Försäkring, ansvar och extra arbetskraft

11
Hej,

Jag har två frågor.

1. Försäkring
Tänkte att jag skulle höra lite med opartiska personer innan jag hör med försäkringsbolagen. Jag kommer utföra IT-konsulttjänster (arbetsstation, server, nätverk, krånglande det här och det här, webb, osv) hos främst mindre företag och privatpersoner och funderar på hur jag behöver skydda mig med.. ansvarsförsäkring? Vid eventuellt driftstopp hos kund eller om jag på annat vis ställer till med något vill jag veta att det värsta som kan hända är en självriskkostnad.

Vad behöver jag och har ni tips på försäkringsbolag med låg premie och bra täckning för det här?


2. Arbetsgivaransvar etc?
Fråga två. Om jag tar in arbetskraft när det behövs, vad är det som gäller för mig i så fall? Jag kan ta in personer på uppdrag utan att riskera att hamna i någon slags arbetsgivarposition där jag måste delfinansiera eventuell långtidssjukdom etc.? Har ingen erfarenhet alls på området att vara arbetsgivare.

Just nu gäller det en enskild firma.
Martin
193
Fråga 1. Länsförsäkringar har en bra småföretagarförsökring för just IT-konsulter. Denna försäkring rekommenderas av Företagarna, och täcker bl a följande (kolla upp detaljerna själv):[br][list][br][li]Ersättning för skada, om du skulle råka sopa bort innehållet i en databas[/li][br][li]Visst rättsskydd (enbart rättegångskostnaderna, tror jag)[/li][br][/list][br][br]TryggHansa har också en motsvarande typ av försäkring. Billigt? Nja, sådana här saker är inte billiga men nödvändiga. De flesta företag förutsätter att du har ansvarsförsäkring, och en del skriver dessutom in det i uppdragsavtalen.[br][br]Fråga 2. Om du har enskild firma, rekommenderar jag dig att jobba i ett företagarnätverk istället för att anställa folk. Det finns många fördelar med enskild firma, men går något snett, till exempel att en kund inte betalar, måste du ändå betala ut löner. Risken är då att du kan gå i personlig konkurs (ditt personnummer, alltså du personligen, är företagets organisationsnummer).
11
Tack så mycket för svaret![br][br]Jag ska kolla upp det.[br][br]Exempelfallet med löner och kunder som inte betalar. Det finns ingen möjlighet att avtala bort det?[br][br]Lika bra att dra igång ett AB om det skulle flyta på bra alltså..
Martin
193
Ja absolut ett AB i så fall. Då är du anställd i företaget precis som de andra.[br][br]Skulle inte rekommendera någon att avtala bort löneutbetalningar, eller ens med en klausul som säger att de anställda får betalt i mån av att kunderna betalat. Det skulle få ödesdigra följder....
11
Tack så mycket![br][br]Ödesdigert för mig rent image-mässigt?[br][br]Finns det någon lösning annat än att sälja fakturorna för att skydda sig mot icke-betalande kunder? Och om jag skulle sälja fakturorna, skulle jag i så fall kunna komma undan det här i en enskild firma om jag väljer att börja på den vägen?
Martin
1616
4
Tänk på att sälja fakturor inte ger ett seriöst intryck gentemot kund. Kunden kan lätt känna sig lurad på vem den gör affär med även om det är av de bästa intentioner.
Må väl!
193
Det enda sättet som återstår för enskild firma, som jag ser det, är följande:[br][br][list][br][li]Om du inte vill ha anställda[/li][br][li]Om du inte vill sälja fakturorna[/li][br][/list][br][br]... Som jag skrev tidigare: Jobbar i ett nätverk med flera andra företagare. Kanske kan ni dela på risken på något sätt. Men skriv samarbetsavtal i så fall. Det finns en tråd om det här på forumet, var det nu var...[br][br]Läs om betalningsföreläggande på www.skatteverket.se, gå till Kronofogdemyndigheten.
11
Tack så mycket för informationen![br][br]Jag får köra på känna lite på marknaden.
Martin
589
1
[quote author=sirfronmark link=topic=2624.msg10730#msg10730 date=1185970128][br]Tack så mycket![br][br]Ödesdigert för mig rent image-mässigt?[/quote][br]Jag tror att heal menar att det kommer ändå inte att hålla. Att bara betala lön om kunderna betalar är liksom inte i enlighet med de lagar och regler vi har i Sverige.
2360
37
Enklast att ha firma och ta in personer med de kunskaper du behöver från reg. firmor. Det verkar vara en farlig branch du ger dig in på när det första du tänker på är allt elände. Man är inte tvungen att start företag. Själv är jag uppvuxen med företag och lite galen så det underlättar i en galen värld.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
11
Det där var rätt lamt. Det skadar inte att tänka lite i förväg är vad jag tänker.
Martin
193
Ja Jörgen, så menade jag. De lagar och regler vi har i Sverige stödjer inte dispositiva regler för löneutbetalningar. Vilket liv det skulle bli förresten, om arbetsgivare hade den rätten att bara betala ut löner ifall kunderna betalat...[br][br]Egentligen är de lika upprörande för företagare som inte får betalt av kunder  för sina fakturor.  rtfm[br][br]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.