Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: avbokningsavgift

avbokningsavgift 07 okt 2008 19:48 #20848

Hej!

Jag frilansar för ett företag som agerar som mellanhand mellan mig och den slutgiltiga kunden. Om kunden avbokar ett jobb får jag halva ersättningen i avbokningsavgift,
inget konstigt med tycker jag eftersom så gör alla andra.

MEN! nu har företaget / mellanhanden som jag får uppdrag ifrån bestämt att om jag blir sjuk och de ej kan hitta en ersättare till mina jobb så ska jag!! betala en avbokningsavgift till kunden.

Enligt mig är detta helt galet med tanke på att man som företagare redan är extremt utsatt om man blir sjuk och riskerar att förlora mycket pengar.
Vet någon om detta är lagligt? Får man lov att göra så? Eller har någon hört om en liknande situation tidigare?

Tacksam för svar!

SV: avbokningsavgift 07 okt 2008 20:16 #20849

Vilken bransch talar du om?
För att jag gillar spelet = www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: www.fotrally.se

SV: avbokningsavgift 07 okt 2008 20:52 #20850

Om du åtagit dig ett uppdrag och inte kan slutföra det ser jag inga problem alls med att det regleras i avtal så att du får betala. Det är mer regel än undantag i exempelvis byggbranschen.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: avbokningsavgift 08 okt 2008 03:54 #20856

Det gäller fotografbranschen.

Jag är egenföretagare så jag tror inte att det kan jämföras med byggbranschen. Dessutom har jag aldrig hört talas om tex. en hantverkare som betalar avbokningsavgift om de blir sjuka en dag eller två.

SV: avbokningsavgift 08 okt 2008 04:32 #20858

Likväl som kunden har gått med på avbokningsavgifter när de beställer dina tjänster (via en förmedling) på 50% så kan det avtalas åt anda hållet, att du har en avbokningsavgift på 50%. Om du är en enskild företagare, ett handelsbolag eller AB har ingen betydelse. Går du med på mellanhandens regler så gäller dessa.

Personligen låter det surt att du ska betala 50% om du är sjuk, men om det är bröllopsfoto du ska ta och brudparet står på kyrkbacken utan fotograf så är en avbokningsavgift på 50% ett litet - om inte pyttelitet - plåster på såret för dem.

Det låter som om förmedlingen använder sig av "50% om vi inte kan skicka en fotograf när vi har lovat" som ett säljargument. Ett argument som antagligen ger dig fler uppdrag (eller inte). Det kostar ju också om man inte dyker upp.

Du får ta ett beslut helt enkelt. Antingen dansar du efter förmedlarens pipa eller så tackar du nej till uppdrag från dem och hittar en annan väg att sälja dina tjänster.

Hela mitt resonomang här bygger naturligtvis på att du har gått med på deras avbokningsvillkor innan du åtagit dig uppdrag från dem. Om så inte är fallet kan de så klart inte kräva dig på pengar.
För att jag gillar spelet = www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: www.fotrally.se

SV: avbokningsavgift 08 okt 2008 06:38 #20866

Avbokningsavgiften är något som min uppdragsgivare precis introducerat och det är inget som vi har möjlighet att ens en gång förhandla om. Jag har jobbat för dem i mer än 2 år och det står inget om avbokningsavgift i vårt skriftliga avtal.
Vill också poängtera att jag får ju ingen ersättning alls om jag blir sjuk varken från uppdragsgivaren eller från försäkringskassan.
Men jag förstår ditt resonemang poppee, att det kan användas som säljargument och kanske i slutändan generera mer jobb, men som sagt det är ju svårt att veta.

SV: avbokningsavgift 08 okt 2008 07:04 #20869

Från kundens sida hade jag blivit mycket ledsen om det inte dykt upp en bokad fotograf på mitt bröllop. Om det gäller en företagsfotografering har jag troligtvis bokat upp en del resurser för just detta och det kostar säkert en hel del om det blir avbokat.

Från din sida vore det kanske en bra idé att prata igenom det med uppdragsgivare. Ett annat förslag vore att samarbeta med någon annan fotograf du gillar och kan ringa in om du blir sjuk.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: avbokningsavgift 08 okt 2008 07:20 #20870

  • DFT
  • DFT's Avatar
  • OFFLINE
  • Jag postar några inlägg till..
  • Inlägg: 720

Vill också poängtera att jag får ju ingen ersättning alls om jag blir sjuk varken från uppdragsgivaren eller från försäkringskassan.


Att du inte får något från uppdragsgivaren är ju rätt självklart, inget jobb = ingen betalning.
Om du inte får nåot från FK så är det ju pga av ett aktivt val från din sida och tycker du att det är ett problem med 30 dagars karens så kanske du skulle välja om till 1 eller 3 dagar igen. Att bara välja 30 dagar för att man får lite lägre egenavgifter utan att sedan tänka efter konsekvenserna är ju kanske inte det mest lyckade. Har man valt 30 dagar så måste man ju också veta att man klarar sig utan inomster i 30 dagar eller att man kan fungera som de aldra flesta småföretagare, helt enkelt att man aldrig är hemma för sjukdom.

SV: avbokningsavgift 08 okt 2008 11:22 #20884

Finns givetvis försäkringar som täcker denna typ av avgifter. Vet ex vissa kunder som kräver att man visar upp försäkringen innan man kan få ett uppdrag.

OK det kostar pengar. Pengar som kunden sedan får betala i slutändan pga högre pris.

Hans

SV: avbokningsavgift 08 okt 2008 13:37 #20889

Om jag hade varit du skulle jag bestämt mig för om jag ville jobba kvar med förmedlaren eller inte. Om jag bestämde mig för att jobba kvar skulle jag bita i frukten men sedan också skaffa en back-up, som Jonathan sa.

Om jag bestämt mig för att gå min egen väg hade jag fightats för min rätt. De kan inte ha rätt att ta ut en avgift utan att komma överrens om detta i förväg.

Sätt dig ner och räkna på vad som är mest lönsamt för dig.
För att jag gillar spelet = www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: www.fotrally.se

SV: avbokningsavgift 08 okt 2008 15:56 #20892


Jag har jobbat för dem i mer än 2 år och det står inget om avbokningsavgift i vårt skriftliga avtal.


Om det inte står i ert skriftliga avtal kan de ju inte förändra villkoren under pågående period. Däremot kanske inte avtalet reglerar omfattning eller hur de får anlita annan fotograf vilket gör att de kanske inte väljer att anlita dig - eller har jag fel?
~ Gör det svåra enklare ~
Med rätt stöd i HR blir personalarbetet både lättare, effektivare och ger bättre resultat.
www.personaleffekt.se

Välj kommun från listan