Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: El, avtal o.s.v.

El, avtal o.s.v. 07 sep 2009 11:15 #27971

Hejsan,

Detta blir min första posting på forumet här som jag läst på en del sista dagarna. Verkar alltigenom trevligt!

Verkar vara många i konsult/databranschen här och där kanske elen inte är någon jättebetydande kostnad men för oss som driver 3 butiker där varje konsumerar ca 100.000kWh/år så är det en kännbar faktura :)

Varför jag ägnat ett par arbetstimmar åt just detta senaste veckan är för att en av våra butiker är för oss nyligen övertagen och avtalen som denne har (vi köpte bolaget) har vi tagit allteftersom fakturorna kommit in i brevlådan.

Visade sig att vi låg på "Rörligt tillsvidare-pris" vilket innebär f.n. 67 öre/kWh (vi betalar 45,80 repektive 48,30 på fastprisavtal i de andra butikerna). I dagsläget så har vi ett avtal som löper 2 år till, ett avtal som går ut nu och ett "tillsvidare" då.

Mitt resonemang är taget från mitt privata bolånsresonemang - RÖRLIGT är vinnande i längden! Därför har jag jagat det bolag med lägst påslag på Nord Pools priser. Detta har renderat i följande:

Bolag 1: 2,20öre/kWh (oklart ang. elcertifikatet)
Bolag 2: 1,00öre/kWh (5,75 öre/kWh elcert)
Bolag 3: 1,70öre/kWh (5,00 öre/kWh elcert)

Förutom bara en allmän diskussion kring energi och el funderar jag på det här med elcertifikat, den avgiften är vad jag förstår rörlig, men ändå skiljer den sig bolag emellan. Totalen säger ju att Bolag3 är "vinnaren", men om certifikatet blir billigare(mer lik bolag3) med tiden hos bolag2 så kommer ju den offerten ge lägst pris för oss över tid.

Är det "hugget som stucket" så ligger nog bolag3 närmast tillhands då det är min hemstads lokala elbolag som såklart sponsrar det lokala hockeylaget o.s.v. ;)

SV: El, avtal o.s.v. 07 sep 2009 11:26 #27972

Detta med "Rörligt tillsvidare-pris" är en hj.... skit bland bolagen. Tänk vad dom tjänar pengar bara för att så många tänker att jag använder så lite el så jag behöver inget avtal.
Ett telesamtal och priset går ner med 20 öre.

Hans

Sorry för att jag inte svarade på din fråga men kunde inte låta bli.

SV: El, avtal o.s.v. 07 sep 2009 11:36 #27973


Detta med "Rörligt tillsvidare-pris" är en hj.... skit bland bolagen. Tänk vad dom tjänar pengar bara för att så många tänker att jag använder så lite el så jag behöver inget avtal.
Ett telesamtal och priset går ner med 20 öre.

Hans

Sorry för att jag inte svarade på din fråga men kunde inte låta bli.


Men du har ack så rätt - tänker mig alla som bor i mindre lägenheter och "bara betalar" hushållsel, dom ligger säkerligen på tillsvidarepris i "all evighet" :)

Hade faktiskt detta själv tills dess att min BRF skaffade nån "gemensamel". Nåväl elbolagen är som bankerna, dom skor sig i vått och torrt :D

SV: El, avtal o.s.v. 07 sep 2009 12:50 #27975

Senaste året har genomsnittspriset som elbolagen betalat för sina certifikat varit 2,9öre/kWh. Idag var priset i de transaktioner som gjordes 3,25öre/kWh. (Går att följa på energimyndighetens hemsida).

Men, rörligt pris är nog det bästa i längden.

(Funderat på att försöka sänka energiförbrukningen i butikerna?)

SV: El, avtal o.s.v. 07 sep 2009 13:02 #27976(Funderat på att försöka sänka energiförbrukningen i butikerna?)visst vill man hålla nere förbrukningen, men belysning och klimat (kylanläggningar) är ju svårt att kompromissa med om man vill driva omsättning :)

men - kommer såklart också vara en faktor att se över helt klart.

har iaf bestämt mig för att teckna rörligt pris på två butiker, ger ju viss tröghet då 35% av vår förbrukning fortförande är bunden i 2 år. Efter det kommer vi ligga i fas med att kedjan vi tillhör ska göra en större upphandling om ett antal miljoner kWh...

SV: El, avtal o.s.v. 07 sep 2009 15:25 #27980

Köp andelar i vindkraft!

Välj kommun från listan