Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Materialinköp innan Ftg.start & dra av moms på dem!??

Materialinköp innan Ftg.start & dra av moms på dem!?? 17 jul 2007 13:22 #10296

Hej ( Ny här samt Ny inom ALLT med Företagande att göra). :o

ska starta en enkild firma, ska lämna FA-Skatt, moms, regga namnet.
(FA-skatt pgr av starta eget bidrag)

Men jag vill komma igång & göra inköpen till firman snarast.

Jag ringde Skatteverket & hörde att jag kan ha egna Inköp 1år ! bakåt som jag kan momsa av. om kvittona är med mitt namn?!  nu har jag inga sånna kvitton.

-Men jag undrar om det är så lätt att göra inköpen tex redan idag med arbetsmaterial, vissa möbler max 40'000 kr.

-Samt vad för slags kvitton ska jag kräva ur butiken då de ska vara signerade på mitt namn, så att jag kan momsa av efter att firman startat om 1 månad ? kan man ha lika kvitton om jag handlar sakerna över nätet?
:blink

/Tack på förhand
Scorpio

SV: Materialinköp innan Ftg.start & dra av moms på dem!?? 17 jul 2007 15:16 #10299

 • N.N.
 • N.N.'s Avatar
 • OFFLINE
 • Flitig postare
 • Inlägg: 205
 • Tack mottaget: 1
Min auktoriserade revisor har aldrig klagat på mig och mina kvitton. Jag har inget företagskort så allt jag köper på kort gör jag med mitt privata. Sen flyttar jag helt sonika över pengarna från mitt AB:s konto till mitt privata och bifogar kvittot som verifikation (utan nån hänvisning till vem den köpta varan gått till).
Det som behövs är att varan man köpt har relevans för verksamheten och att du kan visa upp varan om Skatteverket vill kontrollera dig.

Notera att jag driver AB och inte kan svara för regler gällande enskild firma.

SV: Materialinköp innan Ftg.start & dra av moms på dem!?? 17 jul 2007 18:53 #10312

Ok..

bra svar iaf. tack
hoppas nån kan instämma i detta för Eget företag oxå.
:vissla

SV: Materialinköp innan Ftg.start & dra av moms på dem!?? 20 jul 2007 09:02 #10394

Så svårt det ska vara & få lika svar från samma myndighet.

ringde skatteverket igen å frågade om inköp innan firman är startad, denna gång sa de att det finns ingen tidsgräns för at dra av moms på gammla inköp med kvitto, så länge de är till firman !!
så jag kunde dra av min 3år gammla dator ! ? Intressant svar detta.(om ja nu anv. den till firman som inte ens existerade då)  :bravo  :bravo  :bravo

SV: Materialinköp innan Ftg.start & dra av moms på dem!?? 21 jul 2007 06:18 #10417

hakar på denna diskussion..  :)  startat enskild firma 1 juli.... 20 juli köpte jag privat en combi-bil som endast ska användas i firman..Undran..? ???  ska jag nu "sälja" min nyinköppta bil till min eskilda firma... eller hur går det till..?

Även jag har en mängd kvitton,utlägg före och efter firmastart, som jag gör med egna pengar. först i augusti så börjar det komma in fakturerade pengar.
så även jag är lite frågande på moms och liknande på utlägg innan start.. (och efter start)

SV: Materialinköp innan Ftg.start & dra av moms på dem!?? 21 jul 2007 06:53 #10418

 • sod
 • sod's Avatar
 • OFFLINE
 • Flitig postare
 • Inlägg: 219
 • Tack mottaget: 1
När jag startade firman fick jag veta av min revisor och av skattemyndigheten att jag kunde bokföra och redovisa kvitton och dra moms från de tillfällen som var upp till 6 månader innan firman registrerades.

Min enskilda firma kunde köpa in min privata datautrustning för en skärlig (hur det nu stavas) summa (inga överpriser) men utan moms.

Jag vet inte om det stämmer idag. Detta var 2004.

Vad jag har erfarat så när man gör något fel blir det inte direkt att polisen kommer och man blir ekobrottsling direkt... 8) utan man får ett brev eller flera från skattemyndigheten med massa frågor att besvara.  rtfm Varför man har gjort si och så och ibland har man fått skicka kopior på verifikationer m.m. Berättat vilka de 5 störta leverantörerna är och de 5 störta kunderna är.

Imitt fall var det för att kolla om min verksamhet var av hobbykaraktär.

Men du har rätt...jag har också fått dubbla budskap av skatteverket beroende vem man frågar....

Jag har också fått lära mig att kvittona inte behöver vara i firmans namn när man har en enskild firma men då måste de stå i ditt namn.

SV: Materialinköp innan Ftg.start & dra av moms på dem!?? 21 jul 2007 08:47 #10421


hakar på denna diskussion..   :)  startat enskild firma 1 juli.... 20 juli köpte jag privat en combi-bil som endast ska användas i firman..Undran..? ???  ska jag nu "sälja" min nyinköppta bil till min eskilda firma... eller hur går det till..?

Även jag har en mängd kvitton,utlägg före och efter firmastart, som jag gör med egna pengar. först i augusti så börjar det komma in fakturerade pengar.
så även jag är lite frågande på moms och liknande på utlägg innan start.. (och efter start)


För dig är det väl bara att börja med bokföringen- Och eftersom du betalar privat så blir det bara "egen insättning" som blir kredit istället för bankkontot.

Sedan vad gäller bilen så gäller ju speciella regler vad gäller moms. + om du använder bilen måste du föra körjournal. Och används den privat så räkna med förmånsskatt så reservera dessa pengar åtmindstone i "huvudet".

Hans

SV: Materialinköp innan Ftg.start & dra av moms på dem!?? 24 jul 2007 16:17 #10524

Om inte nya regeringen ändrat på rådande ordning gäller ett år bakåt i tiden och allmoms får inte alls dras av. Bil får köras 100 mil privat vid totalt 10 resor. Detta var mycket kortfattat,
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Välj kommun från listan