Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Importera en produkt med nästan samma namn som orginalet från icke-EU land

Importera en produkt med nästan samma namn som orginalet från icke-EU land 04 feb 2009 12:29 #23915

Hej, har hittat en intressant produkt utanför  EU som dock inte är orginal.

Grejen här är att detta är ett tillbehör till en mkt känd produkt i Sverige.
Hur fungerar det om jag vill importera denna tillbehör låt oss säga att produkten heter kastanj (kostar kanske 50kr)medan orginalet heter kastanja (kostar kanske 250 kr)?.
(Jag tänker mkt på inkclub som nästan består av piratkopierade bläck eller vad det nu är...)


Är det straffbart att importera och sälja dessa varor? (Jag vet att det är straffbart att importera kläder med samma namn som orginalet, men nu var det frågan om namnet var lite ändrat...)

Vidare undrar jag om låt oss säga att en vara kostar 500 kr här i inköp inom EU men att jag hittar och importerar från ett icke EU-land för 100 kr /st, samma märke.
Får man göra så eller måste man fråga tillverkaren om man får sälja deras prylar så billigt?

Och till sist, Säg att den varan som jag vill importera, har samma undernamn som orginalet, men inte märket på kartongen, är det olagligt för försäljning.
Var nog lite dåligt beskrivet men tex:  En datordel från DELL heter DELL VOSTRO och säljs i Sverige som DELL VOSTRO. JAg hittar en kopia som endast heter VOSTRO (alltså ingen DELL, men alla fattar nog att det är en kopia av DELL VOSTRO), får jag införa denna vara till EU och sälja?
www.trcore.com-Importera från Kina+ 3D Skrivare leverantör

SV: Importera en produkt med nästan samma namn som orginalet från icke-EU land 04 feb 2009 14:37 #23917

Får och får, det handlar snarast om huruvida du har råd att driva eventuella processer som kan bli följden.

Som jag tolkar det utifrån så är det inget snack om att man uppsåtligen vill parasitera på ett välkänt varunamn. Sådant får man normalt sett betala skadestånd för, och dina varor kan konfiskeras.

Att gråimportera varor från utanför EU, in till EU, utan varumärkets ägares godkänannde är ett brott som kallas varusmuggling, där fängelse finns i straffskalan.

Spontant tycker jag att om den enda affärsidé man kan komma på är att sälja piratprylar, så skall man fundera ett varv till på det vettiga i det hela. Och väljer man att göra det, se till att du tjänar ordentliga pengar, och börja med ett par timmar hos en bra advokat som från början kan berätta om tänkbara scenarier.

SV: Importera en produkt med nästan samma namn som orginalet från icke-EU land 04 feb 2009 14:55 #23919

Nu ska vi inte vara så negativa ;)

Men hur funkar det om varan (tillbehören) har ett helt annat namn som inte ens liknar orginalet i närheten , men att designen på utformingen är liknande orginalet
?

Tänker på tex inkclub, dem har ju kassetter med alla skrivares kasett/ton design för att passa in i skrivaren. Borde detta inte vara olagligt?
www.trcore.com-Importera från Kina+ 3D Skrivare leverantör

SV: Importera en produkt med nästan samma namn som orginalet från icke-EU land 04 feb 2009 18:54 #23922

Det där är lite av en gråzon som de är rätt så kreativa för att komma runt. Det är inte bara Inkclub som säljer kompatibla patroner, i världen är Pelikan väldigt stora, i synnerhet sedan de köpte GeHa.

Så länge man inte utger sig för att vara original så verkar skrivartillverkarna låta bli att inleda en process. Det är inte gratis för dem heller att slåss i rättssalarna och det dåliga rykte man skulle få världen över är enorm.

För ett antal år sedan var det populärt för mindre nogräknade kinesiska företag att återfylla HP-patroner, och sedan förpacka dem i förfalskade HP-kartonger. (HP:s patroner var få väldigt svåra att göra en kopia av). De återfyllda patronernas bläck var inte av så hög kvalitet, och skrivarhuvudena dåligt rengjorda, så resultatet blev att en massa klagomål på bläckpatroner hamnade hos HP. Ungefär 25.000 patroner togs in till Sverige, och jag kan lova dig att det företaget som tog in dem hade väldigt jobbigt i flera år sedan.

Om man istället hade sålt dem som återfyllda patroner (vilket var vanligt då) under ett annat varumärke, så hade det förmodligen inte blivit någon reaktion alls från HP.

Välj kommun från listan