Likvidera ett bolag

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 2
Hej! Jag har en liten fundering angående bolag.

Om man har ett AB bolag och i bolaget innehar man värdepapper som man har investerat i andra bolag som t.ex H&M, skulle man kunna överföra värdepapperna till en privatpersons konto?
Inlägg: 536
Tack mottaget: 85
#39953
Hej,

Rent praktiskt skulle det vara så att företaget säljer de noterade aktierna på börsen som vanligt och sedan kan privatpersonen köpa. Möjligen skulle din bank (eller vad du nu har din depå etc) kunna ordna affären på annat sätt.

Tänk dock på att överföringen bör vara till marknadsvärde (vilket en vanlig försäljning/köp skulle bli) och att du annars skulle förmånsbeskattas för transaktionen (det gäller för ägare/närstående).

Har du tankar på att sälja till en utomstående? Och vad är syftet med transaktionen?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Inlägg: 2
#39950
Av ren nyfikenhet så fundera jag om man kunde likvidera ett bolag utan att behöva sälja innehavande värdepapper som finns på företags depå
Inlägg: 536
Tack mottaget: 85
#39964
Hej,

Är det företagets depå så skulle den väl behöva stängas om den inte har en ägare (för att företaget inte längre finns). Och rent praktiskt så måste företagets alla tillgångar och skulder regleras/säljas för att en likvidation ska kunna genomföras.

Sedan kan ju försäljningar gå till på olika sätt. Möjligen kan depån säljas i helhet till ett annat bolag som du äger eller till dig som privatperson, eller till någon helt annan.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.