Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Provisionsbaserad lön...? Hur går man till väga?

Provisionsbaserad lön...? Hur går man till väga? 24 jun 2009 13:12 #26588

Hmm..sitter och klurar på hur man går till väga för att anställa en på enbart provision. Killen vill ha bara det, för ha tycker att det sporrar honom! Han kommer jobba som säljare över telefon.

Är det någon som vet hur man räknar ut lön, semesterersättning, hur skrivs det på anställningsavtal mm. Eller vart kan man vända sig för att få råd?

Mycket tacksam för råd eller anvisningar vart man kan vända sig för å få råd!

Många Vänliga Hälsningar från en som är nystartad!  :)SV: Provisionsbaserad lön...? Hur går man till väga? 04 jul 2009 20:47 #26793

Kul att du anställer en säljare!

När du anställer någon på provision skulle jag säga att det egentligen inte medför några problem mer än att man får räkna på hans lön varje månad men det brukar lösa sig själv med att man har någon form av rutin för rapportering av försäljning.

Vad gäller hur du räknar ut lön skulle jag säga att du enklast utgår från hur mycket han "borde" tjäna, alltså mållönen. så sätter du en månadsbudget utifrån det beroende på dina marginaler av det som säljs.

En rimlig mållön är 25 000 Före skatt. eller 30 000 när han inte har någon fast lön, då han står för risken och inte du. På de lägger du semestersättning som vanligt 12% och har där en kostnad på 33 600:- och sen arbetsgivaravgifter.. på cirka 11 000 kronor. Han kommer då kostar dig cirka 45 000 i månaden om han når budget.

Sen är det bara att lägga budgeten utifrån de andra faktorerna han skall täcka. en rimlig månadsbudget brukar ligga mellan 120 000-200 000.

Vad gäller anställningsavtal är det viktigt att ni fastställer månadsbudget, provisionsnivåer och eventuella bonusar i övrigt inget annorlunda.


P.Silvin


Affärsutveckling för entreprenöriella processer
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Moderatorer: Patrik Nilsson, Imre Randin

Välj kommun från listan