Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB?

Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 07 mar 2010 14:11 #31750

Hej,

Nybörjare på detta:

Finns det någon generell regel kring vad jag får eller inte får köpa in och sedan dra av momsen?

Jag tänkte köpa in en dator och en cykel som används i verksamheten, men sen tänkte jag köpa in lite böcker också? Får jag göra det - både fack-och-skönlitt? Får jag handla mat på Maxi och dra av momsen (företagslunch)?

Mvh

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 07 mar 2010 16:51 #31752

Rent generellt finns det inga hinder så länge du kan styrka att det verkligen behövs i verksamheten. En dator till ett företag är inget konstigt, en cykel däremot är det lite värre med att motivera kanske. Rent formellt kan du behöva upprätta körjournal för den... Skönlitteratur tror jag inte att det kan tänkas vara till nytta i särskilt många företags verksamheter. Mat får du köpa för att representera, men samma sak gäller som vid representation på restaurang, dvs du måste ha en gästlista. Ett kilo kaffe och några kakor är helt OK.

Bered dig också på att Skatteverket vid en revision kommer ha en uppsjö av frågor och vara väldigt misstänksamma mot allt om det är många sådana verifikat i din bokföring som gränsar mot det otillåtna.

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 07 mar 2010 17:13 #31762

:mrgreen: körjournal för cykel?  :LOOOL Det låter skitroligt men det är det minsta problemet!

Det är väl inga konstigheter att ha en cykel i en verksamhet för att ta sig till kunderna (på fullaste allvar)! Kunderna befinner sig inom en 3 km radie och jag vill inte betala för ngn tjänstebil/kollektivtrafik/taxi! Cykel är det billigaste färdmedlet!

Är det något särskilt jag bör ta upp i körjournalen? Destination/datum - inte sträcka antar jag?

Något annat att tänka på vid inköp av cykel?

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 07 mar 2010 17:17 #31764

Förresten (ursäkta om jag uppfattas som oseriös), men får jag köpa in te.x streetskor som jag tänkte använda när jag utför mitt arbete? Det är en städfirma och jag vill inte kliva in på kontor med uteskor - alltså vill jag ha särskilda inneskor och alla stålhätteskor/byggarskor är olämpliga!

Tror du att det skulle vara några problem med att köpa in dessa?

Ps. När jag ställer sådana här frågor till skatteverket så blir jag länkad till deras hemsida och alla generella förklaringar på hemsidan. Därför frågar jag här!

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 07 mar 2010 18:38 #31770

Om vi börjar med cykeln. Är det en standardcykel utan finesser så är det säkert inte så många höjda ögonbryn, men en väldigt häftig mountainbike  för många tusenlappar är svårt att motivera. Det handlar om förnuft helt enkelt, och det är det som Skatteverkets information också handlar om. Grundregeln är att om något behövs för företaget så är det avdragsgillt, om något används privat så skall man skatta för det. Det är omöjligt att precisera alla tänkbara situationer för alla företag runt om i Sverige.

På samma sätt gäller det med skor. Måste man ha ett par arbetsskor så måste man. Sedan är frågan om det är ett par converse super duper extra för 1500kr som behövs, eller par vanliga "gympadojjor" för 200kr. Det är svårt att motivera de förstnämnda.

Så länge ingen frågar så är det inga problem. Så länge det man eventuellt hamnar på fel sida med rör sig om mycket blygsamma belopp är det heller inga problem, det är bara att betala och gå vidare. Men när Skatteverket konstaterar att man systematiskt använt saker för privat bruk som man låtit företaget betala kan det handla om hundratusentals kronor att hosta upp plus en anmälan om skattebrott.

Ett bra tips är att du pratar lite med din revisor om det hela, framför allt omfattningen.

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 08 mar 2010 18:00 #31780

  • krjh
  • krjh's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Inlägg: 630
  • Tack mottaget: 2


På samma sätt gäller det med skor. Måste man ha ett par arbetsskor så måste man. Sedan är frågan om det är ett par converse super duper extra för 1500kr som behövs, eller par vanliga "gympadojjor" för 200kr. Det är svårt att motivera de förstnämnda.Vill bara påpeka att bedömningen gällande arbetskläder är "ganska stenhård"  :)


Arbetsgivare tillhandahåller ordinära klädesplagg, ej skatteplikt om kläderna
1) utgör arbetskläder, d.v.s. de tillhandahålls för att användas i tjänsten
2) är obligatoriska att använda i tjänsten för den anställde
3) är avpassade för tjänsten och
4) är försedda med arbetsgivarens namn eller logotyp så att de märkbart avviker från vanliga plagg 

För skattefrihet för sådana plagg räcker det således inte att de är försedda med logotyp, eller att plaggen enligt avtal inte får användas privat

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 08 mar 2010 19:03 #31781

Jag pratade med skatteverket idag angående cykeln och de svarade ungefär som ovanför; alltså att om det är en supermegamountainbike med dubbla insug och turbomatad kompressorpedal som kostar 43 000 kr så lär det uppmärksammas - är det en herrcykel som kostar 2-3000 kr "så är det nog ingen som kommer att bry sig" (exakt citat).

Dessutom lade han till att en körjournal inte går att upprätta då en cykel inte har någon mätare, men, det skadar inte att skriva ner - då har du något att visa utifall att...


Jag tycker att det är väldigt svårt att hitta information på skatteverkets hemsida kring det som man får dra av momsen på och det man inte får dra av. Varför är det så luddigt?"Arbetsgivare tillhandahåller ordinära klädesplagg, ej skatteplikt om kläderna
1) utgör arbetskläder, d.v.s. de tillhandahålls för att användas i tjänsten
2) är obligatoriska att använda i tjänsten för den anställde
3) är avpassade för tjänsten och
4) är försedda med arbetsgivarens namn eller logotyp så att de märkbart avviker från vanliga plagg 

För skattefrihet för sådana plagg räcker det således inte att de är försedda med logotyp, eller att plaggen enligt avtal inte får användas privat
"
Jag kommer att ha vita streetskor, svarta arbetsbyxor, en vit polo och en svart pikétröja! Det verkar som att 1, 3 och delvis 4 gäller då man kan "se" att det är arbetskläder och att jag inte kommer in på kontoret i privata kläder...

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 08 mar 2010 19:07 #31782


Privatperson:

+inkomst
-skatter
-konsumtion

Företag
+inkomst
-konsumtion
-skatter
Fördelen med ett företag blir ju då att du kan konsumera innan du betalar skatt vilket ger dig mer över.

Ursäkta om jag är lite vimmelkantig nu, men får jag alltså köpa in en kasse med mat i mitt AB en gång i veckan, laga maten, käka upp den, företaget betalar, men jag drar INTE av momsen!? Kan jag låta AB köpa nästan alla konsumtionsvaror (toalettpapper, schampo) men INte dra av momsen?

Får man det?

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 09 mar 2010 04:29 #31788

Det du köper i företaget skall ju vara avsett för företaget.

Att  låta ditt AB köpa saker som du skall använda privat typ toapapper mat osv är inte tillåtet. Eller om du gör det så måste detta deklareras som förmån och då blir skatten detsamma som det köptes för skattade lönepengar.

Och momsen drar du bara på det som användes i företaget.

Blanda inte in privatkonumtion i ditt företag. För ser skatteverket det lär dom nagelfara varenda kvitto i ditt företag.

Hans

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 21 apr 2010 07:34 #32548

Jag reagerade över det där med dasspapper. Om du har ett kontor med toalett så är det antagligen ingen som blir förvånad om du köper in en bal dasspapper. Samma sak om du har som uppgift (det var väl någon med städfirma här) att fylla på papper på kunds toalett. Sedan tror jag heller inte det kan bevisas om du plockar hem en rulle då och då... Men det där har inte jag sagt, ty det är olagligt..
MVH
Richard Andréasson

SV: Vad får jag köpa/inte köpa in genom mitt AB? 20 jul 2010 01:46 #34097

Elcyklar tror jag blir något från nu och långt in i framtiden  och det finns även 3 hjuliga med plats för last. Det bör vara en bra investering om man klarar sig utan bil på företaget, samt att man får motion alldeles gratis.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Välj kommun från listan