Köpt tjänster i mitt namn

27
En person som hjälper mig med lite enklare bokföringstjänster har för min räkning köpt tjänster av ett annat konsultbolag. Jag har aldrig blivit tillfrågad om detta eller bett personen att köpa tjänsten.

Leverantören rycker bara på axlarna när jag påtalar detta och personen som köpt tjänsten menade på att det var ändå saker som behövde göras. Men problemet är ju att personen aldrig hade rätt att köpa tjänsten i mitt namn.

Nu sitter jag där med en faktura som leverantören redan säger är kraftigt rabatterad och vet inte vad jag ska göra. Det normala är väl att man försöker förhandla ner priset. De säger att de redan har halverat priset och det är en seriös leverantör. Dock väldigt, väldigt dyr sådan.

Några råd?
27
Glömde säga. Fakturan är på 27 000 kronor och jag driver ett enmansföretag med låg omsättning.
321
Vet iofs inte hur avtalet er emellan ser ut, men det låter märkligt att någon annan skulle kunna göra bindande avtal med tredje part för din räkning. Undrar om du verkligen är betalningsskyldig för den tjänsten...[br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
27
[quote author=Filibastis link=topic=5579.msg26920#msg26920 date=1247556954][br]Vet iofs inte hur avtalet er emellan ser ut, men det låter märkligt att någon annan skulle kunna göra bindande avtal med tredje part för din räkning. Undrar om du verkligen är betalningsskyldig för den tjänsten...[br][br]Filibastis[br][/quote][br][br]Vårt avtal är egentligen att personen ska hjälpa mig med bokföringen under timmar. Men man kan säga att personen har lejt en underleverantör för de bitar som hon inte själv klarade av. Absurd situation tycker jag.[br][br]Jag är osäker kring om jag är betalningsskyldig. Men vad är alternativet!? Att inte betala för en tjänst som de har gjort för min räkning!?[br][br]Ställningsfullmakt kan inte personen ha för att upphandla de här tjänsterna för min räkning. Det har jag svårt att tro.  [br][br]Det här måste vara en ganska vanlig situation för småföretagare.
2360
37
Tänk om 3:e part lämnat den till 4:e osv  glöm helt betalningsansvar till andra än den du gjort avtal med och vad det innefattar.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
27
[quote author=lars arenander link=topic=5579.msg26923#msg26923 date=1247562838][br]Tänk om 3:e part lämnat den till 4:e osv  glöm helt betalningsansvar till andra än den du gjort avtal med och vad det innefattar.[br][/quote][br][br]Hej, Lars[br]Tack för ditt svar! Det du säger låter fullkomligt rimligt.[br][br]Låt oss säga att jag inte juridiskt har något betalningsansvar. Men är detta verkligen en rimlig ståndpunkt för mig att ha mot konsultbolaget?[br][br]De har utfört en tjänst för mig. Det är dock en arbetsuppgift som jag hade försökt att lösa i största möjliga mån själv. Jag hade aldrig köpt tjänsten av konsultbolaget om jag inte riktigt suttit i kläm.
1165
Den här personen som du anlitar, är det en person du timanställer eller en person med egen F-skattsedel?[br][br]Kort sagt, utan juridiska spetsfundigheter, så lär du få svårt att slippa betala om det är en person som är anställd av dig. Är det däremot ett företag du hyr in, så ökar dina möjligheter betydligt att slippa betala åtminstone delar av fakturan. (Det blir beställarens sak).
27
[quote author=swetrot link=topic=5579.msg26925#msg26925 date=1247566683][br]Den här personen som du anlitar, är det en person du timanställer eller en person med egen F-skattsedel?[br][br]Kort sagt, utan juridiska spetsfundigheter, så lär du få svårt att slippa betala om det är en person som är anställd av dig. Är det däremot ett företag du hyr in, så ökar dina möjligheter betydligt att slippa betala åtminstone delar av fakturan. (Det blir beställarens sak).[br][/quote][br][br]Tack, swetrot! Personen är inte fast anställd utan har bara timmar hos mig. Hon har fått i uppdrag att göra ett jobb åt mig som hon inte klarade av. Därför lämnade hon över delar av uppdraget till ett konsultbolag. Hon meddelade mig om det, men har aldrig förklarat vad hon köpt för min räkning trots att jag frågat vid ett antal tillfällen.[br][br]När jag har frågat om kostnaden så har hon sagt att det ska kosta några tusen och det har lugnat ner mig. Men jag har klagat på konsultbolaget och frågat hur de kan ta ett uppdrag som inte kommer från mig.[br][br]Men det är nu i samband med att jag fick fakturan som allting uppdagats. Hur mycket och vilket jobb som egentligen lämnats över. Fakturan skulle egentligen varit på 45 000 kronor enligt personen som beställt tjänsten så hon tycker jag ska vara tacksam och betala istället för att bråka.[br][br]Hela situationen är som sagt väldigt märklig och jag känner mig rejält förd bakom ljuset.[br] [br][br]
321
Jadu, har [b]din anställde[/b] köpt en tjänst åt ditt företag, får du nog betala. Sen tycker jag att du ska ge personen ett stort fotavtryck där bak...  :evil:[br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
27
[quote author=Filibastis link=topic=5579.msg26929#msg26929 date=1247573469][br]Jadu, har [b]din anställde[/b] köpt en tjänst åt ditt företag, får du nog betala. Sen tycker jag att du ska ge personen ett stort fotavtryck där bak...   :evil:[br][br]Filibastis[br][/quote][br][br]Nej, det är ju inte min anställde. Det är ju det som är hela poängen.[br][br]Det är en person som jag hyr in några timmar i veckan. En konsult alltså, som har anlitat en annan konsult precis som Lars Arenander är inne på. [br][br]
1165
Så de här timmarna är något som faktureras dig av ett annat företag? Ingenting du betalar lön för? I sådana fall torde din inställning vara att du inte är beställare av dessa tjänster, och vad du skall betala för det hela en sak mellan dig och den du hyrt in i enlighet med det avtal/överenskommelse ni har.
27
[quote author=swetrot link=topic=5579.msg26932#msg26932 date=1247576488][br]Så de här timmarna är något som faktureras dig av ett annat företag? Ingenting du betalar lön för? I sådana fall torde din inställning vara att du inte är beställare av dessa tjänster, och vad du skall betala för det hela en sak mellan dig och den du hyrt in i enlighet med det avtal/överenskommelse ni har.[br][/quote][br][br]Ja, helt rätt. Det är som Lars säger tredje part. Det är en underleverantör som har beställt av en underleverantör skulle man kunna säga. Du har naturligtvis helt rätt att jag bör gå på min underleverantör. Till och med konsultbolaget frågade om de inte skulle fakturera henne.[br][br]Det värsta är att det är en tvist i hela historien och det är att det är min brors fru som har gjort detta.
758
1
Mitt råd är att betala och försöka se glad ut ;-)[br]Ditt ansvar som företagare har du fullt ut och du har hela tiden varit medveten om att[br]din medhjälpare har gjort denna beställning.[br]Det är ditt ansvar som ägare att själv kolla upp prislappen på denna tjänst.[br][br]Sedan förstår jag inte varför konsulten har skickat en starkt reducerad faktura.[br]Varför har dom inte tagit fullt pris?[br][br]Rent juridiskt mellan dig och din medhjälpare, vilket ansvar var och en har, så ser man till "egen nyttan" som den utförda tjänsten har gett.[br]Även där åker du dit, då du är den som har störst nytta av den utförda tjänsten och[br]ska då rimligen också betala.[br]Ungefär så..[br][br]
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
27
[quote author=Sinnenas Teater link=topic=5579.msg26934#msg26934 date=1247583391][br]Ditt ansvar som företagare har du fullt ut och du har hela tiden varit medveten om att[br]din medhjälpare har gjort denna beställning.[br]Det är ditt ansvar som ägare att själv kolla upp prislappen på denna tjänst.[br][br]Rent juridiskt mellan dig och din medhjälpare, vilket ansvar var och en har, så ser man till "egen nyttan" som den utförda tjänsten har gett.[br]Även där åker du dit, då du är den som har störst nytta av den utförda tjänsten och[br]ska då rimligen också betala.[br]Ungefär så..[br][/quote][br][br]Tack! Skulle du kunna hjälpa mig med lagtexterna kring detta eftersom jag hittar helt annorlunda uppgifter och samtliga här innan har sagt något helt annorlunda. Bifogar lite uppgifter i Avtalslagen.[br][br][br]Ofta kan det vara svårt att hinna uträtta alla affärer själv. Det finns då möjlighet att skicka en annan person som ersättare. Vid dessa tillfällen utfärdar man en fullmakt. [br][br]Avtal med tredje man[br]Det finns även en speciell typ av fullmakt som heter ställningsfullmakt. Denna fullmakt blir aktuell först då ett företag har anställda. [br][br]Gränssättning[br]Enligt denna fullmakt har fullmäktigen rätt att för Anders Anderssons räkning köpa en Volvo S 60 för max 200 000 kr. Det är alltså inte tillåtet för Anders att köpa en annan bilmodell eller att överskrida det belopp som fullmakten anger.[br][br]Fullmaktsgivaren är endast bunden av avtal som ligger inom fullmaktens gränser, enligt 10 § avtalslagen.[br][br]Enligt 25 § avtalslagen kan fullmäktige bli skyldig att ersätta tredje man för all skada som denne kan ha lidit då ett avtal med fullmaktsgivaren inte blev giltigt p.g.a. att fullmäktige överskridit sina rättigheter. [br][br]Som försäljare skall man se upp med muntliga fullmakter, eftersom ett avtal man sluter kan bli ogiltigt om det senare visar sig att fullmäktigen har överskridit sin muntliga fullmakt.[br][br]1. Det finns inget anställningsförhållande[br]2. Det finns ingen som helst fullmakt inte ens med en gräns[br][br][br][br]
758
1
Du utelämnade kanske det viktigaste![br]Varför har dom skickat en starkt reducerad faktura?[br][br]
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
27
[quote author=Sinnenas Teater link=topic=5579.msg26936#msg26936 date=1247587722][br]Du utelämnade kanske det viktigaste![br]Varför har dom skickat en starkt reducerad faktura?[/quote][br][br]För att de har förstått att saker inte har gått rätt till i beställningen. De har sett att jag har ett litet bolag och inte har råd att beställa sådana här konsulttjänster. [br][br]Ett erkännande om skuld skulle man kunna kalla det. Ett försök till kompromiss. Att släta över...[br][br]Varför är det viktigast?
758
1
Ditt problem är att du hela tiden måste ha varit medveten om att din medhjälpare[br]har anlitat en konsult och då är det din skyldighet att ta reda på prislappen.[br]Jag vet hur valserna går och innan du får möjlighet att pröva frågan om fullmakter och dylikt så är kravet uppe i det tredubbla beloppet.[br][br]Som jag ser det så måste du förlita dig på konsultens välvilja i detta fallet och kanske[br]komma överens om en långsiktig avbetalningsplan.[br]Tjänsten går förmodligen inte heller att göras ogjord.[br][br]Det framgår förvisso inte vad konsulten har gjort, men 45 000: - känns jävligt mycket för dessa konsulttjänster.[br]Du är ett litet företag med små inkomster och ha i alla fall haft[br]en medhjälpare som har skött en del av denna bokföring.[br]
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
2360
37
En annan aspekt som jag påtalat vid ett flertal gånger men tål att upprepas blanda inte insläktingar eller vänner om du inte vill bli av med dem. Talar tyvärr med stor erfarenhet med löfte till mina fd.föräldrar att se till att .................... klarade sig bra och det har kostat mig några millioner omräknat idag, men det ligger 25 år bakåt i tiden.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
27
[quote author=Sinnenas Teater link=topic=5579.msg26939#msg26939 date=1247590868][br][br]Jag vet hur valserna går och innan du får möjlighet att pröva frågan om fullmakter och dylikt så är kravet uppe i det tredubbla beloppet.[br][br][/quote][br][br]Du har alltså varit med om detta själv? I vilken roll då? Som företagare eller som den som sitter i andra ändan? Vilka turer är det du pratar om?[br][br]Du svarade aldrig på varför det viktigaste är varför konsulten har dragit av på priset? Skulle du kunna svara på det?[br][br]Du glömmer också en rätt viktig sak och det är att jag har begärt in en prisuppgift från konsulten utan att få det.  [br][br]Men svara gärna på mina frågor. Varför gäller inte avtalslagen? Vad är det för lagtext du grundar dina råd på? Så jag har något att gå på.
1616
4
Alltid tråkigt när privatliv blandas ihop med verksamhet.[br][br]Utifrån vad du skriver kan jag inte tolka det som att det rört sig om ett anställningsförhållande.[br][br]Jag kan heller inte tolka det som att personen du haft anlitad från egen verksamhet (?) haft någon fullmakt från din sida att beställa denna tjänst för din räkning och äger således ingen rätt i att beställa något i ditt namn. Detta kan tas som urkundsförfalskning och är straffbart. Beställer denna anlitade konsult tjänster skall det gå genom dennes egna verksamhet och faktureras dig förutsatt att du godkännt den offert din konsult givit dig för detta uppdrag och dess inköp.[br][br]Det som jag ser är att du kan bestrida fakturan från den sk leverantören som du själv vid dina sinnes fulla bruk inte beställt något från. Du kan även polisanmäla konsulten för egenmäktigt förfarande och urkundsförfalskning. Tyvärr tråkigt när det handlar om privatlivets relationer. [br][br]Dock skulle jag rekommendera att det är viktigt att ni för en dialog om hur ni kan lösa detta för att rädda/bättra på den personliga relationen om ni nu avser att sträva mot sama håll. [br][br]Det som talar till din nackdel är att du godkännt en oklar kostnad på några tusen. Men för att ingå avtal krävs en skriftlig fullmakt för att detta ska vara ok.
Må väl!
27
[quote author=Mojo link=topic=5579.msg26945#msg26945 date=1247642285][br]Jag kan heller inte tolka det som att personen du haft anlitad från egen verksamhet (?) haft någon fullmakt från din sida att beställa denna tjänst för din räkning och äger således ingen rätt i att beställa något i ditt namn. Detta kan tas som urkundsförfalskning och är straffbart. Beställer denna anlitade konsult tjänster skall det gå genom dennes egna verksamhet och faktureras dig förutsatt att du godkännt den offert din konsult givit dig för detta uppdrag och dess inköp.[br][br]Det som jag ser är att du kan bestrida fakturan från den sk leverantören som du själv vid dina sinnes fulla bruk inte beställt något från. Du kan även polisanmäla konsulten för egenmäktigt förfarande och urkundsförfalskning. Tyvärr tråkigt när det handlar om privatlivets relationer. [br][br][/quote][br][br]Stort tack! Klara papper.[br][br]Vill tacka er andra också för en intressant diskussion som jag tar med mig i mitt framtida företagande.[br][br]Jag lär inte polisanmäla konsulten eftersom det är en privat relation. Jag lär nog inte heller bestrida fakturan, men samtidigt har jag funderingar kring säljarens ansvar. Säljaren måste ha ett ansvar!? Jag tänker däremot göra en mycket kraftig markering mot konsultbolaget.[br][br]Detta är väl en ganska vanlig situation när det till exempel gäller katalogföretagen som ringer till någon mindre "engagerad" anställd som av "misstag" beställer en katalogtjänst för stora pengar. I den här typen av situationer måste väl ändå säljaren ha någon form av ansvar!?[br][br]Tyvärr har den här personen fört mig bakom ljuset från början av någon anledning som jag inte förstår.[br][br]
1616
4
[quote author=Fredrik Svensson link=topic=5579.msg26946#msg26946 date=1247643986][br]men samtidigt har jag funderingar kring säljarens ansvar. Säljaren måste ha ett ansvar!? Jag tänker däremot göra en mycket kraftig markering mot konsultbolaget.[br]...[br]I den här typen av situationer måste väl ändå säljaren ha någon form av ansvar!?[br][br]Tyvärr har den här personen fört mig bakom ljuset från början av någon anledning som jag inte förstår.[br][/quote][br][br]Säljaren förutsätter att ditt ombud har rätt att beställa dessa tjänster av dig, visst bör det åligga säljarens ansvar att kolla upp så att beställaren har en fullmakt för att göra beställningar men det har på senare tid blivit allt mer ovanligt. Märkligt nog borde de ha reagerat om hon kommer från ett annat bolag men ber leverantören ställa fakturan till dig. Men i slutändan här handlar det mest bara om säljarens goodwill vilken relation den vill ha mot dig som kund. Uppenbarligen har dem levererat något åt dig som du kunnat dra nytta av som då kan ge dem laga kraft till ersättning. Vilken nytta din konsult haft i detta ärendet är mer oklart. Att få ner priset är vanligtvis en förmåga man har vid förhandling som antingen utgår från att man talar bra för sig eller att båda dessa har en relation i någon form. Du kan bestrida fakturan och hänvisa till att den är felaktigt ställd men då med risk att du får fakturan igen av din konsult med påslag. [br][br]Men att komma ihåg, med en bestridan ges säljaren rätt att driva detta som en rättslig process där samtliga parter kan skadas. En kostnad för sådan process kan bli dyr och tidsödande om man inte kommer fram till en snabb samförståndslösning/förlikning där förloraren vanligtvis även får stå för motpartens juridiska kostnader. Ett förlikningsärende som går snabbt kan lätt komma att kosta upp mot 30-40.000 kr en rättslig process i domstol kan landa på 200-400.000kr i bara de egna juridiska omkostnaderna.[br][br]Det kommer bli ditt fall att stärka bevisbördan och säkra vilka rättigheter du har samt delegerat. Råder minsta tvekan om vad du beställt och gett konsulten i uppdrag skulle jag överväga möjligheterna och troligen ta det som lärpeng.[br][br]
Må väl!
27
Tack Mojo! Tycker att du verkligen har tömt ut ämnet med dina kloka svar.
720
[quote author=Mojo link=topic=5579.msg26945#msg26945 date=1247642285][br][br]Det som jag ser är att du kan bestrida fakturan från den sk leverantören som du själv vid dina sinnes fulla bruk inte beställt något från. Du kan även polisanmäla konsulten för egenmäktigt förfarande och urkundsförfalskning. Tyvärr tråkigt när det handlar om privatlivets relationer. [br][br][/quote][br][br]Ingenstans hittills i några inlägg finns något som säger att den som beställt tjänsten har skrivit på ett kontrakt och undertecknat med företagarens namn, så någon form av urkundsförfalskning är uteslutet att det kan vara tal om.[br]Egen mäktigt förfarande saknar ett rekvisit för att vara gånbart. Det står "[b]olovligen tager och brukar eller eljest tillgriper något,[/b]" i lagen och uppenbart har företaget varit medvetna om att tjänsten köpts in och genom att inte direkt avbryta uppdraget när man fick kännedom om det så har man "legaliserat" köpet. [br]Att detta på något vis skulle kunna falla under brottsbalken och alltså kunna polisanmälas är i princip altså uteslutet.[br][br]Om man börjar aifrån istället så är det väl bara att konstatera att konsultbolaget gjort ett jobb (för ingen har verkat ifrågasätta att själva uppraget är utfört) och naturligtvis vill ha betalt för detta. Frågan här är alltså vem som är beställare av tjänsten. Den företaget anlitat har visserligen ingen formell befogenhet att handla i företagets namn men genom att inte direkt avbryta konsultbolagets arbete när företaget fick kännedom om det har man gett en accept till uppraget. [br]Vad man skulle kunna spinna viare på är att en accept på priset varit omöjlig att göra eftersom man inte fått någon uppift om detta. Eftersom man ursprunligen varit överens med sin egen konsult om att denna ska utföra uppdraget så finns det ju i grunden en överensommelse om ett pris för uppdraget mellan företaget och den egna konsulten. Till den delen fakturan inte överstiger det priset får man nog acceptera att betala men alla timmar utöver detta eller det högre priset per timme kan företaget bestrida och där måste konsultbolagets motpart istället vara det beställande bolaget som inte är företaget utan dess underkonsult.
1616
4
[quote author=Redkon link=topic=5579.msg26949#msg26949 date=1247649067][br]Ingenstans hittills i några inlägg finns något som säger att den som beställt tjänsten har skrivit på ett kontrakt och undertecknat med företagarens namn, så någon form av urkundsförfalskning är uteslutet att det kan vara tal om.[br][/quote][br][br]Självklart är dessa frågor svåra att vara riktigt konkreta på över vad som skrivs i ett forum. Med anledning vad som skrivits tidigare står det oklart exakt hur förfaringen har gått till. Detta var vad jag hade att gå på:[br][quote]Men problemet är ju att personen aldrig hade rätt att köpa tjänsten i mitt namn[/quote][br]så helt klart behöver det inte vara så att där finns ett skriftligt kontrakt. Men det kanske finns utifrån hur jag tolkar citatet av Fredrik?[br][br][quote author=Redkon link=topic=5579.msg26949#msg26949 date=1247649067][br]Egen mäktigt förfarande saknar ett rekvisit för att vara gånbart. Det står "[b]olovligen tager och brukar eller eljest tillgriper något,[/b]" i lagen och uppenbart har företaget varit medvetna om att tjänsten köpts in och genom att inte direkt avbryta uppdraget när man fick kännedom om det så har man "legaliserat" köpet. [br]Att detta på något vis skulle kunna falla under brottsbalken och alltså kunna polisanmälas är i princip altså uteslutet.[br][/quote][br][br]Här står också oklart vad F gjort så snart han fick kännedom om detta. När skedde det och hur snart är direkt?
Må väl!
27
Som sagt tack för all intressant info och diskussionen.[br][br]Som jag vid minst ett tillfälle tidigare nämnt kontaktade jag leverantören/konsultbolaget samma dag som jag fick information om att min timanställde konsult hade köpt tjänster av dem för min räkning. [br][br]Mitt budskap var klart och tydligt: "Personen X får inte köpa några som helst tjänster i mitt namn". Vid det laget hade de redan genomfört halva arbetet. Det är väl just därför som de valt att dra av halva konsultarvodet.[br][br]De ville också ställa fakturan till min konsult istället för mig. Men som sagt för familjens skull och för att jag dragit nytta av tjänsten har jag valt att betala. Har också talat om för konsultbolaget att inga fler tjänster får köpas in av någon annan än mig och om det sker kommer jag inte att betala för dem.[br][br]Må gott

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.