Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Ändra företagsform från AB till enskild firma

Ändra företagsform från AB till enskild firma 23 jul 2009 21:30 #27149

Jag driver idag två bolag av helt olika karaktär. Ett konsultbolag som enskild firma och ett bolag med presenter och event i AB-form. Jag startade den sistnämnda som AB för att jag ville ge mig själv en större säkerhet, men det har ju visat sig att den största posten, banklånen, är fredade från bolagsskyddet och jag är ändå personligt betalningsskyldig.
Det känns med andra ord som att jag har fått alla nackdelar med ett AB, kapitalkrav, revisionsplikt mm, men egentligen ingen av fördelarna.
Till saken är den att jag skulle vilja kvitta vinster i min enskilda firma mot förluster i det nystartade AB:t, men har ingen möjlighet att göra detta så vitt jag vet.

Hur går man tillväga om man vill avveckla ett AB och föra över verksamheten i den enskilda firman? Jag vill inte försätta AB:t i konkurs. Vilka kostnader är förknippade med det?

Tacksam ifall någon har erfarenheter från detta.

SV: Ändra företagsform från AB till enskild firma 24 jul 2009 05:12 #27151

Det finns många sätt att tackla detta på. Man behöver inte alls gå i konkurs utan kan avveckla det hela under förutsättning att allt är betalt.  Man får kanske en personlig förlust och jag tror även att man får kvitta den så är det i alla fall vid avslut av enskild firma. Du får kanske kvitta den mot ev. aktievinster. är värdet på AB under 50 % så fins det även möjligheter där om det inte redan är utnjyttjat, men AB är inte min spec. idag utan enskild firma. Du får gärna skriva till mig så ska jag se om jag kan ge dig något mer råd.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Ändra företagsform från AB till enskild firma 24 jul 2009 07:37 #27154

Det är tal om att slopa revisionsplikten för mindre AB, så det kanske kan vara värt att avvakta eller kolla upp. Annars är det bästa att sälja bolaget (efter att du sålt tillgångar och det du vill ha kvar till din enskilda firma). Bolagsstämman kan även begära företaget i frivillig likvidation, har aldrig gjort det så vet inte vilka kostnader det är förenat med.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Välj kommun från listan