Det har gått trögt med användandet av QR-koden. Tråkigt nog, eftersom användningsområdena är i det närmaste oändliga. Många av QR-kodernas förespråkare har väntat på att telefonerna ska få en inbyggd lösning för att läsa av QR-koder, istället för att användarna ska behöva ladda ner en extra app för att sköta den uppgiften. I den senaste versionen av Apples operativsystem (iOS 11), har Apple gjort just detta och man kan nu läsa av en QR-kod direkt från den inbyggda kameran på sin iPhone och iPad.

- I TimeApp använder vi QR-koder för lite olika uppgifter. I systemet används de för att man snabbt och enkelt ska kunna stämpla in och ut på en arbetsplats, säger Martin Eriksson, VD för P&K TimeApp AB som utvecklat och marknadsför det kompakta affärssystemet TimeApp. Men vi använder också QR-koder i andra mer redaktionella sammanhang - t ex för att länka till digitalt innehåll i den analoga världen.

- Som en liten nyårspresent, delar vi här med oss av 5 tips på hur man kan använda QR-koder. För du vet väl att de kan göra mer än att bara länka till en hemsida?

1. Anslut till ett trådlöst nätverk

Med hjälp av en QR-kod kan man ansluta till ett trådlöst nätverk per automatik. Istället för att behöva leta reda på rätt nätverksnamn och sedan ange ett lösenord. All denna information ligger redan inbäddad i QR-koden. Perfekt när man får besökare på kontoret.

2. Felanmälan

Föreställ er att ni satt upp QR-koder vid olika platser runt om på företaget, där sannolikheten för att ett fel ska kunna inträffa är hög. Det kan t ex vara vid en skrivare, en kaffeautomat eller varför inte i ett konferensrum.
Föreställ dig en QR-kod som sitter uppsatt på väggen, med texten; Rapportera ett fel. När man sedan scannar QR-koden, så öppnas mailprogrammet i telefonen och ämnesraden, mottagaren och textinnehållet i mailet är redan ifyllt. De som ansvarar för att avhjälpa felen får då snabbt feedback på vad som fungerar och vad som behöver fixas.

3. QR-kod på visitkortet

Genom att bädda in dina kontaktuppgifter som står med på ditt visitkort i en QR-kod, som sedan trycks på ditt visitkort, så kan man scanna QR-koden och få alla dessa uppgifter direkt in i kontaktlistan på sin enhet. Snabbt, enkelt och smart.

4. Händelse i kalendern

I inbjudningarna till exempelvis ett möte eller ett event, kan man skicka med en QR-kod där information om händelsen är inbäddad. Genom att scanna QR-koden, läggs händelsen till i enhetens kalender.

5. Vägbeskrivning på visitkortet

Förutom att bädda in dina kontaktuppgifter, går det också bra att lägga in en direktlänk till kartprogrammet i en enhet. Man kan t ex ha en QR-kod där man bredvid koden skriver; Hitta till mig. När man sedan scannar av koden, så öppnas kartprogrammet i enheten och ger en navigering till din adress.

Relaterad läsning: QRaftigare företagande med QR-koder?

QR-kod, från engelskans Quick Response, är en sorts tvådimensionell kod för optisk avläsning. Den utvecklades av det japanska företaget Denso 1994 och är en vidare-utveckling av EAN-koden som på svenska även kallas streckkod.

QR-koder har på senare tid blivit vanliga i stora delar av världen, bl a för att olika former av streckkodsläsare finns tillgängliga eller färdigt installerade som applikationer till de flesta moderna mobiltelefoner.

Även i Sverige har användningen av QR-koder ökat. Från 2012 till 2013 har användningen ökat med ungefär 46% och det är i åldersgruppen 15 till 22 år som ökningen är som störst.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.