Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: köp av privatperson

köp av privatperson 31 dec 2007 06:49 #15227

Hej
Jag har en enskild firma och har en fundering.
En privatperson har erbjudit sig sälja några av hennes foton till mig. Kan jag köpa dem och bokföra utan moms eller skulle det räknas som svart arbetskraft? Måste hon på något sätt lyfta upp det i deklarationen så länge som det understiger 1000:-
Hummelgårds Filmverkstad

Överföring av dia,hi8,vhs,kasett,LP,dv m.m
Filmning
&
Redigering

SV: köp av privatperson 16 jan 2008 08:02 #15535

Hej,

Om hon du köper av inte är registrerad för moms (i vissa fall så är även hobbyverksamhet momspliktig) så får du heller inte dra av någon moms utan bokför köpet utan moms. Hon du köper av driver troligtvis antingen hobbyverksamhet eller näringsverksamhet. Inkomster från hobbyverksamhet ska tas upp i deklarationen.

När det gäller din fråga angående att du riskerar anlita ”svart arbetskraft” så skiljer man på om det rör sig om betalning av tjänst eller betalning av produkt.

Betalning av tjänst: du har gett en privatperson uppdraget att gå ut och fotografera, och sedan köper du bilderna av personen. Du ska då anmäla dig som arbetsgivare till Skatteverket och innehålla preliminärskatt för den utförda tjänsten, samt lämna kontrolluppgift. Om det rör sig om en sidoinkomst för personen drar du 30 procent skatt.

Betalning av produkt: personen har tagit bilderna på eget initiativ, du tycker de är fina och vill köpa dem. Du betalar då priset, bokför det som en kostnad och drar inte moms på detta.

Observera alltså att detta med arbetsgivaravgifter endast är aktuellt vid försäljning av tjänst!

Kolla gärna med Skatteverket en extra gång för att vara säker på vad som gäller just i din situation.

Hälsningar
Startlinjen, Nutek
Nutek stärker näringslivet i hela Sverige genom att bidra till fler nya företag, flera växande företag och fler starka regioner. Nutek är en nationell myndighet.

Välj kommun från listan