Köpa tjänst före eller efter bolagsbildning?

205
1
Kanske fel forum, men jag tycker det passar minst sämst här.



Inom snar framtid kommer jag att starta ett AB och till detta behöver jag en teknisk plattform som jag inte har kompetens nog att utveckla själv. Deta har lett till att jag tagit kontakt med en student som vid sidan av sina heltidsstudier ska göra huvuddelen av plattformen åt mig. Han har inte F-skatt men ska få ersättning för sitt jobb (det kanske rör sig om 5 000-

10 000 kr). Han börjar jobbet innan, men avslutar det efter bolagsbildningen.

Så småningom kommer jag dessutom att använda mig av hans tjänster för drift och underhåll när allt är klart, då han får en "riktig" timanställning.



Nu är frågan hur köpet av tjänsten ska gå till. Ska jag betala honom privatperson till privatperson (avgifts- och skattefritt? Är det lagligt?) iom att avtal sluts innan bolagsbildning eller ska jag betala efter bolagsbildning med allt vad det innebär med arbetsgivarafgifter osv? Jag vill ju inte betala mer än nödvändigt, men viktigast är att allt går rätt och riktigt till enligt svensk lag.



Tacksam för tips.
758
1
Du ska starta ditt AB först och sedan enligt svensk lag betala skatt och sociala avgifter för de tjänster som du köper in. [br]Vill du köpa in plattformen privat, så kan du göra detta för privata pengar. [br]däremot så kan du inte få avdrag för dessa kostnader.
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
205
1
Tja, det var ju just det som var frågan: får jag välja vilket sätt jag vill av de båda? I sådana fall väljer jag ju givetvis det billigaste, att köpa tekniken av honom innan bolagsbildningen och sedan införa det i bolaget som egenägd teknik. [br] [br]Jag menade aldrig att jag skulle dra av något. När två privatpersoner gör affärer betalar man ju i princip aldrig skatt (ex när man säljer en soffa i tidningens köp/sälj-del ). Men i och med att mitt uppsåt är att använda tekniken i företaget, är det då tillåtet att göra såhär? Finns någon beloppsgräns?
758
1
För att du ska vara helt säker på vilka regler som gäller, så ska du kontakta en revisor eller kanske skattemyndigheten. [br]Dom kan svara på var gränsen går :wink:
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.