Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Inköp av logotyp och grafik, vad kostar det?

Inköp av logotyp och grafik, vad kostar det? 24 sep 2009 07:24 #28219

Hej alla glada företagare!

Jag är ny på forumet och med nystartad konsultfirma. Det jag undrar över är hur mycket det kostar att köpa en logga? Verksamheten kommer främst att drivas på webben och därför behöver jag såklart en snygg webbsite. Siten designar jag själv, men jag varken kan eller har tid till att rita grafik. Frågan är vad en (tillräckligt) professionell logga kostar?

Jag letar efter en grafiker som skapar efter mina önskemål och debiterar mig per timbasis eller per bild. Gärna ett längre samarbete, då det är svårt att hitta kompetent folk. Dock kan jag såklart inte betala några överpriser eftersom företaget är helt nytt. Så tillbaka till frågan, ungefär hur mycket?

SV: Inköp av logotyp och grafik, vad kostar det? 24 sep 2009 09:51 #28220

Hej! Jag jobbar själv som frilansare och hjälpt många i din situation. Jag kan erbjuda dig grafiska lösningar per timme eller projekt. Om du vill kan du kolla in portfolio på www.suhoski.com och se lite arbetsprover.

Vänliga hälsningar,
Florin

SV: Inköp av logotyp och grafik, vad kostar det? 24 sep 2009 10:30 #28221

Din fråga är helt omöjlig att svara på.

Jag tänker ändå försöka...

Det kan variera från några hundralappar från en amatör eller standardlogga till flera miljoner om det är en duktig byrå (fast då är det ofta ett större projekt med en komplett grafisk profil).
Min högst personliga åsikt är att för ett mindre företag är 7-10 000 för bara en snygg personlig logga rimligt, mindre om kraven är lägre. Ska du även ha med att loggan är anpassad för olika ändamål (utskrift, tryck, olika storlekar, brodering, mm) kan du dubbla det. Lägg till en enkel grafisk profil, design av visitkort, brevmallar, fakturor, annons-/reklamutkast, etc så är det inga större problem att komma upp i 100 000 eller mer.

Jag är inte grafiker eller gör loggor, men det är vad jag som kund ser som rimligt att betala.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Inköp av logotyp och grafik, vad kostar det? 24 sep 2009 10:58 #28222

Jag håller med dig Jonathan men man kan komma undan billigare om man då använder någon som kör själv och inte en byrå. Eftersom man inte har samma kostnader som en byrå har så kan man hålla ner priserna. För en logga kan man räkna med minst 5000:- och många kör med fasta priser. När det kommer till hemsidan då måste man veta mer detaljer för att få en prisbild.

MVH,
Florin

SV: Inköp av logotyp och grafik, vad kostar det? 24 sep 2009 13:19 #28223

Jag fattar vad ni menar. I det här fallet rör det sig dock om en styck logga, 180x80 pixlar samt tillhörande favicon. Levererad allra helst i svg-format, men pixlade bilder i olika storlekar duger också. Plus ifall loggan fungerar ok i tryck. Logotypen ska passa in i en existerande site-design och ska passa för ett nystartat B2B-företag i IT-branschen. Min kravspec tycker jag är ganska komplett.. :)

Självklart är det inte kul att behöva kompromissa. Men som nystartad har jag (ännu) inte lika mycket resurser att satsa på design som t.ex. Aftonbladet har, även ifall det är viktigt och jag vill lägga så mycket krut på det som möjligt. Dvs 10kkr är i högsta laget. Har märkt att många grafiker inte gärna lämnar offert heller, vilket gör det svårare att uppskatta kostnaden.

SV: Inköp av logotyp och grafik, vad kostar det? 24 sep 2009 13:27 #28224

Hej igen....som jag nämnde tidigare så hjälper jag gärna dig men då behöver jag lite mer information av dig. Ring upp mig 0700 145 888 så kan vi diskutera vad du behöver hjälp med.
Vänliga hälsningar,
Florin

SV: Inköp av logotyp och grafik, vad kostar det? 24 sep 2009 21:12 #28225

  • Mojo
  • Mojo's Avatar
  • OFFLINE
  • Ivrig postare
  • Inlägg: 1616
  • Tack mottaget: 3
Hej Bjourne,

Pris på logotyper precs som Jonathan är inne på kan variera väldigt mycket. I slutändan handlar det mycket om vilket arbete man förväntar sig att lägga in i logotypen inklusiv dess värden.

Vad gäller logotyper kan man förvisso utgå från timbasis men vanligtvis debiterar man ett paketpris som även innefattar överlåtelse av exklusiva rättigheter. Ett högt pris är egentligen ingenting man ska vara orolig för vad gäller logotyer, det är en investering i den egna verksamheten som växer vid gott nyttjande.

Saker som kan påverka pris är inköp av utomstående rättigheter så som typsnitt eller om man lägger ut del av logotypen designen på en illustratör vilket inte är ovanligt när man kommer till större reklambyråer.

För din verksamhet så som du beskriver låter florre's prisbild som en ganska generell prisbild och verkar rimlig. Men självklart hade man önskat mer input för att göra en bättre värdering av dina behov och skälig ersättning.

Det du egentligen ska se till att du får är en logotyp skapad i EPS format för skalbarhet, urklippsbanor och helst med angivna färger i färgsystem som PMS, RGB, CMYK och HEX.
En EPS logotyp kan du sedan lätt placera i flera olika tillämpningar så som grafik för webb och trycksaker. Dock fungerar formatet inte bra i word eller excel men det blir en annan femma. Man kan med bildbehandlingsprogram ganska enkelt byta filformat
för att anpassas även för dessa.

Jag tycker du ska kontakta florre för en diskussion, vill du ha ytterliggare alternativ kan du nå mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp AB
Må väl!

Välj kommun från listan