Köpa sin privata dator fåmansföretag

2
1
Hej,

Jag har sagt upp mig från min tidigare arbetsgivare och startat eget (Aktiebolag). När jag sade upp mig fick jag en förfrågan om jag ville köpa ut min arbetsdator och jobbtelefon, vilket jag accepterade.

Nu äger jag alltså både dator och telefon privat men jag använder dem dagligen i företaget. Är det tillåtet att låta mitt AB köpa dator och telefon av mig som privatperson och finns det några fördelar med det?

Någon som har gjort något liknande tidigare?

Tack på förhand,
Rickard
1468
246
Ja, den frågan kommer nästan alltid upp när man startat ett bolag, eftersom man ofta har köpt på sig grejer innan. Det är helt okej, men den ska köpas till ett marknadsmässigt pris. Och det betyder ju helt enkelt samma pris som bolaget skulle få betala för motsvarande maskin i en affär. Det blir ingen moms inblandad i en sån affär. Fördelarna är ju att bolaget får göra avdrag för kostnaderna på ett enkelt sätt. Sen tycker jag alltid man ska göra det ordentligt, dvs se till att t.ex telefonens abonnemang verkligen står på bolaget. Visar det sig sen att du bara äger en mobiltelefon och den står på bolaget så kan du alltid riskera vissa frågor från skatteverket där dom undrar vad som är privat användning, och vad som hör till bolaget. Har du en egen telefon också, så blir det inget problem.
2
1
Stort tack för svar Ingvar, då vet jag!
1468
246
Notera gärna att jag la till lite :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.