Video har blivit en allt viktigare del i marknadsföringsmixen för dig som företagare. Idag finns det ett helt gäng videosajter på Internet där du kan ladda upp dina videor, men i Sverige är det framför allt YouTube som gäller. Därför är det där du först och främst ska lägga ditt krut om du vill synas - givetvis i kombination med att lägga upp videon på din egen hemsida.

Del ett om marnadsföring med film kan du läsa här

YouTube är idag världens tredje mest besökta webbplats efter Google och Facebook med ca 500 miljoner unika besökare per månad och den lockar människor i alla åldrar. Tillsammans spenderar vi 2,9 miljarder timmar, eller 326 294 år, per månad på sajten och på Facebook lägger vi varje dag tid motsvarande 150 år på att titta på YouTube-videor. Det är nästan ofattbara siffror.

Och det är inte bara underhållande klipp på söta barn, husdjur med oanade talanger och knasiga grejer som folk tittar på – de söker också efter användbar information och företag som kan hjälpa dem med saker och lösa deras problem. Det är där det blir intressant för dig.

Hur gör jag?

Hur går du då tillväga för att skapa en video som marknadsför ditt företag och dina produkter eller tjänster? Måste du gräva djupa hål i plånboken och kontakta en reklambyrå? Om du vill ha ett riktigt proffsigt resultat i toppkvalitet är det givetvis det bästa alternativet, det ska jag inte sticka under stol med, men idag går det att skapa riktigt bra videor själv. Och det gratis eller till en högst överkomlig kostnad.

Det tre huvudsakliga vägar jag rekommenderar om du väljer att göra skapa din video själv.

  1. Skapa ett bildspel med foton/bilder, korta texter och musik
  2. Spela in en presentation på din dator som du eller någon annan pratar till (alternativt har musik till)
  3. Filma dig själv, dina medarbetare, produkter, lokaler etc.

Alternativ 1: Bildspel

Här kan du använda till exempel Windows Movie Maker (PC) eller iMovie (Mac). Om du inte behärskar programmen är nätet är fullt av instruktionsfilmer för hur man använder dem. Vill du göra det så enkelt som möjligt för dig kan du också använda någon av alla de onlineverktyg för att skapa snygga bildspel som finns på nätet. Stupeflix {finns inte längre} är ett exempel. Googla ”free video slideshow online” eller dylikt för fler exempel och leta dig fram till en tjänst du gillar.

Var beredd på att det kan vara lite knepigt att förstå hur du ska göra i början, men med träning blir du bättre och bättre. Gratisversionerna kommer också att ha vissa begränsningar som varierar från tjänst till tjänst. Du får göra en övervägning om gratisversionen räcker för dina behov eller om det kan vara värt att betala några hundralappar extra.
Fördelen med bildspelsalternativet är att det är relativt enkelt, billigt och att du slipper vara med själv om du tycker det är jobbigt - det räcker med några snygga bilder så får du ett bra resultat. Du behöver inte heller hålla på att redigera och klippa din video. Nackdelen är att dessa videor kan bli lite tråkiga, att du är bunden till förprogrammerade teman som du inte kan påverka så mycket och att bildspelen inte förmedlar så mycket av din och ditt företags personlighet.

Alternativ 2: Spela in datorskärmen

Här kan du använda till exempel gratisprogrammet Jing som i upp till 5 minuter låter dig spela in vad som händer på din skärm. Du kan till exempel skapa en Powerpoint-presentation med text och bilder som du sedan spelar in eller skapa instruktionsvideor där du går igenom saker på datorn. Vill du spela in längre videor och ha fler funktioner än Jing finns också programmet Camtasia som dock kostar runt 2 500 kr.
Fördelen med detta alternativ är att det är relativt enkelt och att det är ett bra sätt att skapa informativa instruktionsvideor som verkligen tillför dina tittare värde och inte bara marknadsför. Nackdelen är att det kan bli lite tråkigt att titta så det är bra om du försöker att liva upp dina videor. Människor vill bli underhållna. Du kan också behöva redigera en del för att få ett bra resultat.

Alternativ 3: Spela in dig själv

spela in videoDet här alternativet är det som har den bästa potentialen att bli en succé – vi människor tittar gärna på andra människor och det ger dig helt andra möjligheter att visa personlighet och göra intryck. Men en förutsättning är givetvis att du – eller vem som nu ska filmas - inte börjar kallsvettas av tanken på att stå framför en kamera och sedan se resultatet av detta. Du behöver inte alls vara något proffs, och du blir garanterat bättre med tiden. Det handlar bara om att våga.

Att ta den enklare vägen och bara filma dina produkter, maskiner, lokaler m.m. blir ofta inte särskilt roligt att titta på och är därför inte att rekommendera.

Nackdelen med detta alternativ är att du behöver någon form av utrustning för att filma. Men idag går det att få ett helt okej resultat med många smartphones och sedan kan du investera i bättre utrustning efter hand. Du kan också behöva redigera materialet en del – det är inte alla som lyckas sätta allt på en tagning.    

Mitt bästa råd för framgångsrik video

Tänk på att skapa en vass inledning. Statistik visar att för en genomsnittlig webbvideo försvinner 20% av tittarna under de första 10 sekunderna. När du klarat inledningen gäller det sedan att hålla stilen – för när det gått runt 1 minut har du förlorat 50% och vid slutet av videon har du statistiskt sett bara 20% av dina tittare kvar. Och detta beror på att de helt enkelt inte är intresserade av vad du har att säga. Så om du vill skapa fler försäljningar, leads eller prenumeranter på din videokanal är det budskapet i videon du ska satsa mest på. Allt annat är sekundärt.

Släpp nervositeten och bara kör!

Många ser hinder för att börja använda videor i sin marknadsföring. Och kanske är tröskeln lite högre än för andra metoder, det krävs ju till exempel en viss teknik. Men bland de som blir framgångsrika videomarknadsförare är inte utrustningen det viktiga. Det viktiga är att du kan hantera den utrustning du har råd med och tillgång till och framför allt – att sätta igång och sedan träna ofta. Proffsig utrustning kan du alltid uppgradera till senare.

Att ha någon kunnig person som hjälper och stödjer dig är också bra i början för att du inte ska köra fast och ge upp. Men givetvis kan du klara dig själv – inlärningen tar bara längre tid.
Släpp också rädslan för att bli kritiserad och tankar på hur du ser ut, låter, rör dig, kvaliteten på din video osv. För den som inte vågar riskera att bli kritiserad har ju bara alternativet att aldrig säga något, göra något – helt enkelt att vara någon. Människor kommer alltid att vara kritiska, det är bara så det är. Och att du får kritik är ju om inte annat ett tecken på att folk tittar på dina videor… Dessutom kan jag lova att du kommer få mer ros än ris om du vågar kasta dig ut.

Lycka till med dina videor – jag ser fram emot dina alster!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2015-06-05 20:17
Om ngn kan göra en enkel men proffsig reklamfilm på Youtube för mig så hör av er!
Cortez69
2012-06-13 00:20
Eller så kontaktar ni mig så ser vi till att ni inte blir ruinerade att ha en egengjord video kan göra mer skada än nytta.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.