Kostnadskalkyl för inköp

1
Hej!

Jag har letat en hel del efter en mall för att se hur inköp genom min enskilda firma påverkar min slutliga lön men hittar inget vettigt. Det kan låta som något rätt simpelt men för en som är lite osäker vill man gärna försäkra sig om att man tänker rätt. Förhoppningsvis kommer det här till användning för andra också.

Det jag vill göra är att se hur pass mycket min lön skiljer sig beroende på vad jag gör för inköp. Rätta mig om/där jag har fel 🙂

Exempel
Om jag fakturerar för 50.000 kr ett år får jag ut efter momsbetalning och skattekostnader (28,97% + 31%) ungefär 20.400 kr i lön. Skulle jag t.ex. köpa en elektronikvara för 10.000 kr kan jag dra av 2.000 kr på min utgående moms och därmed betala 2.000 kr mindre i min momsredovisning. Det jag får kvar efter momsbetalning är ett mindre belopp att skatta på då jag drar av elektronikvarans pris (exkl. moms) vilket gör att jag behöver skatta mindre. Det jag får i lön efter skatt är cirka 17.400 kr, vilket betyder att elektronikvaran bara kostar mig cirka en tredjedel av priset. Tänker jag rätt? Kika gärna på den bifogade Excel-filen så kanske min förklaring blir tydligare.


Tack på förhand!

lon_efter_inkop.xlsx

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.