Hyreshöjning

1
Hej,

Jag har en butiks lokal, och nu har min hyresvärd (Bostadsrättsförening) höjd hyran utan varsel. Vad för regler gäller när hyresvärden höja hyran, enligt kontrakten så har vi 9 månaders ömsesidig uppsägningstid, vilket jag menar måste vara den tid som gäller, om jag t.ex inte vill acceptera den nya hyran? Är det även rimligt att jag som hyresgäst ska ansvara för fasaden utvändigt (fönster, dörr betong mm) t.ex sanera klotter, detta står inskrivet i kontraktet? Vart kan man vända sig som enskild företagare, vid en eventuellt tvist mellan hyresgäst och hyresvärd?

Sat

2360
37
Det kan stå mycket finstilt i ett kontrakt, men accepterar du inte den nya hyran eller kommer överens så lär du få flytta. Normalt ska du ha kvar den den hyra du har om inte.........
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
44
http://www.svenskhandel.se/web/Hyreshojning.aspx [br][br]eller följande saxat från[br]http://217.71.145.20/TRIPviewer/temp/TUNNISTE_RP_109_2003_ru.html[br]"Lag om ändring av 27 § lagen om hyra av bostadslägenhet[br]I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen den 31 mars 1995 om hyra av bostadslägenhet (481/1995) 27 § 2 mom. som följer:[br]27 § Bestämmande av hyran [br]Avtal om justering av hyran kan ingås med beaktande av lagen om begränsning av användningen av indexvillkor (1195/2000). Om det har avtalats att hyresvärden under hyresförhållandet ensidigt får bestämma tidpunkten för en hyreshöjning eller dess belopp, är ett sådant avtalsvillkor ogiltigt, om det inte också har avtalats om den grund enligt vilken hyran får höjas under avtalsförhållandet. Innan den höjda hyran träder i kraft skall hyresvärden skriftligen underrätta hyresgästen om den nya hyran och om vid vilken tidpunkt den träder i kraft.[br]Denna lag träder i kraft den 1 januari 2004."[br][br]om hyreshöjningar saxat från:[br]http://www.lokaljuridik.se/hyreslagtext_Provning_%20hyran_%20bostadslagenheter.htm[br]"I meddelandet skall vidare anges att hyresgästen[br]blir skyldig att betala den högre hyran, om han inte senast en[br]viss angiven dag, tidigast två månader efter det att[br]meddelandet lämnades, ger hyresvärden besked om att han[br]motsätter sig hyresvärdens begäran. Meddelandet skall också[br]innehålla uppgift om hyresvärdens adress, en upplysning om att[br]hyresnämnden kan pröva skäligheten av den begärda hyran samt en[br]uppgift om vad hyresgästen behöver göra för att en sådan[br]prövning skall komma till stånd."[br][br]....så 2 månader borde du fått bli varse i varje fall, även om du sedan hade 9 månaders uppsägning. [br][br]vi äger affärslokaler, de hyrs ut på 12månaderskontrakt med 3 månaders uppsägning ... hyr du på ett "tillsvidare"-kontrakt?
Vill man så kan man

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.