Företag för en daytrader

Skapad - Senast uppdaterad
Anonym
Hej
Jag har en dröm att kunna leva på att handla värdepapper på börsen på heltid. Är ju egentligen bara att starta en ISK-depå och börja handla. Men problemet för en renodlad daytrader är att fast inkomst då saknas så du har då vad jag förstår väldigt svårt att få banklån eller ens en hyreslägenhet och liknande.
För att komma runt detta kan man starta företag och sköta en del av handeln den vägen för att på så vis kunna ta ut en fast lön. Då ser det genast bättre ut på en kreditupplysning. Nackdelen är ju då att du måste skatta för vinsterna du gör på din handel i företaget.
En tanke slog mig då att kan man inte bara hela tiden tillföra nytt eget kapital till sitt företag med pengar från sin privata daytrading för att sedan i företaget plocka ut dessa pengar som lön? Då borde man väl komma från skatten eftersom man ju inte har någon omsättning och vinst på företagandet.
Skulle det funka att göra så? Vilken företagsform ska man då satsa på? Är det ens lagligt att driva företag för detta ändamål utan att ha någon större omsättning?
Mvh Anders
Anonym
#40431
Det är väl främst två frågor jag kan sammanfatta frågeställningen till och som jag önskar få svar på:

1. Får ett företag ge lön till någon som inte direkt jobbar aktivt inom företaget?

2. För man som ägare av sitt företag plocka ut lön ur företagets besparingar trots att ingen direkt aktiv verksamhet bedrivs.

Mvh Anders
Inlägg: 4
#40499
Nu är jag varken skatte- eller redovisningsexpert, men du vill "avlöna" dig själv för att kunna ha en inkomst av tjänst? Istället för enbart inkomst av kapital? det under förutsättning att du faktiskt lyckas göra vinst.

I det läget du driver din Daytrading som en rörelse så skattar du två gånger. Din rörelse skattar på en vinst med handeln av derivaten. Sedan betalar du preliminärskatt på lönen som du tar ut från bolaget. Investmentbolag fungerar så per princip. Frågan som du ska ställa dig är hur mycket du tycker det är värt att det ska se bra ut i en kreditkontroll? Detta är en enormt gammal frågeställning som varit uppe många gånger genom åren runt om på nätet. Diskussionerna har väl alltid varit Varför? istället för varför inte! Så länge som du enbart handlar med egna medel i företaget alternativt har dig själv som kund, så ja varför skulle det inte gå?! Skatteverket har nog inget emot att du vill betala skatt två gånger :tfn:

Fråga 1: Hur ska någon veta vad en anställd har för arbetsuppgifter och var? Så länge skatter betalas och det bokförs och det finns intäkter som täcker en lön till en inställd.

Fråga 2: Företag har i princip inga besparingar. Har du ett AB så får du ta ut lön då du är anställd. Men för att ta ut lön måste du ha intäkter. Intäkterna får du genom att handla med derivat och göra vinst. Alternativt så fakturerar du dig själv för tjänsten om du har depåerna privat och här uppstod det eventuella problemet med detta! Behöver du ha tillstånd? Även om du enbart fakturerar dig själv, så driver du en rörelse som nu eventuellt behöver tillstånd då du handlar med "andras" pengar.

Tipset är att istället ha en företagsregistrerad depå som du huvudtradar på. Sedan skugga du den med din privata.

Moralpredikan om det oekonomiska med denna lösningen lämnar jag utanför då det inte är din fråga.
Inlägg: 601
Tack mottaget: 85
#40603
Hej,

Moralen vet jag inte om det skulle vara något problem med.

Har du ett AB kan du självklart ta lön oavsett hur lite arbete du lägger ner.
Om AB inte har någon intäkt med att du tillför lön+arbetsgivaravgift som kostnader så kommer resulatet bli negativt med följd att egna kapitalet förbrukas och AB blir likvidationspliktigt. Du kan ju alltid tillföra aktieägartillskott för att återställa egna kapitalet då. På så vis kan du gå minus år efter år utan problem.

Pengarna du tillför är då beskattade inom ISK. Bolaget betalar arbetsgivaravgift och källskatt på lönen du tar ut. Du själv får ju fundera på vad som är värt.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.