Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Avtal med nedlagd enskild firma - vad gäller?

Avtal med nedlagd enskild firma - vad gäller? 08 jul 2008 07:48 #19054

Om två företag gemensamt äger rättigheterna till en produkt och det ena företaget läggs ned. Vem äger då rättigheterna? Den nedlagda fiman är en enskild firma. Kan det då tolkas som att privatpersonen äger rättigheterna (personnumret är ju samma som org. nr), eller övergår rättigheterna till det ännu existerande företaget? (det finns inget i avtalet som tar upp vad som händer om ett ftg läggs ned).

SV: Avtal med nedlagd enskild firma - vad gäller? 08 jul 2008 11:55 #19056

  • Mojo
  • Mojo's Avatar
  • OFFLINE
  • Ivrig postare
  • Inlägg: 1616
  • Tack mottaget: 3
Det beror sig på vad för rättigheter det gäller. Det beror sig också på om företaget/enkild firma läggs ner eller går i konkurs. Vid konkurs tar konkursförvaltaren vid för att reda ut konkursboet och för att trygga fordringsägarnas intressen.

Vid nedläggning av enskild firma äger privatpersonen den som slutits avtalet med (org nr/pers nr) rätten till sin del enligt avtalet. Dock kan avtalet behöva omförhandlas om vissa produkter ej kan levereras eller faktureras som verksamhet.

För att vara riktigt säker bör man kontakta en specialist på området immateriell rätt.

Vi har duktiga medverkande här på forumet som erbjuder sådana tjänster, även Jesper Sellin har skrivit en del artiklar om detta i forumet och arbetar med sådana frågor.

Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp AB
Må väl!

SV: Avtal med nedlagd enskild firma - vad gäller? 08 jul 2008 17:32 #19057

I väntan på bättre svar: Mot bakgrund att en enskild firma ju inte är en juridisk person, låter det mycket konstigt att kunna lägga ned en enskild firma och därigenom bli av med sina åtaganden.

Lite som att starta om livet i felsäkert läge...

Jag kan aldrig tänka mig att rättigheterna automatiskt skulle överskjutas på den andra parten, såvida det inte står explicit uttryckt i avtalet.

Välj kommun från listan