Här är tredje delen om hur du lyckas med annonsering på Facebook. Vi går igenom lönsamhet, analys och hur du optimerar din annons.

Om du inte redan läst de första två delarna där vi gått igenom hur du lägger en stabil grund för raketstart av din Facebook annonsering och del två där du fick lära dig hur du sätter upp och strukturerar dina kampanjer. Mitt tips är att du börjar där.

Som vi redan varit inne på ett par gånger tidigare så är en av de största fördelarna med den här typen av digital marknadsföring att allt är mätbart. Man kan se precis hur mycket varje investerad krona har genererat i antingen försäljning eller varumärkeskännedom. Vi kommer främst fokusera på hur du mäter om dina kampanjer faktiskt är lönsamma och vad vi normalt brukar titta på. För att mäta varumärkeskännedom så har Facebook väldigt bra verktyg för detta som vi om intresset finns kan gå in på närmare i kommande artiklar.

I den här texten kommer du bland annat få lära dig:

  • Hur du ser om annonseringen är lönsam och vilka nyckeltal/KPIer som är värt att fokusera lite extra på.
  • Vad och hur du analyserar all data?
  • Vad som kan ses som ett bra respektive dåligt resultat.
  • När du ska börja optimera och göra förändringar.
  • Hur du skalar upp din annonsering för att nå fler.

Låt oss sätta igång!

Vilka nyckeltal - är din annonsering lönsam?

När vi väljer att utvärdera och titta på resultaten av våra kampanjer så kan vi välja att fokusera på en mängd nyckeltal och KPIer men det som normalt intresserar oss mest är försäljning/köp samt leads/kundinsamlingar. Vi brukar också vilja fokusera på spridning och räckvidd samt en förbättrad varumärkeskännedom/branding.

Mäta försäljning

Genom att vi har installerat en så kallad Facebook pixel som vi gick igenom i vår första artikel så gör detta att vi kan mäta precis vad varje investerad krona har gett oss i försäljning. Vi brukar normalt vilja titta på ett nyckeltal man kallar ROAS (return on ad spend) när vi mäter våra annonser. Om man säger att man har gjort en 3xROAS så betyder detta i själva verket att man gjort 300% avkastning på sina investerade pengar. Så länge man har sin Facebook pixel installerad korrekt så kommer vi kunna se precis vilken annons, produkt och försäljningsvärde vår kampanj eller annons har genererat.

För alla e-handlare så blir det självklart viktigt att räkna in produktkostnad (COGs) och andra kringkostnader när man utvärderar sin totala avkastning.

Andra nyckeltal och mätpunkter som är intressanta för den som vill driva försäljning:

  • Kostnad per köp
  • Konverteringsvärde för köp på webbplats (försäljningsvärdet)
  • Kostnad per klick (CPC)

Mäta leads

Det är minst lika vanligt att tjänsteföretag tar kontakt med oss och vill få hjälp att driva prospekt och hitta potentiella kunder till sin verksamhet. I Facebooks värld så kan vi titta på ett par olika nyckeltal för att få reda på en rad intressanta saker.

Vi brukar normalt vilja titta på Kostnad per lead eller CPA (cost per acquisition) för att få reda på vad vi behöver betala för att få in en kundkontakt. Sedan brukar man efter ett tag (gärna genom ett säljstödssystem) få väldigt bra koll på hur många leads som krävs för att stänga en affär och genom det sedan också räkna ut vad varje lead är värt.

För oss är just kostnaden per lead oerhört intressant att veta då vi vet hur många kundkontakter och samtal som krävs för att sedan ro hem en affär. Detta gör att vi väldigt enkelt kan räkna ut vad varje förfrågan är värd.

Mäta varumärkeskännedom

För många företag är varumärkeskännedomen och branding en viktig del att bygga upp och där är sociala medier en effektiv plattform att utgå från. Facebook har en fantastisk fin funktion som de kallar “Brand lift” som i förenklade drag gör det möjligt att utföra enkla kundundersökningar mot de som fått dina annonser för att mäta hur stor effekten av annonseringen varit. Genom att ställa enkla frågor kan du då få en bra bild av hur varumärkeskännedomen ökat.

Förbättra och optimera annonser

När man väl satt upp, påbörjat sina tester och låtit dem gå ungefär en vecka så är det dags att börja utvärdera och titta på om kampanjerna är lönsamma eller inte. Bli inte förskräckt om dina annonser inte visar sig vara effektiva direkt från start, det är de sällan och det är nu det riktiga och roligaste arbetet påbörjas.

En av de vanligaste frågorna vi får är:

Hur kan vi förbättra och optimera våra annonser för att de ska bli lönsamma?

Vi brukar vilja bryta ner och titta på det här systematiskt för att utesluta en sak i taget.

Några punkter vi brukar gräva djupare i är:

  • Är alla annonser olönsamma eller finns där annonser som levererat bra avkastning? Släck i sådana fall genast de olönsamma och lägg större andel av budgeten på de lönsamma.
  • Se om där finns flaskhalsar. T ex att folk klickar på annonsen och sedan försvinner på landningssidan? Klickar inte folk alls?
  • Testa nya annonser.
  • Testa nya tjänster/produkter/budskap.

Skala upp den lönsamma annonseringen

Facebooks algoritm och system är känsligt och budgeten är en väldigt central del i all annonsering. Vi vill när vi ökar budgeten därför vara försiktiga och låta Facebook anpassa sig efter våra ökningar.

Därför tillämpar vi en strategi vi kallar inkrementella ökningar där vi stegvis ökar vår budget med max 20% per dag. Det är också viktigt när vi skalar upp att vi ser att vår avkastning och försäljning följer med våra ökningar.

Det var sista delen i serien om lönsam annonsering på Facebook. Nu är du redo att börja skapa, optimera och skala upp ditt företags annonsering.

Jag vill passa på att önska er alla ett stort lycka till och uppmana till att ställa frågor om ni har några funderingar så kan det bli uppslag för fler artiklar här på Företagande.se.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.