Sänkta arbetsgivaravgifter för enmansföretag

355
1
ute på nuteks sida kan du läsa

En tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifter för den första person som anställs infördes den 1 juni 2006, vilket innebär att enmansföretagare endast betalar ålderspensionsavgift på 10.21%. Sänkningen gäller till och med den 31 december 2007.



I korthet avser sänkningen enmansföretag som inte haft någon anställd under andra halvåret 2005. Med enmansföretag avses

- enskilda näringsidkare utan anställda

- aktiebolag utan anställda eller med en anställd som också är delägare

- handelsbolag utan anställda och med högst två bolagsmän.



Sänkningen avser lön och ersättning på sammanlagt högst 25 000 kronor per månad som utbetalas från och med den 1 juni 2006 och under högst 12 månader. Personen ska vara anställd för minst tre månader och arbeta minst 20 timmar per vecka.



Reglerna gäller för en person som anställts tidigast den 1 januari 2006.



Sänkningen gäller inte för företag som bedriver fiskeri-, jordbruks- eller transportverksamhet.





Nyheten är egentligen gammal men tycker den hör hemma här.

En sänkt arbetsgivaravgift till 10%. Vad sägs om det?
640
5
Hej! [br] [br]Definitivt ett steg i rätt riktning! :grin: [br] [br]MVH [br] [br]R
720
Det är ju bara så begränsat i användbarheten. Det är ett stort steg att anställa någon så en sänkning av arbetsgivaravgiften med 20% under ett år är inte riktigt en morot. Varför kan det ex inte gälla företagaren själv eller vara obegränsat i tid? En nackdel till är att i ett HB kan man vara två delägare och ändå få sänkningen för första anställda men är man två som tillsammans driver ett AB så får man det inte.
355
1
[quote]men är man två som tillsammans driver ett AB så får man det inte.[/quote] [br]Vad händer om man ber en kompis köpa in sig i bolaget och anställer honom? [br]Det står ju [quote]- aktiebolag utan anställda eller med en anställd som också är delägare [br][/quote] [br]och det måste ju säga att du skulle kunna ta med en kompis. Oftast är det ju någonting du inte har tid med som bolagsägare typ försäljning, marknadsföring, sköta bokföringen, papper eller liknande. [br]Och det vill ju säga att du nu har möjlighet att få denna hjälp ganska billigt. Nu kostar ju en månadslön(till anställd) på 20000 bara 25000 istället för, som förut, 42000. dessa pengar kan man ju lägga på marknadsföring istället. Är jag ute och cyklar eller vad tycker ni?
36
Mycket bra! [br] [br]Men sänknigen låter nästan för bra... [br][quote="webbgbg.se"]Nu kostar ju en månadslön(till anställd) på 20000 bara 25000 istället för, som förut, 42000.[/quote] [br] [br]..för att vara sann. [br] [br]Blir det sådan skillnad?
Commodore 64 - Fortfarande den bästa datorn, ska den nya Commodore slå den tros?
355
1
37000 i alla fall. Tänk på att arbetsgivaravgift plus moms gör en hel del.
720
Skillnaden blir att lönekostnaden sjunker från 28.500 till 24.500 i månaden. Att blanda in momsen i lönen är nog lite för kreativt för att det ska vara seriöst. [br] [br]När det gäller sänkning och delägare är det så här jag menar: [br] [br]Ett par kan driva verksamheten tillsammans i ett HB och sedan om man anställer någon får man sänkt avgift för den = den först anställda förutom ägaren. [br]Om samma par istället driver verksamheten i ett AB och anställer någon får man inte sänkta avgifter = gäller bara ensamföretagare.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.