Startsida

Personligt betalningsansvar om mitt bolag blir stämt?

Skapad - Senast uppdaterad
Anonym
Hej!

Ponera att jag driver ett konsultbolag som programmerare. Det är aktiebolag. Jag utför ett jobb åt en kund. Några år senare kontaktar kunden mig och hävdar att den produkt jag utvecklade har en bugg som kostat dem 200 timmars arbetstid för att identifiera. Kunden hotar stämma mig.

Jag har knappt några pengar i bolaget. Om jag blir stämd kommer jag gå i konkurs men eftersom jag knappt har några pengar tänker jag att jag inte kan förlora så mycket pengar. Eller kan jag bli personligt betalningsansvarig om jag blir fälld i en domstol? Jag har ingen ansvarsförsäkring.

Behöver jag vara orolig? Jag har formulerat i mitt kontrakt mot kunden att denne skall granska och godkänna allt mitt material. Täcker det som ansvar?

Och hur länge är jag egentligen ansvarig för mina konsultinsatser?
Inlägg: 745
Tack mottaget: 85
#39602
Hej,

Om vi börjar med personligt betalningsansvar så har du inte det.

De kan stämma ditt bolag vilket kan resultera i att bolaget går i konkurs. (Tänk då på att betala alla skatter innan du betalar några jurister eller ev dom, då du har personligt betalningsansvar för skatter.)

Är det så att du har begått något brott i samband med tjänsten du har levererat så kan du vara ansvarig för det såklart.

Om ditt kontrakt skulle täcka ansvar är svårt att svara på. Kanske. Dock är det normalt så att leverantören ska få tillfälle att avhjälpa ett fel, dvs att om de upptäcker en bugg ska de kontakta dig för att du ska få tillfälle att fixa det. Men om buggen orsakar andra problem så kan det ju kosta ditt bolag ändå.

Ansvar och avtal bör du prata med en jurist som specialiserat sig på området om.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Anonym
#39651
Här finns en artikel om hur du kan starta enskild firma som programmerare. Då kan du dock bli privat betalningsansvarig, men det kan vara väl värt att kika på. Det är snabbare att starta enskild firma och det är så många börjar.

https://starta-företag..se/att-som-programmerare-starta-enskild-firma/

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.