Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Flera namn på verksamhet

Flera namn på verksamhet 05 okt 2007 18:47 #12704

Har en liten fråga som jag hoppas ni ska kunna hjälpa mig med!

Det är så att jag för tillfället har en enskild firma som driver en webbutik. Denna webbutik heter som den enskilda friman, så långt inga problem...

Men nu har jag planer på att öppna en fysisk butik, och den skulle jag vilja ha ett helt annat namn på. Går det? Hur gör man? Pratade med en dam på bolagsverket som sa nåt om att jag då var tvungen att öppna ett biföretag till min nuvarande enskilda firma. Låter invecklat...

Kanske nån här på forumet kan ge mig lite klarhet i frågan  :nicka
www.butikstylish.se, Inredning, presenter & namnsmycken - personligt och prisvärt.
www.silvergrossisten.se

SV: Flera namn på verksamhet 06 okt 2007 07:09 #12716

Grovt förenklat kan du ge olika verksamheter olika namn utan att starta olika företag.

Registrerar man ett separat bolag får man dock ett namnskydd även för den verksamheten. Ibland är namnskyddet väldigt viktigt i verksamheten och då bör man definitivt registrera ett separat företag (och eventuellt göra ytterligare åtgärder) - i de flesta fall är namnskyddet mindre viktigt och kanske framförallt är risken att en konkurrent försöker snylta på renommet mindre. Välinarbetade namn får dock skydd ändå - men det kräver en hel del inarbetning och det kan bli kostsamma juridiska processer.

Har man verksamhet med ett annat namn får man dessutom vara tydlig med att verksamheten med det annorlunda namnet är en del av det första bolaget, och du bör (skall?) tydligt ange detta på till exempel fakturor och kvitton.

SV: Flera namn på verksamhet 06 okt 2007 07:44 #12718

Tack för ett bra svar.  :bravo

Om jag förstått det rätt kan jag alltså kalla min butik för något annat så länge jag tydligt markerar vilket företag som ligger bakom butiken (exempelvis på kvittot?)

Är det bolagsverket man hör med om det tänkta namnet är ok?
www.butikstylish.se, Inredning, presenter & namnsmycken - personligt och prisvärt.
www.silvergrossisten.se

SV: Flera namn på verksamhet 06 okt 2007 13:54 #12729

Om du nu ska skaffa ett nytt namn tänk p att ta ett namn som är neutralt och kan användas till mera, dessutom kan du passa på att reg. mer saker som kan tänkas vara intressant för framtiden.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Flera namn på verksamhet 06 okt 2007 21:45 #12734

  • Mojo
  • Mojo's Avatar
  • OFFLINE
  • Ivrig postare
  • Inlägg: 1616
  • Tack mottaget: 3
Mig veterligen kan du bara bedriva en enskild fiirma. Därav bara ett namn.

Dock kan du arbeta under ett trademark som du antingen kan registrera (R) eller inte (TM). Det registrerade gör att du har en form av skyddat inom namn medans det andra kräver inarbetning och snarare en god förhoppning om att ingen annan har liknande och i samma bransch som kan anses vara renommé snyltning.

Namnskydd vad gäller Enskild firma gäller bara regionalt medans AB gäller över hela landet. Därav kan flera enskilda firmor ha samma namn utan direkt koppling sinsemellan.

Som webbsida kan du ha vilket namn du vill som godkänns enligt www.iis.se om inte det kan finnas uppsåt till namnstöld i syfte at tsälja www-adress eller at tkränka annas registrerade namn. Då kan man behöva lösa det genom tvistlösning. Finns mer info om just detta på www.iis.se.

Bolagsverket hör du med gällande om ditt tilltänkta registrerade namn är ok till Enskild firma eller som namn till AB eller bifirma i AB.
PRV eller annat ombud för hjälp med varumärkesregistrering hör du efter vad gäller registrering av varumärkesnamn.

Som Lars berör är det bar att registrera fler saker som berör verksamhetsbeskrivningen vad gäller registrering av företag. Vad gäller namnet beror det sig på vad du ska arbeta med.  Ett bra namn kräver både taktik känsla och möjlighet samt andra behövliga kopplingar.

Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp AB
Må väl!

Välj kommun från listan