Att säga upp någon på grund av stöld av varor

74
Hej 🙂

Om man kommer på en anställd (på bar gärning) som skäl varor från ens företag, får man då lov att säga upp denna personen direkt? Eller måste man först varna personen eller liknande?

76
1
ojoj... Det här är mer komplicerat än så. Vill du ha "riktig" hjälp i detta så säg till. Jag vill inte ge råd så här i forumet på så allvarliga ärenden.
~ Gör det svåra enklare ~
Med rätt stöd i HR blir personalarbetet både lättare, effektivare och ger bättre resultat.
www.personaleffekt.se
74
[quote author=Personaleffekt link=topic=4545.msg21802#msg21802 date=1226342308][br]ojoj... Det här är mer komplicerat än så. Vill du ha "riktig" hjälp i detta så säg till. Jag vill inte ge råd så här i forumet på så allvarliga ärenden. [br][/quote]Tack för svar :) [br][br]Saken är den att det inte har hänt på riktigt, utan jag håller på att lära mig Arbetsrätt (ursäkta jag kanske skulle sagt det från början), därför skulle jag trots allt uppskatta någon form av svar om det är möjligt (även om det är lite komplicerat).
76
1
[quote author=hej2 link=topic=4545.msg21803#msg21803 date=1226344117][br][quote author=Personaleffekt link=topic=4545.msg21802#msg21802 date=1226342308][br]ojoj... Det här är mer komplicerat än så. Vill du ha "riktig" hjälp i detta så säg till. Jag vill inte ge råd så här i forumet på så allvarliga ärenden. [br][/quote]Tack för svar :) [br][br]Saken är den att det inte har hänt på riktigt, utan jag håller på att lära mig Arbetsrätt (ursäkta jag kanske skulle sagt det från början), därför skulle jag trots allt uppskatta någon form av svar om det är möjligt (även om det är lite komplicerat).[br][/quote][br][br]Okej. Ändå kvarstår det faktum att jag inte riktigt vill svara på sådana här typer av frågor i ett forum för det är alltid knutet till omständigheter och så vidare. Det gör att ingen ska lita bara på enkla svar i ett forum.  ;) Risken är att det blir fel och så blir det skadestånd eller ännu värre. Tyvärr. Däremot blir jag nyfiken på vad du läser för utbildning.  :mrgreen:[br]
~ Gör det svåra enklare ~
Med rätt stöd i HR blir personalarbetet både lättare, effektivare och ger bättre resultat.
www.personaleffekt.se
1165
Rätt svar på frågan borde vara är att då ringer man någon som Personaleffekt, eller om man är med i en arbetsgivarorganisation, så brukar de ha goda kunskaper att hyra in för oss som inte är så stora att vi har kunskapen i huset.[br][br]Jag har avskedat en person i mitt liv på grund av grov misskötsamhet. Det är ovärderligt att ha någon som kan paragraferna och gången för hur det går till bredvid sig. (Facket krävde 18 + 18 månadslöner i skadestånd, de fick inget alls)[br][br]Generellt sett är stöld skäl för avskedande (inte uppsägning). Även relativt blygsamma belopp är tillräckligt för att man skall avskeda. Men, det vill till att det inte finns någon slags allmän kultur på företaget att man "får" ta hem varor. Dessutom får man inte hur som helst bevaka och kontrollera de anställda. I korthet och generellt. Juridik är inte kort och generell när det blir allvar.
450
Grov stöld är tillräckligt för avsked.
76
1
[quote author=Freetime link=topic=4545.msg22162#msg22162 date=1227023388][br]Grov stöld är tillräckligt för avsked.[br][/quote][br][br]Som sagt, generellt uttryckt är det så men det finns alltid om och men och kanske... Dessutom finns det tidsgränser att ta hänsyn till och hur är det med anmält som brott och utredning av brott tex?  ;)
~ Gör det svåra enklare ~
Med rätt stöd i HR blir personalarbetet både lättare, effektivare och ger bättre resultat.
www.personaleffekt.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.