Import kan vara en bra väg att tjäna pengar eller att spara pengar genom att få ner priset på en vara du ska sälja. Det behöver inte heller vara speciellt svårt att importera trots att det första intrycket kan ge den känslan. Det finns dock många saker du måste ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att importera varor.

Här kommer först en översikt över några av de saker du behöver tänka på och längre ner på sidan hittar du länkar och en kortare ordlista med vanliga ord som förknippas med import.

Saker att ta hänsyn till vid import från utlandet:

Kostnader

Priserna på produkterna från ett exportföretag kan vara väldigt låga jämfört med priserna på den lokala marknaden. Du måste dock tänka på att ett flertal avgifter tillkommer vid import av en produkt. Några av dessa avgifter kan vara:

  • Tullsatser eller avgifter
  • Tullavgifter
  • Frakt
  • Försäkring

När du har betalt ovanstående kan kostnaden för din produkt självklart öka. Det kan i vissa fall vara klokt att importera produkter i större kvantiteter eller göra importen tillsammans med ett annat företag.

Kvalitet och äkthet

Det går verkligen att hitta kvalitetsprodukter utomlands jämfört med att söka på den lokala marknaden. Du måste dock fundera på om produkten är äkta. Om du handlar med kända märken måste du försäkra dig om att du importerar äkta varor, annars kan du få allvarliga straff.

Importkvot

Vissa länder har en importkvot. Du måste höra med tullverket angående dessa restriktioner för att försäkra dig om att du inte importerar större kvantiteter än vad som är tillåtet. Detta kan leda till konfiskering, böter för lagöverträdelse och i vissa länder kan du till och med bli förbjuden att importera varor i framtiden.

Restriktioner

Det finns varor som inte kan importeras till vissa länder, särskilt om de exporteras från ett land belagt med embargo. Embargo innebär ett förbud mot handel med vissa länder. Du bör kontrollera detta med tullverket innan du kontaktar utländska leverantörer.

Leveranstid

Även om kostnaden för den importerade varan är lägre måste du tänka på leveranstiden. Du kan inte förvänta dig att produkterna kommer fram inom ett par dagar eller veckor. I vissa fall tar det månader. Det är bra att komma överens om detta med din leverantör och om du kan, välj även fraktbolag tillsammans med dem.

Granska de legala aspekterna

När det gäller import- och exportverksamhet är det mycket viktigt att rätta sig efter regeringens förfarande. Vi har redan nämnt embargo och importrestriktioner. Det kan dock finnas andra legaliteter som du måste rätta dig efter och det är viktigt att du granskar dem innan du tar ett beslut.

En viktig faktor som är avgörande för dina framgångar som importör är din leveranskedja. När du har undersökt den lokala marknaden angående hur bra din vara kan sälja, måste du även undersöka om dina utländska leverantörer kan klara av marknadens efterfrågan. Import är inte den typ av verksamhet som är svår att bedriva, men den kan fordra ett större kapital beroende på vilka produkter du avser importera. Om du bestämmer dig för att starta en importverksamhet måste du vara beredd på att göra många undersökningar och lära dig av dina misstag.

Värdefulla länkar när du ska börja importera:

På Tullverket kan du läsa mer import och vad som gäller om du ska importera varor inom eller utanför EU.

Tullverket har här en E-kurs om Import.

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik. De arbetar för en öppen handel med klara spelregler, både inom och utanför EU och kan hjälpa till med information om tullar och importlicenser.

85 procent av Sveriges import kommer från Europa. Inom Europa är Tyskland den enskilt största varuexportören till Sverige. Importen från Europa har ökat sedan 1980 medan importen från USA har minskat under samma period. Läs mer fakta om import och svensk utlandshandel på Ekonomifakta.

Funderar du på att importera - Den här informationen vänder sig främst till dig som står i begrepp att importera varor för första gången. (Pdf)

På verksamt.se finns vanliga frågor vid import och export.

Taric Söksystem är en webbaserad söktjänst för tulltaxan, Tullverkets varuhandböcker med mera. Den ger dig kostnadsfri tillgång till alla de uppgifter du behöver för att kunna lämna rätt uppgifter till Tullverket och den ger dig en möjlighet att komma åt dagsaktuell information om tullsatser, varukoder, import- och exportbestämmelser, växelkurser med mera.

Tullverkets kortfilm om importproceduren. (Tryck på "Starta i extern spelare" om den inte startar)

Länkar som kan hjälpa dig att hitta produkter för import:

Det finns många sätt att hitta produkten om du vill börja med import. Svenska ambassader i utlandet kan vara till hjälp, liksom Business Sweden och Handelskammaren som har stora kontaktnät.

Alibaba.com är en global och världsledande marknadsplats för importörer och exportörer inom business-to-business (B2B) e-handel. Den förenklar för miljoner köpare och leverantörer runt om i världen att göra affärer på nätet och kan vara en guldgruva för dig som ska importera.

Vanliga frågor och termer:

Behöver jag tillstånd för att importera?
Du behöver inget generellt tillstånd för att importera, men för vissa varor finns det importrestriktioner och särskilda regler. Då kan du behöva tillstånd eller importlicens. Därför är det viktigt att du tar reda på om det finns några särskilda regler för just den vara som du tänker importera. Importlicens kan du ansöka hos Kommerskollegium och Jordbruksverket.

Hur förtullar jag min vara?
När din vara kommer till Sverige får du ett meddelande från din transportör eller ombud att varan har kommit. Då ska du förtulla varan genom att lämna en tulldeklaration för import till oss och betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Du kan fylla i och lämna deklarationen själv eller ta hjälp av ett ombud.

Vilka avgifter ska jag betala?
Det kan finnas särskilda bestämmelser som gör din vara tullfri, men du ska i allmänhet betala tull och moms.

Hur mycket ska jag betala?
För att kunna räkna ut hur mycket tull, moms och eventuellt andra skatter du ska betala, måste du först klassificera din vara och fastställa varans tullvärde. Att klassificera en vara innebär att du ska bestämma en varukod för varan. Varukoden är en sifferkod som styr bland annat vilka importavgifter du ska betala. Tullvärdet är det pris du betalat för varan med tillägg av frakt och försäkring fram till EU:s gräns.

Hur betalar man vid import?

  • Vanlig betalning: I form av banköverföring eller kommersiella checkar som du köper på banken och skickar med posten till säljaren, som löser ut dem i sin bank.
  • Dokumentinkasso: Innebär att dokument som skeppningshandlingar, faktura och packlista med mera skickas av säljaren via banken. Banken lämnar inte ut dessa till köparen innan varan är betald.
  • Remburs: Köparen anvisar betalning genom sin bank. Banken garanterar betalning till säljaren när denne presenterar vissa dokument för banken.

Hur fungerar samarbetet mellan köpare och säljare vid import?

  • Agent: En agent representerar ett företag och förmedlar enbart affärer. I ersättning får agenten ofta provision på försäljningen.
  • Återförsäljare: Du köper in produkterna själv och säljer dem vidare i eget namn. Återförsäljare har oftast ett lager och tar en helt annan ekonomisk risk än agenten.
  • Kommission: Du säljer varor för annans räkning, men i ditt eget namn. Ett exempel på detta kan vara försäljning av inlämnade second hand-kläder. Ägaren av kläderna ersätter kommissionären och får även själv betalt först när kläderna säljs.

Finns det några enklare sätt att förtulla mina varor?
För dig som importör finns det möjligheter att förenkla din tullhantering. Du som har kredittillstånd kan ansöka om, och få tillstånd till förenklat deklarationsförfarande. Du kan också bli certifierad i Tullverkets tullsystem "Servicetrappan" för att få ökad service, kvalitet och effektivitet i din tullhantering.

Vad betyder tulltaxa?
Tulltaxa är den förteckning där ett lands olika tullsatser (tullar och avgifter) på olika varor listas.

Vad betyder varuklassificering?
Klassificering är när du bestämmer korrekt varukod enligt tulltaxan för din vara. Att varukoden blir rätt är viktigt för att avgifter, tullar och bidrag för din vara ska bli riktiga.

Vad menas med tullkvot?
Tullkvot är en bestämd kvantitet eller ett bestämt värde av en vara som sammanlagt kan importeras tullfritt eller till lägre tull än den normala under en angiven tidsperiod.

Vad betyder tulltak?
Tulltak är ett annat sätt att begränsa en tullförmån (tullbefrielse eller tullnedsättning för vissa varor) till en viss importvolym. Om ett tulltak är nått, kan tullförmånen upphöra genom ett beslut av kommissionen.

Källor: Tullverket, Verksamt.se och Kommerskollegium

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.