Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Gör måndag lika produktiv som tisdag

Dela artikeln
måndag, 28 april 2014 0

Bemanningsföretaget Accountemps har gjort en undersökning som visar att de anställdas produktivitet är bäst på tisdagar medan måndagar, torsdagar och fredagar är mindre produktiva. Men varför är det så och vad kan man göra åt det?

Jämför man dagarna så säger 39% av HR-cheferna att tisdagen generellt är den bästa dagen för de anställda medan de andra dagarna hade betydligt sämre siffror. Måndag fick 24%, onsdag fick 14% medan torsdag och fredag endast fick 3% vardera. Att produktiviteten blir sämre i slutet av veckan har sina naturliga förklaringar men det finns ingen anledning att måndagar inte ska vara lika produktiva som tisdagar.

3 saker du kan göra för en produktivare måndag

Slopa måndagsmötena

En sak som håller tillbaka produktiviteten på måndagarna är att många människor tenderar att ha en hel del möten den första dagen i veckan. Man ska ofta sparka igång den nya veckan med ett möte direkt på måndag morgon. Samla personalen och se vad som ska göras.

Problemet med detta är att våra energinivåer oftast är på topp i början av en arbetsdag och vår fokus är som bäst i början av veckan. Om man i stället skulle flytta mötena till slutet av veckan då man ändå inte arbetar så produktivt så skulle man kunna maximera både nyttan och produktiviteten.

Spara inte förra veckans uppgifter till måndagen

Måndagar blir lätt den dag som man använder till att göra klart förra veckans uppgifter som man inte hann med att slutföra under fredagen. Eftersom att produktiviteten då är i botten så gäller det att kunna prioritera bättre. Ett sätt är att hitta ett bra sätt att sätta upp mål för just torsdag och fredag så att du hinner med det som ska göras dessa dagar istället för att det blir kvar till veckan efter.

Planera nästa vecka redan på fredagen

Något som tar en del tid och som är den största anledningen till att måndagar är mindre produktiva är att man under måndagen ska planera hela veckan. Vad ska göras dag för dag och hur ska det göras.

Nyckeln till en produktiv måndag är att veta vad du har för avsikt att ta itu med den dagen och den veckan redan när du kommer in på måndag morgon. Det gör man enklast genom att varje fredag innan man går hem gå igenom vad som ska göras veckan efter.

Titta i kalendern under följande vecka och se vilka mål och projekt som ska planeras in. Skriv ner de specifika uppgifter som du har för avsikt att utföra under de kommande dagarna. Dela sedan in dem på vilken dag de ska göras.

Planera in flera av uppgifterna i början av veckan och lämna rum åt att slutföra allt som ska göras klart på torsdagen och fredagen. Under de dagarna kan du även lämna lite tid åt oförutsedda uppgifter som med stor säkerhet kommer komma upp under veckans gång.

På det sättet vet du vad du ska göra när du sätter dig vid skrivbordet klockan 07:00 på måndagen.

Källa: Fastcompany

Välj kommun från listan