av Tomas Lydahl
Tomas Lydahl
0 foruminlägg
20 artiklar
Alla fordon är tillverkade att fungera optimalt med ett visst bränsle som t.ex. diesel och bensin och vi skulle aldrig få för oss att ge det något annat, eller hur? Vi skulle inte byta ut grädde mot vatten i ett recept till en fantastisk middag heller. Det finns en anledning till att det ska vara specifika ingredienser i alla recept och fordon och det är att få bästa möjliga resultat.

 

I företagsvärlden är det ganska uppenbart att alla strävar efter att maximera produktivitet och effektivitet hos sina medarbetare men väldigt få identifierar vad som är bästa bränslet att ge personalen.

Vi är vana sedan barnsben att leta fel och problem om du kommer ihåg ”Finn fem fel” och hur vi fokuserade på felen vi hade i proven istället för att glädjas åt allt som var rätt. Förstå mig rätt, jag säger inte på något sätt att vi inte ska lösa problem, det jag vill få fram är att vi hittar de bästa lösningarna när vi mår som bäst. En stressad eller pressad medarbetare har mycket sämre kreativitet än en inspirerad och glad medarbetare.

Alla gör alltid sitt bästa beroende på i vilket tillstånd de är. Det finns i regel inga dåliga medarbetare men det finns en hel del som har dåliga tankar då de är i ett dåligt tillstånd. En stressad, pressad, ledsen medarbetare har inte samma tillgång till sin kreativa, produktiva sida som de har när de mår bra. Alltså kan man inte pressa personalen till de bästa resultaten men du kan inspirera fram det bästa i varje medarbetare.

Visst kan du få bra resultat med en viss press men det jag pratar om här är att nå medarbetarens fulla potential och inte bara 65 - 75% (i min åsikt).

 

Varje person har sin egen verklighet som har skapats från tidigare erfarenheter. Det är därför vi alla vid något tillfälle har tyckt att någon är riktigt korkad, för de kan inte se vår verklighet. Hur ska de kunna se vår verklighet? De har ju inte våra tankar och våra erfarenheter! Alltså finns det inga korkade personer utan bara personer med andra verkligheter.

Nu har du möjligheten att istället upptäcka en intressant person. Hur kan vi se så olika på samma sak? Verkligen intressant! Försök att verkligen förstå deras bild/verklighet på saken för då finns möjligheten för dig att kanske hitta en ännu bättre lösning än vad du trodde från början.

Genom att se varje medarbetare som en intressant person och förstå hur han/hon tänker öppnar du upp för en fantastisk arbetsrelation där potentialen för ert samarbete maximeras.

 

När du förstår och uppskattar varje medarbetare höjer du arbetsmoral, produktivitet, resultat och arbetsglädje. Enligt en artikel i DN så är uppskattning från chefen viktigare än lön. Och det är det som de flesta företag missar idag. De berömmer inte personalen varje gång de har möjlighet att göra det. De lyfter inte upp medarbetare inför deras kolleger vilket bara kan förbättra deras tillstånd som i sin tur får den personen att prestera på högsta nivå.

Så det krävs inte särskilt mycket för att bli ett ledande företag där ni har de högst presterande och mest lojala medarbetare i branschen. Kanske det bästa av allt, denna typ av bränsle är helt gratis!

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.