Startsida

Aktieägartillskott - vilken ska vi välja?

Skapad - Senast uppdaterad
Stellan
Vi är i behov av att stärka det egna kapitalet. Vi är i uppstartsfasen och behöver stärka likviditeten men vilken metod bör vi använda: villkorat, ovillkorat eller skuldbrev?

Vi vill kunna återfå det insatta kapitalet, helst skattefritt med ränta när den ekonomiska ställningen medger detta.

Ovillkorat aktieägartillskott ger möjlighet att stärka balansräkningen men, som jag förstår det, inte möjligt att plocka ut som ett tidigare lån utan får tas ut senare i form utav vinst. Det höjer väl även anskaffningsvärdet på aktierna och där med minskar skatten vid en ev. försäljning.

Villkorat aktieägartillskott är det alternativ vi lutar åt, där har man möjlighet att få tillbaka sin insättning men vi kanske missar något. Vad är vanligast och hur hade ni gjort?

Hur är det med skuldebrev, är det möjligt?
Inlägg: 1378
Tack mottaget: 187
#39874
Om ni behöver stärka kapitalet så kan ni inte använda ett skuldebrev, eftersom den skulden lägger sig bland andra skulder i bolaget, och inte påverkar det egna kapitalet positivt.

Aktieägartillskotten brukar man börja som villkorade, dvs det finns ett villkor i dom att dom ska betalas tillbaka så snart bolaget klarar av det utan att nagga på kapitalet.

Men, om man sen ser att bolaget ändå inte kommer att klara sig, så gör man om dom till ovillkorade. Det är alltså när man ser små utsikter att få tillbaka pengarna, och vill skaffa sig ett större avdrag efter att bolaget har gått i konkurs.
Ovillkorade tillskott höjer nämligen anskaffningskostnaden på aktierna, och man gör därmed en större förlust skattemässigt.
Sitter man kvar med villkorade tillskott vid en konkurs så betraktas dom som ett lån vilket som helst, och hamnar bland de övriga fodringarna på bolaget.

När tillskotten tillförs så har båda varianterna samma effekt på det egna kapitalet i bolaget.
Stellan
#39881
Tack för svar, det uppskattas!

Jag plockade ut en mall som vi alla skrev på med villkorat aktieägartillskott.

När vi satt in pengarna använder man blanketten som underlag för bokföringen eller kontoutdrag från bnken?

Och en till fråga om du har tid: i balansräkningen, kommer det bli bundet eller fritt eget kapital?

Mvh
Inlägg: 1378
Tack mottaget: 187
#39882
Du kan använda blanketten som underlag, men komplettera gärna med utdrag från banken så man ser att det verkligen satts in.

Det blir fritt eget kapital.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.