Musikbranschen i Sverige omsätter miljarder

822
48
Den svenska musikbranschen är en miljardindustri. Under 2010 omsatte branschen 5,2 miljarder kronor på den inhemska marknaden. Musikexporten omfattade närmare 800 miljoner kronor.

Tillväxtverket och intresseorganisationen Musiksverige har för första gången låtit kartlägga den svenska musikbranschens omsättning, både på den inhemska marknaden och på exportmarknaden. Rapporten Musikbranschen i siffror - Statistik för 2010 ingår i Tillväxtverkets arbete med kulturella och kreativa näringar. Rapporten är författad av kunskapsföretaget Volante. Resultatet visar på en inhemsk omsättning på 5,211 miljarder kronor och ett exportvärde på mellan 700 och 800 miljoner kronor.

Musikmarknadens intäkter delas upp i tre huvudkategorier; intäkter för inspelad musik, konsertintäkter och upphovsrättsliga intäkter. Intäkter på den svenska marknaden från inspelad musik uppgick till 1,172 miljarder kronor (23 procent av den totala musikmarknaden). Konsertintäkter uppmättes till 2,760 miljarder kronor (53 procent). Upphovsrättsliga intäkter uppgick till 1,239 miljarder kronor (24 procent).

Den fysiska försäljningen på den svenska marknaden uppgick till 773 miljoner kronor (66 procent) och den digitala försäljningen nådde 399 miljoner kr (34 procent). Försäljningen av strömmad musik uppgick till 269 miljoner kronor (23 procent) och gick därmed om försäljningen av musik i nedladdat format, som omsatte 130 miljoner kronor (11 procent).

Källa: Tillväxtverket
2360
37
Sonett en av mina kunder startade upp strax innan Lidingöbron i början på 60 talet föratt senare ta sig över till Lidingö. Om jag inte minns fel hette en Tomas Johansson och den andre ........ Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.