Vem har rätt att beställa saker i ett bolag, juridiskt?

450
Låt säga att en person beställer något av ett företag och sen fakturerar som vanligt. Företaget får fakturan som "råkar" bli liggande till den förfaller, vid en påminnelse från företaget upptäcker man fakturan. Som ej är ok, då personen ej får beställa den typen av saker till företaget.
Kan man då hävda att företaget ej vill betala fakturan då personen ej har rätt att "teckna" den typen av order till företaget. Detta har skett och fakturans belopp är cirka 85000sek plus moms, skedde genom missförstånd så samma sak beställdes av två personer från 2 olika företag.
Låt säga att detta avser en annons som har gjorts och lagts ut i någon tidning och redan publicerats.

Kan man hävda att personen som beställt ej har "rätt" att beställa? Hur gör man?
1165
Det lär inte gå att få slippa betala en beställd och publicerad annons, när fakturan är förfallen, med motiveringen att den som beställde inte hade rätt till det. Om beställaren och den som sålt annonsen på något sätt är i maskopi med varandra för att lura företaget på pengar kan man driva det vidare, men så verkar ju inte vara fallet.[br][br]Det man kan göra är väl att förklara för den som helt emot sina befogenheter har beställt saker att så gör man inte. Skriftlig varning är väl OK, men avsked blir tufft att få igenom (och därmed möjligheten att i praktiken rikta skadestånd) eftersom det inte är för någon egen vinnings skull.[br][br]Jag vet inte om företaget har någon drulleförsäkring som kanske kan träda in? Det är väl tveksamt om de tar en sådan sak iofs...[br][br]Det där företaget bör dessutom se över sina rutiner för beställningar och framför allt hur fakturor på sådana belopp bara kan bli liggande. Man tappar ju alla möjligheter till att styra upp saker som blir fel om man inte reagerar på en gång.
2066
2
Rent juridiskt har enbart personer med rätt att teckna firman, eller med fullmakt/delegation, rätt att ingå avtal för företagets räkning. Vad som krävs för att visa detta och vem som eventuellt blir ansvarig eller skyldig vet jag inte. Kan vara värt att kolla med en advokat.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
57
Då jag läste handelsrätt för ett par månader sedan talade vi om dessa saker. Som jag minns det så är det så att om det säljande företaget handlat i god tro så gäller avtalet. Kan du bevisa att det säljande företaget handlat i ond tro, exempelvis skulle vetat om att personen i fråga ej hade befogenhet att upprätta avtal av denna typ, så har du möjlighet att häva avtalet. Personen som ingått avtal utan befogenhet att göra så kan möjligtvis bli skadeståndsskyldig men jag vet faktiskt inte. Som oftast när det gäller juridik så beror det på det enskilda fallet.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.