Startsida
av Christoffer Andersson
Christoffer Andersson
Student i Nyköping
8 foruminlägg
31 artiklar
Jag behöver inte gå in på den oroliga arbetsmarknaden eller den rådande bostadsbristen. Jag behöver inte berätta hur situationen ser ut, eller ens förklara vilka möjligheter du har för att få en trygg och stabil tillvaro fri från orosmoln och vånda. Du vet redan allt det där. Du har hört det så ofta att du kommer få tristessutslag om jag fortsätter nu.

 

Den här artikeln är en inbjudan till självreflektion och en grundsten till allt som finns mellan vilja och vision. Du vet de där konstiga drömmarna vi alla hade som barn - när vi alla skulle bli poliser, brandmän eller Batman? Det är dit vi ska. Vi ska ta en resa tillbaka i tiden för att utforska de allra djupaste delarna av våra drömmar. Jag säger våra, för jag skriver alltid lika mycket för min egen utveckling som för din. Vi går tillsammans, vi välter murar och krossar klippblock. Du och jag kommer att lyfta berg när vi är klara här. Kommer du ihåg hur du som barn kunde kasta bilar över gatan som hulken, svinga dig mellan byggnaderna som Spindelmannen och smyga lika tyst som Batman i mörkret? Det är dit vi ska, du och jag.

Lär av våra barn

Låt mig avslöja någonting för dig. När jag var ung led jag av svår stamning, vilket gjorde att jag inte vågade prata. Jag var ett väldigt tystlåtet och tillbakadraget litet barn vars högsta dröm var att kunna prata lika obehindrat som de andra barnen i klassen. Det är härifrån min kärlek till skrivande härstammar. Det obehindrande i det skrivna ordet blev en tillflykt som har följt mig ända upp i vuxen ålder. Idag har jag vunnit kampen mot mitt handikapp, men kärleken för skrivandet lever kvar. I samma sekund som jag bestämde mig för att bli copywriter la jag en hand över axeln på mitt 12-åriga jag och sa:

"Det finns en plats i världen för dig också. Kom så ska jag visa dig."

Låt oss återvända till dig igen. Vad är det som gör att du känner dig så där barnsligt fullkomlig? Vad får dig att sluta cirkeln och skapa harmoni mellan barnet i dig och det vuxna jaget? Många av svaren du söker finns faktiskt i det förflutna. Stora delar av din ämnade framtid finns i din barndom. Det är barnet i dig som kommer att göra dig till den bästa versionen av dig själv.

 

Många tror att vi måste följa diverse förutbestämda mönster för att ha en plats i världen. Vet du vad? Det är en lögn. Och vet du en annan sak? Ingenting ger dig så mycket plats i världen som fullkomlighet. Barnet i dig tar plats, för det är vad barn gör. Ett fullkomligt jag i harmoni med sitt inre barn tar plats vart som helst.

Har du gått på ICA med en två-åring någon gång? Har du sett hur barnet rör sig mellan hyllorna – hur målmedvetet det ser ut trots att han eller hon inte har en blekaste aning om vad som väntar runt nästa hörn? När någonting plötsligt dyker upp riktas allt fokus mot just den här lilla detaljen, och det är just i det ögonblicket som världen stannar upp. Den där vandringen mellan hyllorna är ett fantastiskt äventyr för det lilla barnet, och när den där upptäckslustan koncentreras till ett specifikt mål, då är det starka krafter i görningen. Det är vilja och nyfiken i sin allra renaste form.

Finns det verkligen någonting som heter trygg anställning?

Låt oss vara ärliga: när du till och med kan förlora det du inte vill ha, varför inte satsa fullt ut på det du vill ha? Logiken talar för sig själv. Nästan allting är förhandlingsbart, och att intala sig själv att någonting är mer stabilt än vad det egentligen är, det är att ljuga för sig själv. Ingenting är stabilt utan systematiskt underhåll. Ett företag är inte lönsamt om du inte vårdar kunderna. En fast anställning är inte fast om du inte fortsätter jobba och bidra till verksamheten. Familjen finns inte kvar om du inte livnär kärleken. Så när du tänker efter – vad är det egentligen som är beständigt?

 

Det enda i livet som faktiskt är oföränderligt är dagen du föds och det du måste göra för att fysiskt hålla dig vid liv. Att se någonting annat av livet som stabilt är att ta saker för givet. Allting kräver underhåll för att vara beständigt. Familj, jobb, vänner, affärskontakter, pengar, drömmar, intressen, hälsa, kunskap...

Det är därför jag blir så fundersam när folk pratar om en trygg anställning. Det är flera år sedan det gick att beteckna en anställning som trygg. Marknaden svänger så fruktansvärt snabbt idag, och du har säkert sett hur enkelt det var att byta ut ordet "fast" mot "tills vidare". Trygghet är en känsla som kommer inifrån när det råder fullständig harmoni mellan det vuxna jaget och ditt inre barn.

"You can fail at what you don’t want, so you might as well take a chance on doing what you love" - Citat av kändisen Jim Carrey efter hans tal på Maharishi University of Management den 24 maj 2014.

Se videon i sin helhet här:

Visa kommentarer 1
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | 4 år sedan
Min bror sa en väldig rolig grej idag om den här artikeln som fick mig att tänka efter:

Det är en bra artikel, Chrille - du kanske skulle prova att läsa den!