämnen som kräver en special kompetens jag inte besitter, tyvärr har jag ingen meriterande utbildning skylta med utan är självlärd.

Är ju helt färsk på detta så hade helst hittat något där man är ganska passiv i början för att allt eftersom bli mer delaktig ju mer kött på benen man får i företagande.
Första investeringen blir liten och får räknas som utbildning.
Inlägg: 36
#26194
.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.