Samarbetsavtal

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 13
Hej på er,

Har tänkt att skriva ett samarbetsavtal med ett aktiebolag och har enskild firma själv. Tycker det verkar vara klurigt att få till det i avtalstexten...jag har hela konceptet och aktiebolaget redskapet för att genomföra idén skulle man kunna säga...hur ska man gå till väga? Vad ska man tänka på? Finns det någon mall?

Ha det gott,

Fredrik Goldhahn
http://eventkock.e-butik.se/?ref=foretagande
Inlägg: 589
#6695
Jag skulle vända mig till en jurist med en sån här sak. Visst, det kostar dig en slant, men det kan också bli väldigt dyrt om det senare blir en konflikt mellan dig och aktiebolaget och du då märker att avtalet inte täcker det du från början trodde.
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#6696
Är av den gamla sorten och har alltid litat på ett handslag och det har fungerat värre är det när det gäller om man ska vara flera i företaget och framförallt om det är släkt. Släkten är värst ett gammalt men sant uttryck.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 640
Tack mottaget: 3
#6697
[quote author=lars arenander link=topic=2374.msg9230#msg9230 date=1180395352]
Är av den gamla sorten och har alltid litat på ett handslag och det har fungerat värre är det när det gäller om man ska vara flera i företaget och framförallt om det är släkt. Släkten är värst ett gammalt men sant uttryck.
[/quote]

Släkt, vänner eller vem som spelar ingen roll om man har ordentligt skrivna avtal.

Håller med Jörgen (eller jorgen?)  Anlita en Jurist så kan du vara trygg. "better safe than sorry" :nicka

MVH

R
Inlägg: 29
#6698
Även om det går att hitta mallar och exempel på samarbetsavtal på nätet, så är det svårt att tala om standardavtal för just den avtalstypen. Det lämpligaste är såklart att kontakta en jurist, men att parterna själva skriver ner affärsupplägget och signerar är det näst bästa. Det är svårt (eller snarare omöjligt) att skriva ett vattentätt avtal, men det är relativt enkelt att skriva ett avtal som omfattar de viktigaste punkterna, t ex beskrivning av samarbetet, avtalets längd och ekonomiskt upplägg. Även om avtalet inte blir perfekt så ger avtalet i sig och partsviljan som kommer till uttryck i avtalet underlag för att tolka en uppkommen meningsskiljaktighet. Mycket bättre än ett handslag!

Tyvärr ses fortfarande ofta begäran om skriftligt avtal som något negativt, som indikerar brist på förtroende. Försök att istället tänka att den som vill ha ett skriftligt avtal är mån om att behålla en bra affärsrelation och vill undvika onödiga dispyter p g a brister i kommunikation, minnesfel etc.

Mvh
Jesper
MIND THE MARK
Konsulttjänster inom immaterialrätt
VARUMÄRKEN/DOMÄNNAMN/DESIGN
UPPHOVSRÄTT/MARKNADSRÄTT
www.mindthemark.se
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#6699
Man kan alltid luta sig mot ett skritligt avtal men när det sen gäller brukar det alltid finnas ett kryphål. När inte ens regeringen klar att täppa till sådant, hur tror du man som enskild även med en god advokat klarar detta.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 640
Tack mottaget: 3
#6700
Hej Lars!

Du säger som Homer Simpson "Att försöka är första steget mot att misslyckas"?  :vissla

Hur du än ser på det så lär det inte bli sämre i alla fall.

MVH

R
Inlägg: 29
#6701
Visst finns det ofta kryphål i avtal som kan utnyttjas av en duktig jurist. Utan ett skriftligt avtal kan du dock hamna i en situation där du tvingas bevisa hela avtalets existens eller sådant som du och den andra parten ansett varit självklart vid handskakningen. Nej, skriftliga avtal är i de allra flesta situationer att föredra.

Jesper
MIND THE MARK
Konsulttjänster inom immaterialrätt
VARUMÄRKEN/DOMÄNNAMN/DESIGN
UPPHOVSRÄTT/MARKNADSRÄTT
www.mindthemark.se
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#6702
Om vi nu diskuterar avtal kan man ha ett handelsbolag med avtal samt enskilda firmor där man även kan göra andra uppdrag utanför HB.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 13
#6703
Tack alla för de många synpunkterna. Nu ska jag krångla till det ännu mer... =)

Vad innebär "ett enkelt bolag" egentligen? I det här fallet har AB ett tillstånd att bedriva verksamheten och för att slippa nya ansökningar mm så verkar en sådan lösning vara bra. Såg att man tom kunde tilldelas ett eget orgnr. Är det någon som vet något om enkla bolag; fördelar, nackdelar, exempel mm så svara gärna.

Allt gott,

Fredrik Goldhahn
http://eventkock.e-butik.se/?ref=foretagande
Inlägg: 205
Tack mottaget: 1
#6704
http://sv.wikipedia.org/wiki/Enkelt_bolag
Under "Externa länkar" på wikipedia-sidan finns dessutom en länk till skatteverket där de förklarar om Enkla bolag.

"I informationsålderns religion är Google gud och Wikipedia dess bibel"  :nicka

Hoppas du hittar vad du söker!
#6705
... amen ;)

Fredrik: vad gäller mallar så finns det flera företag som erbjuder sådana och ofta kan de dessutom hjälpa dig att hitta rätt mall, antagligen så hitter fler än du behöver som erbjuder den här tjänsten online bara genom att söka. Har själv använt liknande mallar vid en del affärer och de har fungerat bra, men så har heller inga direkta problem uppstått...

Mvh,
Mikael Hansson
you only live twice
Inlägg: 589
#6706
[quote author=N.N. link=topic=2374.msg9354#msg9354 date=1180692249]
"I informationsålderns religion är Google gud och Wikipedia dess bibel" [/quote]

  😃

Såååå sant!
Inlägg: 640
Tack mottaget: 3
#6707
Då måste företagande.se vara en "affärsängel" ?

(jag vet, den var dålig)  :mrgreen:

MVH

R
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#6708
För att vara riktigt säker är nog en jurist bäst att kontakta.

Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Må väl!
Inlägg: 193
#6709
Hej,

det framgår inte så tydligt av din fråga, men innebär detta samarbetsavtal att ni går in som jämställda bolag och där du står för en idé eller uppfinning? Då skulle jag absolut kontakta en jurist i immaterialrätt för att bevaka de egna intressena. Det sägs ju att det inte ska innebära någon skillnad mellan ett AB eller enskild firma, men blir det tvist, så brukar det göra skillnad i allafall.

Ett uppdragsavtal är vanligt för konsulter i fåmansbolag när de går in i uppdrag som underkonsulter åt ett annat företag. I dessa avtal står ofta i stil med att "all prestation och information (inklusive goda idéer) tillfaller uppdragsgivaren" (ofta slutkunden, men kan också innebära det företag man går in som underkonsult till). Om du är idéupphovsman eller uppfinnare, se då till att inte samarbetsavtalet innebär detta!

Oavsett vilken typ av avtal det är, så är det alltid bäst att ha saker på pränt. Och som Jesper Sellin skrev, se det som ett sätt att bli överens om saker innan det går snett. Ingen vill ha tvist, det är bara jobbigt, dyrt, och innebär en massa annat negativt.

Samarbetsavtal är faktiskt att rekommendera också för de "bästa kompisar" som startar ett AB. Även om alla är överens om allt vid starten, så förändras saker under resans gång. Någon tycker sig får jobba mer än de andra, någon tycker sig sälja in bättre än de andra, eller så får alla så småning olika syn på företagets inriktning. Då är det bra att kunna falla tillbaka på ett avtal, där man var överens om att företaget kan "köpa ut" de andra delägarna. Samt inte minst, att de förhoppningsvis också förblir vänner...

Om det handlar om ett stort ekonomiskt risktagande, då kanske du ska överväga annan företagsform.
Inlägg: 789
Tack mottaget: 29
#40081
Ett äldre inlägg men vi har tagit fram en en sådan mall som finns i detta paketet.

Denna mall kan du läsa om här.
Grundare av foretagande.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.