Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Goda råd om pensionssparande inför 2014

Dela artikeln
fredag, 06 december 2013 2

spara pension rattPensions- och försäkringsfrågan är en av de många frågor företagare måste ta ställning till. Vissa beslut kräver planering och beslut innan verksamhetsåret påbörjas. Andra beslut fattar man under eller efter verksamhetsårets utgång. En företagare måste vara väl insatt i frågorna för att förstå de ekonomiska konsekvenserna av sina beslut. Det är inte så svårt som bank- och försäkringsbranschen vill påskina. Be alltid om förklaringar så att du förstår! Tänk på att pensionssparande kan vara så mycket mer än bara pensionsförsäkring!

Här kommer ett par enkla tips inför 2014!

Driver du aktiebolag? Tänk på att samhället grundar storleken på ålderspension, sjukpenning och föräldrapenning på utbetald lön.
För somliga är det en förlustaffär att spara i avdragsgill pension för andra är det bingo!
Vilket är bäst för dig? Att spara pengar du har betalat inkomstskatt för eller att spara i en avdragsgill pensionsförsäkring och betala skatten när du tar ut pensionen?
Den som har låg lön skall spara skattade pengar (årsinkomst under 433 900 kr). Den som har löneuttag över 433 900 kr skall spara i privat avdragsgill pension och vid lön över 459 200 kr låter man företaget betala en tjänstepension. Bestäm nu hur du ska göra; hur mycket lön ska du lyfta under 2014 och hur skall du spara till din pension.

Är du enskild näringsidkare? Tänk på att samhället grundar ålderspension, sjukpenning och föräldrapenning på utbetalt resultat (dvs. det som skatteverket betraktar som lön).
Tänk på att egenavgifterna är rabatterade och ger pensionsförmåner till skillnad mot löneskatten som är en ren avgift. Det är först när man har en ”inkomst” över 433 900 kr som man skall spara i privat avdragsgill pension. Om du ligger på inkomster över 433 900 kr kanske du skall fundera på att starta aktiebolag. Bestäm hur mycket ”lön” ska du lyfta under 2014 och hur skall du spara till din pension.

Tänker du starta aktiebolag under 2014? Tänk på att om du tar en tjänstepensionsförsäkring genom ditt AB går du miste om möjligheten att utnyttja förhöjd privat avdragsrätt.
Det finns olika sätt att ta ut inkomster ur företaget för att spara till pensionen; lön, pension eller aktieutdelning. Lägg därför upp en strategi för hur du skall pensionsspara! Kom ihåg att om du lyfter lön och själv betalar din pensionspremie har du rätt till ett förhöjt privat pensionsavdrag på 35 % av inkomsten. Tjänstepension från företaget är lönsamt först efter det att du har tagit ut lön på upp till 8,07 basbelopp och lyft maximal aktieutdelning.

Fall inte för bankens förslag att teckna en tjänstepensionsförsäkring om du inte uppfyller dessa kriterier! Det gäller att ta ut pengar på det mest kostnadseffektiva sättet. Du kan se det som en trappa: först skall man spara skattade pengar, nästa steg är att spara i privat pensionsförsäkring. Först därefter ska man låta företaget betala en tjänstepension.

Har du fyllt 61 år och är enskild näringsidkare? Missa inte möjligheten att sänk dina egenavgifter under 2014.
Regelverket säger: Enskild näringsidkare och/eller fysisk delägare i Handelsbolag som bedriver aktiv näringsverksamhet och har haft hel ålderspension under hela inkomståret, betalar en reducerad egenavgift på 10,21 procent. En förutsättning är att den avgiftsskyldige tagit ut hel inkomst-, tilläggs- och premiepension. Du måste alltså agera nu och begära uttag av den allmänna pensionen för nästa år innan årsskiftet.

Hur kommer en eventuellt höjd pensionsålder att slå? Du som har en pensionsförsäkring som skall betalas ut från 65 år men vill gå i pension tidigare bör redan nu begära ändrad utbetalningstidpunkt.
Under det kommande året kommer med stor sannolikhet gränsen för att börja ta ut en pensionsförsäkring att höjas från 55 till 62 års ålder. Det skulle innebära att du i framtiden inte kommer att kunna ändra tidpunkten för utbetalning till tidigare än 62 års ålder. Agera därför nu om du vill gå i pension tidigt.

Vilka försäkringar måste man ha? Ingen vet vad som kan hända i framtiden. Oavsett om man är anställd eller företagare är det klokt att göra ett ”worst case” scenario.
Se över dina sjuk- och livförsäkringar. Gör en enkel kalkyl över hur mycket pengar du eller dina efterlevande behöver få ut om olyckan skulle vara framme. Riskförsäkringar är inte dyra men shoppa runt. Ju yngre du är desto större är behovet av skydd och desto billigare är premierna som varierar stort mellan de olika bolagen.

Den som vill ha flexibilitet i sitt sparande ser till att riskförsäkringarna ligger åtskilda från pensionssparandet. Du vill kanske avsluta pensionssparandet men ha försäkringsskyddet kvar!

Det gäller att vara påläst och ställa frågor. Ett första steg kan vara att kontrollera om avdragsgillt pensionssparande är lönsamt för dig. Gå in på pensionskollen.

Nils Bacos böcker ”Bli inte blåst på Pensionen!” och "Planera Pensionsuttagen Rätt!"

Kommentarer

 • Nils Bacos
  Nils Bacos tisdag, 14 januari 2014

  Hej Mimmi,
  Med skattade pengar menas att du sparar pengar som du betalt inkomstskatt för.
  Dvs det är de pengar du har kvar i handen när alla skatter är betalda.
  Pensionssparande kan vara så mycket mer än avdragsgill pensionsförsäkring och IPS.
  Det viktiga är att du väljer ett sparande som är lönsamt för dig! Avdragsgillt sparande är inte lönsamt på inkomster
  Till pensionen kan man spara på många olika sätt vilket jag beskriver i boken ”Bli inte Blåst på Pensionen”. [url="http://www.maximeradinpension.se/index.php?page=pensionskollen"]Pensionskollen[/url]

 • Mimmi
  Mimmi tisdag, 14 januari 2014

  Ursäkta en kanske dum fråga:
  Vad menar du med att man skall spara skattade pengar? Är det att inte spara i pensionssparande över huvud taget, utan ha pengarna på ett vanligt sparkonto? Eller är det IPS du menar?

 

Välj kommun från listan